Γεωργία: Νέα επεισόδια στην Τιφλίδα για το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» - Τουλάχιστον 66 συλλήψεις

Γεωργία: Νέα επεισόδια στην Τιφλίδα για το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» - Τουλάχιστον 66 συλλήψεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε νωρίς σήμερα το πρωί χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει μια διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας στην Τιφλίδα.

Οι διαδηλωτές τάσσονταν ενάντια στο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο ενέκρινε χθες Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση η γεωργιανή βουλή. Λίγες ώρες νωρίτερα η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές κάποιοι από τους οποίους πέταγαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ ορισμένοι είχαν ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες που υπάρχουν έξω από τη βουλή για να κρατούν μακριά το πλήθος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για νέες διαδηλώσεις αργότερα σήμερα, ημέρα αργίας στη χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, και στη 13:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να συγκεντρωθεί πολυάριθμο πλήθος έξω απο το κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 66 ανθρώπους στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της βουλής με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: «Όχι στη ρωσική νομοθεσία», ενώ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, «περίπου 50 αστυνομικοί» τραυματίστηκαν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το εν λόγω σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντάς το «μη συμβατό» με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ. Αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργιανών πολιτών. Η οριστική του υιοθέτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας», δήλωσε χθες ο Μπορέλ.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπορέλ τονίζει ότι η ΕΕ «προτρέπει τη Γεωργία να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθυμίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Το σχέδιο νόμου, που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Μιλώντας από το Βερολίνο χθες, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες «πληρούν τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα».

«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών», δήλωσε.

Το κυβερνών κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να ενταχθεί η Γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορεί τους επικριτές του νομοσχεδίου ότι αντιτίθενται στη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, έναν από τους πιο σεβαστούς και ισχυρούς θεσμούς της χώρας.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτ. : EPA

Διεθνή / Από τις ΗΠΑ, η «ιντιφάντα» των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη

Καταλήψεις σε πανεπιστήμια σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία - Να σταματήσει ο αντισημιτισμός που χρεώνει τη βία στη Γάζα στους Εβραίους Ολλανδούς ζήτησε ο Μαρκ Ρούτε
NEWSROOM