Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
0
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Το Faidon Delicatessen δεν είναι wine bar αλλά ούτε απλό κατάστημα με τρόφιμα και ποτά... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού

Για πολλά χρόνια το κρασί «υπέφερε», σε αρκετές περιπτώσεις, από την επίπλαστη σοβαροφάνεια που απαιτούσε η κατανάλωσή του στα εστιατόρια να είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένη με αρκετή δόση μεγαλοπρέπειας. Αυτό δεν ήταν απαραίτητα πρόβλημα υπό την προϋπόθεση ότι όλη η τυπολατρεία της διαδικασίας είχε λόγο να υπάρχει αποσκοπώντας τελικά στο να ενισχύσει τη γνώση σου, να μεγαλώσει την ευχαρίστησή που αντλείς από το να δοκιμάσεις και να πιείς μια καλή φιάλη και όχι στο να δικαιολογήσει υψηλότερες τιμές πώλησης. Τα wine bars -και όχι μόνο αυτά που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια- βοήθησαν στο να αισθανθούν περισσότερο άνετα οι φίλοι του κρασιού αλλά και πάλι προϋποθέτουν οργανωμένη έξοδο για διασκέδαση. Εν ολίγοις οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν την ευκαιρία ως μέρος της καθημερινότητάς τους να πιούν ένα ποτήρι κρασί συνοδεύοντάς το με προσεγμένο ελαφρύ τσιμπολόγημα όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Να ζητήσεις να σου κόψουν και να σου σερβίρουν ότι διαθέτει το μαγαζί από εξαιρετικά παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά με μαρμελάδες και ντιπ. Να δοκιμάσεις τις ζεστές μπρουσκέτες με φρέσκο ψωμί και ξεχωριστά υλικά. Αν θέλεις να πιείς μπουκάλι κρασί έχεις πρόσβαση στις 600 ετικέτες της κάβας


Τις σκέψεις αυτές κάνω με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και μπροστά σε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών που διάλεξα μόλις από την πλούσια βιτρίνα του Faidon Delicatessen στη Βούλα το οποίο θα κάνει την Πέμπτη το επίσημο άνοιγμα του. Δεν είναι τυχαία ούτε η περιοχή, η Βούλα, μια περιφερειακή αγορά-γειτονιά, όχι το κέντρο, ούτε ο χώρος, ένα καλοφτιαγμένο μαγαζί delicatessen με σύγχρονη άποψη, ούτε οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια οι οποίοι τρέχουν γα πολλά χρόνια μια από τις πλέον γνωστές αθηναϊκές κάβες.

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπάρχει στη ελληνική αγορά. Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού


Για να συνδέσουμε αυτήν την νέα προσπάθεια με μια ιστορία σχεδόν σαράντα ετών αξίζει να αναφέρουμε ότι η κάβα Φαίδων λειτουργεί από το 1978 στην Καλλιθέα όπου διαθέτει δύο καταστήματα έχοντας δώσει ιδιαίτερα έμφαση στους ποιοτικούς ξηρούς καρπούς αποκτώντας φανατικούς πελάτες. Το 2011 άνοιξε το νέο κατάστημα στη Βούλα, το οποίο με έμφαση στο κρασί τράβηξε γρήγορα πολυπληθές κοινό που αναζητά καλές ευκαιρίες ανάμεσα στις 600 ετικέτες κρασιού και 120 μπίρας που υπάρχουν στο κατάστημα.


Το νέο concept το Faidon Delicatessen φαίνεται να έρχεται σαν φυσική εξέλιξη του καταστήματος που προϋπήρχε. Ο Χρήστος Τσικνάκος ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Μάριο αποτελούν τη δεύτερη γενιά της οικογένειας και τρέχουν το κατάστημα της Βούλας, έχει αφιερώσει χρόνο στο κρασί πλουτίζοντας τη γνώση του στη σχολή WSPC και εξηγεί: «Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές, και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπάρχει στη ελληνική αγορά. Ένα ζεστό και μοντέρνο κατάστημα που επικοινωνεί με την κάβα και φιλοδοξεί να μεταφέρει μια διαφορετική άποψη για την κατανάλωση κρασιού».

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Μπορείς να μπεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσεις τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, προϊόντα δυσεύρετα ή άγνωστα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού


Στο εσωτερικό του χώρου δεσπόζει η τεράστια «βιβλιοθήκη του φαγητού» με ενδιαφέρουσα ποικιλία τροφίμων. Απέναντι η βιτρίνα με τα αλλαντικά και τα τυριά και η επιβλητική κόκκινη χειροκίνητη μηχανή των αλλαντικών. Μπάρα, ψηλά σκαμπό και στον εξωτερικό χώρο βαρέλια έχουν τη θέση των τραπεζιών. Στο πατάρι υπάρχει ένας πριβέ χώρος πλήρως εξοπλισμένος για γευσιγνωσία κρασιού στον οποίο θα οργανώνονται τακτικά δοκιμές.


Το Faidon Delicatessen δεν είναι wine bar αλλά ούτε απλό κατάστημα με τρόφιμα και ποτά. Μπορείς να μπεις να δοκιμάσεις και να ψωνίσεις τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, προϊόντα δυσεύρετα ή άγνωστα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Αν έχεις όρεξη μετά από μια κουραστική μέρα μπορείς να κάτσεις στην μπάρα ή στα βαρέλια με θέα το καταπράσινο πάρκο και να πιείς ένα ποτήρι από τις δέκα εναλλασσόμενες ετικέτες που θα διατίθενται σε ποτήρι σε τιμές από 3 ευρώ. Να ζητήσεις να σου κόψουν και να σου σερβίρουν ότι διαθέτει το μαγαζί από εξαιρετικά παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά με μαρμελάδες και ντιπ. Να δοκιμάσεις τις ζεστές μπρουσκέτες με φρέσκο ψωμί και ξεχωριστά υλικά. Αν θέλεις να πιείς μπουκάλι κρασί έχεις πρόσβαση στις 600 ετικέτες της κάβας τις οποίες αγοράζεις στις τιμές λιανικής με επιβάρυνση μόνο 4 ευρώ για το σερβίρισμα. Και όλα αυτά υπό τους ήχους jazz και swing μουσικής που σε χαλαρώνει. Τα εγκαίνια του Faidon Delicatessen γίνονται την Πέμπτη η οποία καθώς είναι η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου θα δώσει την ευκαιρία και για ένα Beaujolais Nouveau happening για τους φανατικούς των πρώιμων γαλλικών κρασιών.

Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του χώρου δεσπόζει η τεράστια «βιβλιοθήκη του φαγητού» με ενδιαφέρουσα ποικιλία τροφίμων... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Στο πατάρι υπάρχει ένας πριβέ χώρος πλήρως εξοπλισμένος για γευσιγνωσία κρασιού στον οποίο θα οργανώνονται τακτικά δοκιμές... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού
Το πιο ιδιαίτερο wine bar ανοίγει σε λίγες ώρες στη Βούλα Facebook Twitter
Ένα ζεστό και μοντέρνο κατάστημα που επικοινωνεί με την κάβα και φιλοδοξεί να μεταφέρει μια διαφορετική άποψη για την κατανάλωση κρασιού... Φωτο: Μαρίτα Αμοργιανού

Faidon Delicatessen, Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.