Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης
0

Η άνθιση και η εξωστρέφεια της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εστίες νοστιμιάς, ευφάνταστων συνδυασμών και καλής πρώτης ύλης σε πολλά σημεία της πόλης. 

Και όταν ένας θεσμός διατηρεί το γόητρό του και μάλιστα εξελίσσεται κάθε χρόνο, συγκεντρώνοντας όλο και μεγαλύτερο κοινό, σημαίνει ότι κάτι στον πυρήνα του είναι αυθεντική συνταγή επιτυχίας.

Ο Εμίλ Ζολά χαρακτήριζε την ιστορική κεντρική αγορά Les Halles ως «Η Κοιλιά του Παρισιού» (Le ventre de Paris). Στο ομότιτλο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1873, ξεχωρίζουν οι ζουμερές περιγραφές των τυριών και των αλλαντικών, της μυρωδιάς και της υφής τους, ενώ ένα συγκεκριμένο απόσπασμα στο οποίο ο Ζολά περιγράφει την αποθήκη του τυροκομείου της Μαντάμ Λεκέρ, έμεινε γνωστό ως «Η συμφωνία των τυριών» χάρη στη μουσικότητα και τη ζωντάνια των λέξεων.  

Τώρα, 150 χρόνια μετά, με τη φρεσκάδα και την «αυθάδεια» της street food κουλτούρας, το Athens Street Food Festival μεταμορφώνει το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι σε ένα αντίστοιχο «στομάχι της Αθήνας».

Τώρα, 150 χρόνια μετά, με τη φρεσκάδα και την «αυθάδεια» της street food κουλτούρας, το Athens Street Food Festival μεταμορφώνει το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι σε ένα αντίστοιχο «στομάχι της Αθήνας», όπου τα ζουμιά των χάμπουργκερ κυλούν απροσδόκητα στον καρπό, οι πικάντικες μαγιονέζες σχηματίζουν βουναλάκια και ζιγκ-ζαγκ πάνω σε τραγανιστές πατάτες, θαλασσινά ή μπιφτέκια και τα πιρούνια βυθίζονται σε αφράτα bun και φουρνιστές γλυκιές ζύμες.

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Ο θεσμός που σύστησε στους Αθηναίους ποιοτικό φαγητό του δρόμου από όλο τον κόσμο επέστρεψε φέτος με νέες αποκλειστικότητες και μισελενάτους σεφ. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Οι πιστοί του θεσμού γνωρίζουν ότι εκτός από ορισμένες κλασικές επιλογές που υπάρχουν κάθε χρόνο, θα δοκιμάσουν street food από όλο τον κόσμο αλλά και συνδυασμούς που δημιουργούνται αποκλειστικά για το φεστιβάλ και μπορεί να μακροημερεύσουν ως μόνιμα πλέον πιάτα στο μενού κάποιου εστιατορίου. 

Τα επόμενα δύο τριήμερα του Μαΐου (17-18-19 και 24-25-26 Μαΐου) γεύσεις από το Βιετνάμ, το Μεξικό, την Ονδούρα, την Ιαπωνία, την Αιθιοπία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ελληνικά πιάτα με fusion προσέγγιση θα σερβίρονται αχνιστά ή δροσερά στα pop ups του φεστιβάλ για τους επισκέπτες. 

Μπαίνοντας στον χώρο, μας καλωσορίζουν τα feelgood neon φώτα και τα πολύχρωμα φύλλα τροπικών δέντρων που κρέμονται από την οροφή. Φέτος, το theme είναι ένα food court μέσα σε έναν εξωτικό κήπο και το concept, όπως κάθε χρονιά είναι η εναλλαγή της εξόρμησης στις καντίνες με την επιστροφή στους παρεΐστικους ξύλινους πάγκους για δοκιμές, ανταλλαγές και επιφωνήματα απόλαυσης. 

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Το project «The mushroom» προέκυψε από τη συνεργασία της Madame Ginger με την Aria Fine Catering και τον executive chef Δημήτρη Παναγιωτόπουλο. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Λίγο πιο δίπλα από τo pop up του Sando, που σύστησε τα σάντουιτς με αφράτο ιαπωνικό milk bread στο αθηναϊκό κοινό, βρίσκεται μία από τις αποκλειστικότητες της φετινής διοργάνωσης. Το project «The mushroom» προέκυψε από τη συνεργασία της Madame Ginger με την Aria Fine Catering και τον executive chef Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, και αποτελεί μία από τις πιο δυνατές vegan προτάσεις του φεστιβάλ. Εδώ δοκιμάζουμε mushroom melt με γύρο μανιταριών, Italian sub με κεφτεδάκια μανιταριού, τραγανά τηγανητά μανιτάρια και κρεμμύδια σε ένα crispy pot. Όταν έρχεται η ώρα του γλυκού, εμφανίζεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα του φεστιβάλ – ένα ζεστό soft cookie με σοκολάτα, μανιτάρι πορτσίνι και δροσιστική σαντιγί που λιώνει στο στόμα. 

Τις πιο ιδιαίτερες μαγιονέζες τις δοκιμάζουμε στο popup του Ortsag του μισελενάτου Αλέξανδρου Τσιοτίνη και των Χρήστο Ρήγα και Κώστα Μπαρούτη, που άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο στον Κεραμεικό, θέλοντας να δώσει την ποιότητα και τις εκλεπτυσμένες πρώτες ύλες του fine dining στο comfort του street food. 

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Το μενού περιλαμβάνει κολασμένα μπέργκερ και signature πιάτα του Ortsag, το Smashed Burger Black Angus με απίθανη μαγιονέζα τηγανητού αυγού και Burger κοτόπουλο με νιφάδες καλαμποκιού και πικάντικη μαγιονέζα ρόκας. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Το μενού περιλαμβάνει κολασμένα μπέργκερ και signature πιάτα του Ortsag, το Smashed Burger Black Angus με απίθανη μαγιονέζα τηγανητού αυγού και Burger κοτόπουλο με νιφάδες καλαμποκιού και πικάντικη μαγιονέζα ρόκας – είναι πραγματικά αδύνατο να διαλέξουμε νικητή ανάμεσά τους. Ο Τσιοτίνης δημιούργησε επίσης αποκλειστικά για το φεστιβάλ ένα γαλακτομπούρεκο που βασίζεται στη root to leaf λογική που το προσδιορίζει ως Ortsag, και είναι γεμιστό με κρέμα λεμονόχορτο, καραμελωμένα φύλλα με σφένδαμο.

Μετά από ένα αυτοσχέδιο palate cleansing με Crodivo, το ελαφρύ απεριτίφ χωρίς αλκοόλ που επανασυστήνεται σε νέο μπουκάλι, κατευθυνόμαστε στο ολόφρεσκο Hanky Panky που κάνει το ντεμπούτο στο Athens Street Food Festival. 

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Γρηγόρης Κίκης, οραματιζόταν ένα ποιοτικό στριτφουντάδικο όπου θα μπορούσε να απολαύσει ο ίδιος καλό φαγητό μετά από μια ολόκληρη μέρα στην κουζίνα. Έτσι, άνοιξε το Hanky Panky στα Πετράλωνα, με τη λογική να μεταφέρει τις high end πρακτικές του "Hervé", όπου όλα είναι χειροποίητα και να τις «λερώσει» με την απαραίτητη «βρωμιά» ενός φαγητού που τρώγεται στο πόδι. 

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Γρηγόρης Κίκη, οραματιζόταν ένα ποιοτικό στριτφουντάδικο όπου θα μπορούσε να απολαύσει ο ίδιος καλό φαγητό μετά από μια ολόκληρη μέρα στην κουζίνα. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Στα τρία burgers και το ένα hotdog που σερβίρει στο Athens Street Food Festival, το διπλό smashed μπιφτέκι συνδυάζεται με κρεμμύδι αργής ζύμωσης, κρέμα μετσοβόνε, miso και πανσέτα καπνιστή αλλά και κρέμα cheddar bacon και japan bbq sauce σε άλλο setting. Όλα είναι κομμένα στο χέρι, η πίκλα δροσερή και λεπτή ενώ αντί για αλάτι, χρησιμοποιεί γάρο από μοσχάρι. 

Το lineup περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το περσινό αποκλειστικό του φεστιβάλ Mac 'n' Cheesus που σερβίρει mac ‘n’ cheese και corn dogs, το αγαπημένο Tuk Tuk του Κουκακίου αλλά και τους Luca E Fabio που ψήνουν πίτσα με ναπολιτάνικο ζυμάρι σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν «ταμάλες» το τυλιχτό φαγητό και τα παιδιά από το από το all day bar Διακοπές ετοιμάζουν ζεστούς κυλίνδρους από ζυμάρι καλαμποκιού. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Τη δεύτερη μέρα ξεκινήσαμε πιο εξωτικά, δοκιμάζοντας street food από τα βάθη του Μεξικού στο Tamales. Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν «ταμάλες» το τυλιχτό φαγητό και τα παιδιά από το από το all day bar Διακοπές ετοιμάζουν ζεστούς κυλίνδρους από ζυμάρι καλαμποκιού που γεμίζουν με κοτόπουλο, πιπεριά amarillo, μοσχάρι, κανέλα και κύμινο και έχουν μαμαδίστικη γεύση. 

Παραμένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατευθυνόμαστε στο πολυσυζητημένο Libertine Lobster bar, που σερβίρει το παραδοσιακό street food της Νέας Αγγλίας, δηλαδή αστακό σε ψωμί, με διάφορες παραλλαγές. Εδώ, δοκιμάζουμε τις δύο εκδοχές του Lobster roll, όπως σερβίρεται στο Maine και στο Connecticut: σε αφράτο, χειροποίητο brioche bun, ζεστό, με βούτυρο ή δροσερό με λεμονάτη μαγιονέζα. 

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Παραμένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατευθυνόμαστε στο πολυσυζητημένο Libertine Lobster bar, που σερβίρει το παραδοσιακό street food της Νέας Αγγλίας, δηλαδή αστακό σε ψωμί, με διάφορες παραλλαγές. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Αλλά δεν είναι μόνο τα διεθνή street food που ξεχωρίζουν στο Athens Street Food Festival. Η κρητική κουζίνα παίρνει μια αναπάντεχη fusion τροπή στο περίπτερο του Κρητικού Street Food όπου το Junction in the Yard σερβίρει χορταστικές μερίδες ζεστού γαμοπίλαφου με yuzy, ξηρή μυζήθρα και στακοβούτυρο και crispy τηγανητές γλυκοπατάτες με vegan mayo και κρητικό pico de gallo. Καθώς το μενού ανανεώνεται διαρκώς, μπορεί να πετύχετε τα λυχναράκια με παγωτό ρακόμελο και κανέλα και τη σφακιανή πίτα με kimchi και σκόνη τρούφας. 

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η κρητική κουζίνα παίρνει μια αναπάντεχη fusion τροπή στο περίπτερο του Κρητικού Street Food όπου το Junction in the Yard σερβίρει χορταστικές μερίδες ζεστού γαμοπίλαφου με yuzy, ξηρή μυζήθρα και στακοβούτυρο και crispy τηγανητές γλυκοπατάτες με vegan mayo και κρητικό pico de gallo. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Για όσους διαθέτουν ξεχωριστό στομάχι για γλυκό, η Καμινάδα σερβίρει το ομώνυμο παραδοσιακό γλυκό του Δούναβη που δεν είναι άλλο από ψημένα ρολά ζύμης σαν λεπτά τσουρέκι που καραμελώνονται και επικαλύπτονται με πραλίνα ή άλλα toppings, αλλά και το TikTok viral Jenga από εννιά αυγόφετες του Peggy Sue που θα απολαύσεις με την παρέα σου. 

Και επειδή φεστιβάλ χωρίς καλή μουσική δεν γίνεται, γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί θα βρίσκονται στα decks κάθε μέρα του φεστιβάλ ενώ στις 21:00 θα ξεκινάει μεγάλο πάρτυ με γνωστούς DJs.

Γαμοπίλαφο με yuzu, mushroom melt και μπέργκερ με μαγιονέζα τηγανητού αυγού στο Athens Street Food Festival Facebook Twitter
Η Καμινάδα σερβίρει το ομώνυμο παραδοσιακό γλυκό του Δούναβη που δεν είναι άλλο από ψημένα ρολά ζύμης σαν λεπτά τσουρέκι, αλλά και το Tik Tok viral Jenga από εννιά αυγόφετες του Peggy Sue που θα απολαύσεις με την παρέα σου. / Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης

Ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 17:00 – 00:00
Σάββατο 12:00 – 00:00

Κυριακή 12:00 – 00:00

Εισιτήρια: 

Προπώληση: 3 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων online στo more.com, τα καταστήματα Public και το δίκτυο του more. Οι πωλητές εισιτηρίων χρεώνουν προμήθειες ανάλογα με το τιμολόγιό τους.

ΠΑΛΙΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΥ, ΓΚΑΖΙ
10-11-12, 17-18-19, 24-25-26 ΜΑΪΟΥ

Πληροφορίες: www.athensstreetfoodfestival.gr

#AthensStreetFoodFestival  #ASFFfoodie #MayIsASFF

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ