Τα καλύτερα ταρτάκια του κέντρου, τα πιο όμορφα χρωματιστά ποτήρια

Ζωή Παρασίδη & Μιχάλης Μιχαήλ

Η ομάδα της LiFO επιλέγει τα καλύτερα πράγματα που είδε, δοκίμασε και «πόθησε» αυτή την εβδομάδα.

1.

Ταρτάκια φράουλα που καταναλώνονται σαν πατατάκια

 
 
 

Tης Ζωής Παρασίδη

Κυριολεκτώ: είναι τόσο εθιστικά και μετρημένα γλυκά που δεν ξέρω ποιος μπορεί να φάει μόνο ένα. Με δύο γλυκά το παθαίνω αυτό, με (τα πιο ανάλαφρα της πόλης ολόκληρης) κοκάκια του Κάκαλη (Θηβών 206, Περιστέρι / λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου 248, Ίλιον / Μπότσαρη Μάρκου 17, Άγ. Δημήτριος, Πετρούπολη) και με τα ταρτάκια φράουλα των Ασημακόπουλων. Γενικά, έχω αδυναμία στα γλυκά αυτού του αιωνόβιου πια ζαχαροπλαστείου της Αθήνας, αλλά σε αυτό που κάνουν με βουτυράτη και όσο πρέπει τραγανή βάση, με χειροποίητη και άγλυκη κρέμα πατισερί, με ντόπιες φράουλες Αμαλιάδας, υποκλίνομαι. Αν θέλετε να πάρετε κεράσματα για το γραφείο (στη Βουλής τα φέρνει πάντα η Μερόπη), αν έχετε να πάτε επίσκεψη και ψάχνετε ένα κλασικό γλυκό για δώρο, αν απλώς θέλετε να έχετε κάτι στο ψυγείο σας, για μένα αυτό είναι το απόλυτο γλυκό της αθηναϊκής άνοιξης. Βγαίνει και σε μεγάλη τάρτα αν είστε της ποσότητας και αν θέλετε πρώτα να χορταίνει το μάτι, αλλά πάντα ένα γλυκό σε εκδοχή μικρής μπουκιάς είναι καλύτερο. Και αφού θα πάτε μέχρι εκεί, ζητήστε και εκείνα τα σοκολατάκια τους που φέρνουν σε Lila Pause (θα καταλάβουν), πάρτε και μια πάστα φιστίκι.

Αφοί Ασημακόπουλοι, Χαρ. Τρικούπη 82, 210 3610092

2.

Γυάλινα, χρωματιστά ποτήρια: Ένας μικρός οδηγός με τα αγαπημένα μας

 
 
 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Yπήρχαν πάντα, μετά μας έπιασε ο μινιμαλισμός, τα θέλαμε όλα λευκά και διαφανή, μετά μας έπιασε ο μαξιμαλισμός (βασικά βαρεθήκαμε) και ακόμα πιο μετά ήρθε η αισθητική του cabana magazine και τα επανέφερε με όλη τους τη δόξα. Τα χρωματιστά γυάλινα ποτήρια, είτε έρχονται από τα εργαστήρια της Βενετίας είτε από αυτά της Αιγύπτου ή ακόμα και της Σκανδιναβίας και της Γαλλίας, είναι ένας φανταστικός τρόπος να πάρεις το mix and match στοιχείο που τόσο αγαπάμε και να το πας στον Θεό. Έχω συγκεντρώσει μερικά αγαπημένα. Η μικρή βιοτεχνία γυαλικών στo Παρίσι των Valentina και Sébastien Nobile παράγει απίθανα σκεύη από χρωματιστό φυσητό γυαλί (τσεκάρετε τα κεφάλια και τα βάζα) σε λογικές τιμές. Εκτός από τα βασικά μπλε, πράσινο και βαθύ κίτρινο, θα βρείτε κατά καιρούς νέα χρώματα, όπως το ροζ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όλα σε πολύ όμορφα σχήματα. Το επόμενο τζιν τόνικ, σε ένα ποτήρι ροζ. Συμφωνείτε; (www.lasoufflerie.com) / Στο ίδιο μοτίβο, για ποτήρια που θυμίζουν τραπέζια στη Μεσόγειο, και η γυάλινη συλλογή που έχει το αγαπημένο Malaika linens. Το γαλάζιο κολονάτο τους ποτήρι είναι το κλασικό που βρίσκεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και είναι πολύ αγαπημένο. (malaikalinens.com) / Φεύγουμε τώρα από τη Μεσόγειο και ανεβαίνουμε στη Βενετία, εκεί όπου η πολύ trendy, boho chic εταιρεία που λέγεται La Doublej συνεργάζεται με τους Βενετσιάνους Salviati και δημιουργούν μια σειρά από χρωματιστά ποτήρια που μας δίνουν χαρά ακόμα και όταν τα κοιτάμε απλώς σε φωτογραφίσεις. (www.ladoublej.com) / Υπάρχει και η πιο σύγχρονη και fan εκδοχή από το πολύ νέο και συζητημένο ιταλικό fashion brand που έχει ασιατικό όνομα. Οι Sunnei, εκτός από τα προχώ ρούχα τους, σχεδιάζουν και μια σειρά αντικειμένων σε συνεργασία με πολύ δυνατούς κατασκευαστές. Tα δίχρωμα χειροποίητα ποτήρια από γυαλί Μουράνο μοιάζουν με καραμέλες, βγαίνουν σε πολλούς συνδυασμούς, αλλά αποκλείεται να μην κολλήσεις στο κίτρινο - κόκκινο και κόκκινο - λευκό, είναι η αποθέωση του fun design. (www.sunnei.it) / Όσο είστε ακόμα στα γυαλικά του οίκου Sunnei, τσεκάρετε και τους γυάλινους δονητές. Είναι πανέμορφοι.

3.

Κάτι έχουμε πάθει με τα μάτια της Lito

 
 
 

Tης Ζωής Παρασίδη

Σε περίπτωση που ξέρετε από κόσμημα, λογικά στο άκουσμα της λέξης Lito θα σκεφτείτε «μάτια». Η κατά κόσμον Λητώ Καρακωστάνογλου, η σχεδιάστρια της οποίας το όνομα στο εξωτερικό σημαίνει «σύγχρονο ελληνικό κόσμημα», έχει παρουσιάσει και πολλά άλλα, αλλά η συλλογή με την οποία ταυτίστηκε απόλυτα το όνομά της άρχισε να χτίζεται πριν από περίπου δέκα χρόνια. Το χαρακτηριστικό πλέον μάτι της είναι ζωγραφισμένο στο χέρι από τον Μιχαήλ, έναν Ρώσο αγιογράφο που εργάζεται σε ένα μικρό χωριό έξω από τη Μόσχα.

Ξεκινώντας με το κλασικό, «προστατευτικό» μπλε που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μεσογειακή κουλτούρα και εμφανίζεται στη δυτική Ασία και στην εβραϊκή λογοτεχνία, η Λητώ Καρακωστάνογλου έχει προσεγγίσει το μάτι με περίπου εβδομήντα διαφορετικούς τρόπους. Έχει εμπνευστεί από μέρη που έχει επισκεφθεί, τη Ρωσία και το Μεξικό, σε ένα συναντιούνται τα κύματα του Λος Άντζελες με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, υπάρχουν μάτια Studio 54 και Apollo 13. Έχει συνεργαστεί με τη Λιβανέζα σχεδιάστρια Racil Chalhoub σε ένα μάτι-καρδιά – το έχει τοποθετήσει σε πολυτελή πιάτα και άλλα ντεκόρ αντικείμενα του Elad Yifrach για το L’Objet.

Το μάτι της Lito είναι επισμαλτωμένο, δεμένο σε χρυσό και στολισμένο με πολύτιμους λίθους. Και καθώς το παρουσιάζει συνέχεια σε διαφορετικές εκδοχές, τελευταία έχω κολλήσει με αυτό της φωτογραφίας.

(Lito Fine Jewelry, Ηροδότου 25, Κολωνάκι, 210 7295177
litofinejewelry.com)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ