Η Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη συνεχίζει για 14η χρονιά να δραστηριοποιείται τόσο στη θεατρική εκπαίδευση ως Ανώτερη Δραματική σχολή παρέχοντας δίπλωμα υποκριτικής αναγνωρισμένο από το κράτος, όσο και ως επαγγελματικό θέατρο αλλά και θεατρικό εργαστήρι παρέχοντας επιμορφωτικά προγράμματα και ομάδες.
Από τη φετινή χρονιά, 2019-2020, την καλλιτεχνική διεύθυνση τόσο της Σχολής όσο και του θεάτρου και των εργαστηρίων αναλαμβάνει ο Μιχάλης Καλαμπόκης. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και ψυχολόγος, γεννημένος στη Βοστώνη αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου.
Μετεκπαιδεύτηκε στην ψυχοθεραπεία και στη διοίκηση μονάδων πολιτισμού. Έχει διδακτορικές σπουδές στην ψυχοθεραπεία μετά από μαζικές καταστροφές και μελέτες στη χρήση της ψυχολογίας στη σκηνοθεσία αλλά και του θεάτρου στην ψυχοθεραπεία. Κύριος εισηγητής της εισαγωγής της Ψυχολογίας στη θεατρική εκπαίδευση και ερευνητής της μεθόδου υποκριτικής των ενοτήτων με αντίστοιχο συγγραφικό έργο.
Έχει συμμετοχές με σημαντικούς ρόλους σε κρατικούς οργανισμούς και στο ελεύθερο θέατρο σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και με πολλές σκηνοθεσίες. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις και υποψηφιότητες για πρώτο αντρικό ρόλο και σκηνοθεσίες. Το 2006 με το Θόδωρο Κάλβο στη Διεύθυνση, ίδρυσε την Αθηναϊκή Σκηνή, όπου μέχρι σήμερα διδάσκει ανελλιπώς Υποκριτική και Ψυχολογία. Οι εισηγήσεις του για την αναμόρφωση της θεατρικής εκπαίδευσης μέσα από καινοτομίες έχουν υπάρξει καταλυτικές τα τελευταία χρόνια από τη θέση του υπευθύνου προγράμματος της Αθηναϊκής Σκηνής.
Ο Μιχάλης Καλαμπόκης αναλαμβάνει τα χρέη Διεύθυνσης από τον προκάτοχό του, συνιδρυτή της Αθηναϊκής Σκηνής, Θόδωρο Κάλβο.
Στόχοι
Όπως αναφέρει ο ίδιος, στόχος είναι η πολυφωνία στην καλλιτεχνική εκπαίδευση με παροχή μεθόδων και τεχνικών. Ο σεβασμός και η ανάδειξη της διαφορετικότητας του κάθε νέου καλλιτέχνη καθώς και η εργασία πάνω στα βασικά κριτήρια που έχουν οι υποψήφιοι σπουδαστές για την επιλογή της σχολής που θα τους εκπαιδεύσει,που δεν είναι άλλα από τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με την προσβασιμότητα με μέσα συγκοινωνίας και την ασφάλεια της περιοχής, το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών με παροχή νέων μαθημάτων ειδίκευσης,που θεωρούνται πλέον απολύτως απαραίτητα βάσει των αναγκών του σύγχρονου θεάτρου, τη διαρκή εξάσκηση των σπουδαστών από το πρώτο κιόλας έτος μέσα από πρακτική και παραστάσεις, την ανανέωση του καθηγητικού προσωπικού με καθηγητές της νεότερης γενιάς με γνώσεις συγκεκριμένων μεθόδων και τεχνικών, ενεργών σκηνοθετών με διοικητική εμπειρία σε θέατρα και οργανισμούς και τέλος την επαφή των σπουδαστών μέσα από τη δουλειά τους με παραγωγούς, σκηνοθέτες και casting και directors.
Όλα αυτά κάτω από το πρίσμα ότι οι σπουδές οφείλουν να είναι σταθερές, προπτυχιακές, με πειθαρχία στη συμμετοχή, παρέχοντας γνώσεις πολλών τεχνικών και όχι μόνο μιας κατεύθυνσης για να μπορούν οι απόφοιτοι να αντιμετωπίσουν αργότερα την καθοδήγηση πολλών διαφορετικών σκηνοθετών και όχι μόνο συγκεκριμένων κατευθύνσεων. Ο ηθοποιός όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρέπει να εκπαιδευτεί όχι μόνο βάσει της τάσης της εποχής αλλά πολυπλεύρως και ο ίδιος αργότερα σαν επαγγελματίας να κατευθυνθεί προς τις επιλογές του, μπορώντας ωστόσο να αντιμετωπίσει διαφορετικά είδη παραστάσεων και διαφορετικούς σκηνοθέτες.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, στόχος είναι η επιμόρφωση ατόμων που δεν επιθυμούν δίπλωμα, η προετοιμασία για την εκπαίδευση αλλά και η παροχή υπηρεσιών σε άτομα με περιορισμένο χρόνο που επιθυμούν σπουδές και η επιμόρφωση επαγγελματιών, είτε ηθοποιών, είτε ατόμων που επιθυμούν να διορθώσουν την εκφορά του λόγου τους ή την προβολή τους.
Μέσα στις εγκεκριμένες από το κράτος αίθουσες της σχολής με καθηγητές που παρέχουν γνώσεις κυρίως σε υποψήφιους επαγγελματίες, στόχος είναι οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με γνώσεις πιο μεθοδικές αναφορικά στο θέατρο και με ομάδες που τις οργανώνουν προσωπικότητες που κατά κύριο λόγω σκηνοθετούν επαγγελματικά σχήματα. Σεμινάρια και κύκλοι μαθημάτων καθώς και ομάδες ανάπτυξης θεατρικής διαδικασίας με τη χρήση της επιστήμης της Ψυχολογίας.
Τέλος στο Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής βασική προτεραιότητα αποτελεί η απορρόφηση αποφοίτων της σχολής, η συνεργασία με φιλοξενούμενες παραγωγές με ταυτότητα που συμβαδίζει με αυτή των παραγωγών του επαγγελματικού θιάσου της Αθηναϊκής σκηνής που δεν είναι άλλη από την έρευνα των νέων τρόπων προσέγγισης και απόδοσης τόσο της υποκριτικής όσο και της σκηνοθεσίας.
Βασικός στόχος είναι και η συνέχιση συνεργασιών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και με Φεστιβάλ του εξωτερικού για την ανάδειξη του ελληνικού θεάτρου τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους.
Διδασκόμενα Μαθήματα
-Υποκριτική Αρχαίου Δράματος, Δράματος, Κωμωδίας, Σύγχρονου, Σωματικού Θεάτρου, υποκριτική στην κάμερα
-Αυτοσχεδιασμός μέσα από μεθόδους, clowning, ψυχόδραμα, method acting κ.α.
-Τεχνικές προσέγγισης ρόλου και Ψυχολογία
-Αγωγή του προφορικού λόγου
-Μεταγλώττιση και σπικάζ
-Μουσική – Τραγούδι
-Παρτιτούρα
-Μουσικό όργανο – κρουστά
-Χορός-Κίνηση
-Σκηνική πάλη
-Μακιγιάζ
-Οργάνωση παραγωγής
-Ιστορία Θεάτρου
-Δραματολογία
-Ιστορία Τέχνης
-Λογοτεχνία
-Ιστορία Κινηματογράφου
-Σκηνοθεσία
Καινοτομίες, διαφοροποιήσεις και αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας
Η βασική καινοτομία της Αθηναϊκής Σκηνής από την ίδρυσή της ήταν η εισαγωγή εξειδικευμένων μαθημάτων κάποια από τα οποία ακόμα και σήμερα παρέχονται πανελληνίως μόνο από τη συγκεκριμένη σχολή όπως η Μεταγλώττιση. Αντίστοιχα εντάχθηκε για πρώτη φορά η εκπαίδευση ηθοποιών σε μεθόδους ψυχολογίας αλλά και η πληρέστερη μόρφωση σε επιμέρους τέχνες μέσα από μουσικά όργανα κ.α. Η Αθηναϊκή Σκηνή καινοτόμησε και με δράσεις όπως street events, συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Επιδαύρου και με εκπαιδευτικές εκδρομές σε Αρχαία θέατρα.
Στις βασικές διαφοροποιήσεις προστίθενται η διδασκαλία όλων των ειδών ρεπερτορίου και η επαφή με το κοινό από την αρχή των σπουδών. Τα τελευταία χρόνια η Σχολή προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας της Υποκριτικής. Έχοντας σαν βάση ότι η Αθηναϊκή Σκηνή διαθέτει καί επαγγελματικό θέατρο οι σπουδαστές δε διδάσκονται ταυτόχρονα από όλους τους σκηνοθέτες διαφορετικούς ρόλους όλη τη χρονιά αλλά ασχολούνται με έναν ανά περίοδο.
Όπως ακριβώς στο επαγγελματικό θέατρο. Μόλις ο πρώτος καθηγητής ολοκληρώσει τις εργασίες του, η παράσταση δίνεται στο θέατρο και αμέσως μετά ξεκινά ο επόμενος σκηνοθέτης με χρόνους αντίστοιχους του επαγγελματικού θεάτρου.
Τέλος προτείνεται ένα πρόγραμμα στο οποίο οι καθηγητές πέραν την μεμονωμένης ύλης του κάθε μαθήματος οργανώνουν κοινούς στόχους διδασκαλίας μέσω ομαδικής συνεργασίας. Έτσι τα μαθήματα όλα συνεργάζονται κάτω από μια θεματική με την οποία ασχολείται εκπαιδευτικά το τμήμα σε κάθε περίοδο.
Αυτή την περίοδο γίνονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τις εισαγωγικές εξετάσεις καθώς και οι μεταγραφές σπουδαστών Β και Γ ετών.
Διδακτικό προσωπικό:
Κώστας Γακης. Ηθοποιός – Σκηνοθέτης. Σπουδές Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτικής στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει σημαντικές παραστάσεις και έχει τιμηθεί με βραβεία όπως το βραβείο Χορν. Δραστηριοποιείται και ως Μουσικός. Ιδρυτής της εταιρίας ΄΄Ιδέα΄΄ και διευθυντής του Θεάτρου Άλφα Ιδέα.
Λίλλυ Μελεμέ. Σκηνοθέτης - Ηθοποιός. Σπουδές Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή Τζένη Καρέζη και Αγγλικής Φιλολογίας στην Αθήνα. Αριστούχος του Μεταπτυχιακού Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού υπό την οργάνωση του Στάθη Λιβαθινού. Σημαντικές σκηνοθεσίες σε κρατικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο, σε Φεστιβάλ όπως των Αθηνών και Επιδαύρου.
Μάκης Παπαδημητρίου. Ηθοποιός – Σκηνοθέτης. Σπουδές Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτικής στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου (με υποτροφία). Διακρίσεις για ερμηνείες, όπως το βραβείο Χορν και με συμμετοχές σε πολλές θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει και αξιοσημείωτο σκηνοθετικό έργο.
Κοραής Δαμάτης. Σκηνοθέτης. Σπούδασε θέατρο. Χόρεψε με τις ομάδες της Ζουζούς Νικολούδη και της Ραλλούς Μάνου. Ιδρυτής του Εβδόμου Θεάτρου. Σκηνοθεσίες για το Εθνικό Θέατρο, για Δη.Πε.Θε. για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για το ραδιόφωνο και για το ελεύθερο θέατρο με σημαντικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καθηγητής υποκριτικής και εκφραστικής σώματος και λόγου. Έχει μεταφράσει έργα και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Αγγέλων Βήμα επί πολλά έτη. Ασχολείται ενεργά και με τη συγγραφή.
Θόδωρος Κάλβος. Σκηνοθέτης – Ηθοποιός. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου. Πλούσια σκηνοθετική πορεία σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ιδρυτής της Αθηναϊκής Σκηνής. Καθηγητής Θεάτρου στο Boston University. Βραβευμένος για την προσφορά του στη Θεατρική εκπαίδευση. Μεγάλη πορεία στη διδασκαλία της Υποκριτικής. Επί πολλά έτη συμμετοχές σε επιτροπές του Υπουργείου πολιτισμού. Στα χρόνια της παραμονής του στις Η.Π.Α. συνεργάστηκε με εμβληματικές μορφές του Κινηματογράφου. Κύριος εισηγητής της εισαγωγής του Θεάτρου στην εκπαίδευση.
Ισίδωρος Σιδέρης. Σκηνοθέτης – Χορογράφος. Σπουδές στη Δραματική Σχολή Βαφειά και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε στη Σχολή Σύγχρονου Χορού της Μάρθας Γκράχαμ στη Νέα Υόρκη. Συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο και με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και την τηλεόραση. Σκηνοθεσίες και χορογραφίες για το Μέγαρο Μουσικής, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ.α. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Θεατροκίνησης. Πλούσια συμμετοχή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Περικλής Μοσχολιδάκης. Ηθοποιός – Σκηνοθέτης. Καθηγητής Αγωγής του Λόγου. Σπουδές με διακρίσεις στη Νομική Αθήνας, και στο Εθνικό Θέατρο. Συνέχισε μεταπτυχιακά στη Ρωσία. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του εμφανίζεται με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης σε ιστορικές παραστάσεις της Επιδαύρου δίπλα σε σημαντικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Ερευνητής και καθηγητής του ανθρωπίνου λόγου, της Ελληνικής γλώσσας και του Αρχαίου Δράματος. Σημαντικό έργο και ως σκηνοθέτης.
Ερατώ Πίσση. Ηθοποιός. Αριστούχος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και
της Σχολής Royal Central School of Speech and Drama (Master’s Degree Acting-ClassicalStrand). International Fellow του Shakespeare’s Globe. Με μακρά θητεία στο ΚΘΒΕ, και με σημαντικές συμμετοχές σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Ερευνήτρια της μεθόδου Clown.
Βέρα Λάρδη. Ηθοποιός – Ψυχοδραματίστρια. Σπούδασε Θέατρο και Ιστορία Τέχνης στο Wolverhampton University της Αγγλίας, Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Ψυχόδραμα και Θέατρο Playback. Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α. Είναι μέλος της ομάδας Playback Ψ από το 2004. Συντονίζει ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και θεατρικά εργαστήρια. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην δημιουργία εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη κοινότητα.
Χριστίνα Βασιλοπούλου. Χορογράφος – Καθηγήτρια Κινησιολογίας και Χορού. Σπούδασε με αριστεία σε ανώτατο επίπεδο χορό στη σχολή Πέτροβα αλλά και στο Royal Academy of Dancing. Έχει κάνει σπουδές στο πιάνο και το τραγούδι και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει πληθώρα χορογραφιών στο Εθνικό, στο ελεύθερο θέατρο, σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Μάρω Θεοδωράκη. Μουσικός – Συνθέτης. Αριστούχος Εθνικού Ωδείου. Η καταβολή της από την μουσική οικογένεια Θεοδωράκη την οδήγησε από νεαρή ηλικία να ασχοληθεί με τη σύνθεση για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την τηλεόραση με σημαντικές συνεργασίες. Η έρευνα και η εργασία της πάνω στο Αριστοφανικό τραγούδι αλλά και τη μουσική στην παιδαγωγική είναι αξιοσημείωτη. Είναι συγγραφέας δεκάδων παιδικών βιβλίων.
Αλεξάνδρα Βουτζουράκη. Ηθοποιός – Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος – Ψυχολόγος. Αριστούχος της Σχολής του Εθνικού αλλά και των σχολών Ψυχολογίας Παντείου, Θεατρολογίας Αθήνας με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεατρολογία. Συμμετοχές σε δεκάδες παραστάσεις είτε ως σκηνοθέτης, είτε ως ηθοποιός με σημαντικές συνεργασίες σε Φεστιβάλ Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Αθηναϊκή Σκηνή. Ερευνήτρια Νεοελληνικού Θεάτρου, της παιδαγωγικής της Θεατρολογίας στη Θεατρική Εκπαίδευση, με πλούσιο μεταφραστικό έργο και συμμετοχές σε συνέδρια. Έχει βραβευτεί για σκηνοθεσίες της.
Βάσια Λακουμέντα. Ηθοποιός-Μουσικός-musical performance. Είναι απόφοιτος της σχολής Αθηνών και Αριστούχος Κλασικού Τραγουδιού στο Παναρμόνιο Ωδείο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού στο Βαγγέλη Σειληνό, στη Ραλλού Μάνου και τη N.Y. Broadway Dance. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Greek Cultural Center στη Νέα Υόρκη και άλλα θέατρα της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες με τιμητικές διακρίσεις α΄ γυναικείου ρόλου, στην τηλεόραση και ως τραγουδίστρια σε ρεσιτάλ και συναυλίες. Δανείζει τη φωνή της σε μεταγλωττισμένες ταινίες και σειρές.
Βίνα Παπαδοπούλου. Ηθοποιός –Σκηνοθέτης μεταγλωττίσεων. Σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη σχολή Αθηνών. Έχει πληθώρα συμμετοχών σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές. Δραστηριοποιείται ως ηθοποιός μεταγλωττίσεων και σπικάζ και έχει στο ενεργητικό της σκηνοθεσίες μεταγλώττισης.
Οδυσσέας Στεφανής. Μουσικός. Σπούδασε μουσική και διδάσκει κρουστά, παραδοσιακά κρουστά και μουσικά όργανα και μουσική σε ωδεία και μουσικά σχολεία.
ΜαρίναΜηλιάρη. Make up artist. Σπούδασε Make up artist. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις για δουλειές της. Έχει συνεργασίες με θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Στο ενεργητικό της έχει και το συντονισμό σκηνικών και κοστουμιών καθώς και συνεργασίες με τον επαγγελματικό θίασο της Αθηναϊκής Σκηνής.
Χάρης Γεωργιάδης. Ηθοποιός – Σκηνοθέτης - Καθηγητής σκηνικής πάλης.
Σπούδασε θέατρο και σκηνοθεσία. Δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, σπαθογράφος και διευθυντής παραγωγής. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., πολλά Δημοτικά περιφερειακά θέατρα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου. Έχει γράψει 12 θεατρικά έργα, 4 ταινίες και το πρώτο για την Ελλάδα βιβλίο θεατρικής ξιφασκίας/σκηνικής μάχης. Έχει συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Αυτές τις ημέρες οριστικοποιούνται και οι τελευταίες συνεργασίες.
Στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με την Αθηναϊκή Σκηνή και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως: Λυδία Κονιόρδου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Εύα Κοταμανίδου, Νίκος Χαραλάμπους, Γιάννης Ιορδανίδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ερρίκος Μπελιές, Μαρία Χορς, Μαρία Τζομπανάκη κ.α.
Info
Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
Τηλέφωνο 210 9222300. Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13 Αθήνα, έξω από το Μετρό Ακρόπολης.
Web: www.athstage.gr
Facebook:Athinaiki Skini
mail:[email protected]
σχόλια