Ο συντηρητισμός κάνει κακό στην ευφυΐα

Ο συντηρητισμός κάνει κακό στην ευφυΐα Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Brock στο Οντάριο του Καναδά, αυτοί που έχουν συντηρητικές ιδέες, κατά κανόνα είναι και λιγότερο ευφυείς από εκείνους που προτιμούν τις φιλελεύθερες.


Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι άνθρωποι που σημειώνουν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, παρουσιάζουν την τάση να είναι πιο δεκτικοί σε προκαταλήψεις και να υιοθετούν συντηρητική ιδεολογία ως ενήλικοι. Βασική υποκατηγορία αυτών, μάλιστα, αποτελούν και όσοι προβαίνουν σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις έναντι των άλλων.

Ο Dr. Gordon Dodson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Brock και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που διεξήγαγε την έρευνα, υποστήριξε πως τα αποτελέσματα αυτής αποκαλύπτουν ένα "φαύλο κύκλο": Οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι, κατά κανόνα, ασπάζονται συντηρητικές ιδεολογίες «επειδή τέτοιου είδους ιδεολογίες συνήθως αντικατοπτρίζουν "αυστηρότητα και τάξη" επιτρέποντας την κατανόηση του περίπλοκου κόσμου που μας περιβάλλει». «Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δημιουργούν πάντα και προκαταλήψεις», συμπληρώνει.

«Η πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Οι ιδεολογίες συνήθως προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτή την πολυπλοκότητα και να προβάλλουν απλές λύσεις. Γι' αυτό το λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι άνθρωποι όχι ιδιαίτερα έξυπνοι συνήθως ασπάζονται τις πιο απλοποιημένες ιδεολογίες» καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας μιλώντας στη Huffington Post.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ