«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter

«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση με πίνακες και θεατρικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη

0

Το Σάββατο 7 Μαΐου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη. Στην εμβληματική ιστορική κατοικία και εργαστήριο-ατελιέ του σπουδαίου ζωγράφου αναμένεται να παρουσιαστούν είκοσι έξι μεγάλοι πίνακες του και περισσότερες από σαράντα θεατρικές μακέτες.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στη LiFO η πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη: «Πρόκειται για μια επιλογή έργων που έγινε με σκοπό να παρακολουθήσει ο επισκέπτης τον τρόπο με τον οποίο προχωρούσε τη δουλειά του. Είναι ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ότι η πορεία του είναι συνεχής, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσο προχωρούσε, κρατούσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν και τα χρησιμοποιούσε στις επόμενες αναζητήσεις του».

Στη συγκεκριμένη έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ιδιόχειρα σημειώματα του μεγάλου εικαστικού αλλά και αποσπάσματα από το εξαντλημένο πλέον βιβλίο του Αγαθόν το εξομολογείσθαι (εκδόσεις Καστανιώτη).

Προσπαθούμε να πλησιάσουμε το έργο του μέσα από τα κείμενα του. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε τοποθετήσει τα έργα του το ένα δίπλα στο άλλο, προκειμένου να αντιληφθεί ο θεατής όλα όσα απασχολούσαν τον Γιάννη Τσαρούχη.

«Προσπάθησα ν’ αφεθώ πάντα ελεύθερος στα ρεύματα, για να καταλαβαίνω ποια είναι η αληθινή μου αντοχή. […] Το Παρίσι και τα μουσεία με οδήγησαν από τον σουρεαλισμό στο ρεαλισμό», διαβάζουμε, μεταξύ άλλων.

Όπως υποστηρίζει η κ. Γρυπάρη: «Στο δώμα παρουσιάζονται θεατρικές μακέτες από παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και μια σειρά από ιδανικές παραστάσεις που θα ήθελε να κάνει. Είναι θεατρικές διαδρομές και εκεί βλέπουμε τις επαναστατικές ιδέες που είχε για το θέατρο».

«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Μπούστο γενειοφόρου, 1932-1933. Λάδι σε πανί, 53,2x42 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Και συμπληρώνει: «Πάντοτε, ως ίδρυμα, προτιμάμε να ανανεώνουμε τις εκθέσεις μας. Μπορεί τα έργα να είναι ίδια, αλλά κάθε φορά ευελπιστούμε να αναδείξουμε νέες πτυχές της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη. Έτσι και oi “Ζωγραφικές Διαδρομές” επιθυμούμε να είναι μια έκθεση που θα φέρει στο φως τις διαδρομές που τον καθόρισαν και τον διαμόρφωσαν. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που ξεχώριζε όχι μόνο για τη ζωγραφική του αλλά και για τον τρόπο ζωής του».

«Για να αφήσουμε τις γενικότητες και να πω κάτι το συγκεκριμένο για τη δουλειά μου, θα πρέπει να εξηγήσω ότι: δύο είναι οι βασικές αναζητήσεις μου, παρ’ όλες τις χίλιες διαφορές που παρουσιάζουν τα έργα μου μεταξύ τους. Η μια αναζήτηση είναι ούτως ειπείν νεοκλασική και προσπαθεί να αφομοιώσει το αρχαίο κλασικό ιδεώδες, όπως το εξέφρασαν για όλον τον κόσμο στα νεότερα χρόνια η Αναγέννηση και το Μπαρόκ. Η άλλη μου τάση είναι να εκφράσω όλες τις αντιρρήσεις μου για το ίδιο το ιδανικό μου, βοηθημένος από μεγάλους αντιρρησίες της εποχής μας αλλά και από πρότυπα παλιά ελληνικά, που είναι συχνά μαρτυρίες και στηρίγματα των αντιρρήσεων», διαβάζουμε αλλού στο Αγαθόν το εξομολογείσθαι.

«Προσπαθούμε να πλησιάσουμε το έργο του μέσα από τα κείμενα του. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε τοποθετήσει τα έργα του το ένα δίπλα στο άλλο, προκειμένου να αντιληφθεί ο θεατής όλα όσα απασχολούσαν τον Γιάννη Τσαρούχη. Δεν έχουμε ακολουθήσει κάποια χρονολογική σειρά, αλλά επιδιώκουμε να δώσουμε έμφαση στις επιρροές, τις επιδράσεις και τα κίνητρα του καλλιτεχνικού του πλουραλισμού», περιγράφει η κ. Γρυπάρη.

«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Ο σκεπτόμενος, 1936. Χρωστικές σκόνες με ζωική κόλλα σε χαρτί, 139,2x87,4 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Ναύτης με ωχρό πρόσωπο, 1938. Χρωστικές σκόνες με ζωική κόλλα, 72,0 Χ 42,0 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τα τέλη του Ιουλίου, ενώ μεταξύ των ζωγραφικών έργων διακρίνουμε τον «Σκεπτόμενο» (1936), για τον οποίο ο ίδιος ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει: «Ο τίτλος “Στοχαστής” ή “Σκεπτόμενος”, που δόθηκε κάπως ειρωνικά στο ταπεινό αυτό έργο μου, έχει ένα αντίθετο αίσθημα απ’ τον “Σκεπτόμενο” του Ροντέν, που ανήκει σ’ έναν άλλο κόσμο. Όσο προχωρούσα στην τεχνοτροπία αυτή, έβλεπα το δίκιο και το άδικο των συμφωνούντων και αντιφρονούντων. Αργά κατάλαβα ότι είναι δυσκολότατο να συνενώσει κανείς τις δυο τεχνοτροπίες, τη σχεδιαστική, που λαμβάνει υπόψη το κιάρο σκούρο και την, ας πούμε, ανατολίτικη αντίληψη που περιέχει την ποιότητα των χρωματικών επιπέδων. Το έργο αυτό έγινε από αντίδραση προς τις ακαδημαϊκές μελέτες μου και την παράδοση».

Επίσης, άλλα έργα που θα εκτεθούν είναι ο «Alain ως Χειμώνας» (1975), ο «Ποδηλάτης μεταμφιεσμένος σε τσολιά, με ένα ναό δεξιά κάτω» (1936), η «Σπουδή για την άνοιξη - Ντομινίκ» (1971) αλλά και ο «Ναύτης με ωχρό πρόσωπο» (1938).

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η κ. Γρυπάρη προσθέτει ότι: «Με την έκθεση αυτή φωτίζονται οι καλλιτεχνικές διαδρομές του Γιάννη Τσαρούχη και το κοινό που θα τη δει θα έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει στις δημιουργικές αναζητήσεις του».

«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Σκηνικό με σύγχρονα σπίτια και κοστούμια αρχαία για τη Μήδεια, 1968. Gouache σε χαρτί, 39,5 x 48,5 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Κοστούμια για τη Σαλώμη του Wilde, 1975. Gouache σε χαρτί, 25,3 x 27 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Σκηνικό για μπαλέτο εμπνευσμένο από την Τραβιάτα του Βέρντι, 1934. Ακουαρέλα σε χαρτί, 15,5 Χ 20,5 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Σπουδή για την άνοιξη - Ντομινίκ , 1971. Λάδι σε πανί, 100,0 Χ 73,0 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Ο Alain ως «Χειμώνας», 1975. Λάδι σε χαρτί kraft, 115,0 x 81,0 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Σκηνικά και κοστούμια για τις Βάκχες του Ευριπίδη. Παραλλαγή του σκηνικού, 1968. Gouache σε χαρτί, 18,0 x 29,4 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη Facebook Twitter
Ποδηλάτης μεταμφιεσμένος σε τσολιά, με ένα ναό δεξιά κάτω, 1936. Λάδι σε πανί, 34,5 Χ 29,0 εκ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, 210 8062 636-7
Εγκαίνια: 7/5, 10:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 7/5-31/7
Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00

Εικαστικά
0

Γιάννης Πανταζόπουλος

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος γεννήθηκε το 1984. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2008 έχει εργαστεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος και από το 2014 αποτελεί βασικό μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της έντυπης και ηλεκτρονικής «LiFO». Έχει επιμεληθεί τεύχη ειδικού περιεχομένου της έντυπης LiFO και έχει πάρει συνεντεύξεις από τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Mail:  [email protected]

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και λέει: «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»

Εικαστικά / «Ζούμε ανατριχιαστικές εποχές μακαρθισμού»: Η Ναν Γκόλντιν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Το έργο της Γκόλντιν «Sisters, Saints, Sibyls» καταπιάνεται με την ιστορία της μεγαλύτερης αδελφής της, της Μπάρμπαρα, ενός έξυπνου και ανυπότακτου παιδιού που στάλθηκε σε ορφανοτροφεία, αναμορφωτήρια και ψυχιατρικά ιδρύματα στην εφηβεία και αυτοκτόνησε το 1965, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εικαστικά / Before and after science: Ένα έργο σύγχρονης τέχνης εναρμονίζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου μάς συστήνει έναν χώρο με πλούσια ιστορία και μοναδικές συλλογές, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική παρέμβαση και την αισθητηριακή εμπειρία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια συνάντηση με τον Jonathan Meese

Εικαστικά / Jonathan Meese: «Έχουμε αρχίσει να προτιμούμε να μην έχουμε ελευθερία»

Μια συνάντηση στην Αθήνα με τον Γερμανό ζωγράφο που επιστρέφει στα παραμύθια γιατί βρίσκει τον πραγματικό κόσμο «πολύ άσχημο», με αφορμή την τρίτη του έκθεση στην γκαλερί Bernier-Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Προσφέροντας μία εμπειρία πολιτισμού στους κατοίκους της Ελευσίνας

Η Εύα Μανιδάκη και ο Ανδρέας Λόλης συζητούν με τον Χρήστο Παρίδη για όλα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των in situ εγκαταστάσεων που σχεδίασαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στη Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες που εξακολουθούν 60 χρόνια μετά

Εικαστικά / Το αμερικανικό «πραξικόπημα» στην Μπιενάλε της Βενετίας και οι θεωρίες συνωμοσίες 60 χρόνια μετά

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η «σκανδαλώδης» βράβευση του αρχιερέα της ποπ αρτ Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ στην Μπιενάλε του 1964, με τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Εικαστικά / Οι ζωές και τα έργα της Lorenza Böttner

Η Lorenza Böttner (1959-1994) ήταν μια καλλιτέχνις που είχε έντονα βιωματική, σωματική σχέση με τη μεταμόρφωση. Μεταμόρφωσε μια ζωγραφική πρακτική σε εικαστική περφόρμανς που «βγήκε» στον δρόμο και έκανε τον δημόσιο χώρο θεατρική σκηνή για μια πολιτικοποιημένη σωματική διαφορετικότητα.
PAUL B. PRECIADO
Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ένας Μάιος γεμάτος με σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος του ΕΜΣΤ στις γυναίκες εικαστικούς, Jonathan Meese στην Bernier/Eliades, Θανάσης Τότσικας στη Rodeo, Ιωάννα Λημνιού στην Breeder και ό,τι άλλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γκαλερί και οι χώροι τέχνης τον Μάιο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ