Την έντονη καταδίκη τους εκφράζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την απόφαση της Ουγγαρίας να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις της LGBTQ+ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας παρέλασης Pride στη Βουδαπέστη. Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής, εγείροντας ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η νέα νομοθεσία, που ενσωματώθηκε στο ουγγρικό Σύνταγμα με τροπολογία την περασμένη Δευτέρα, απαγορεύει κάθε δημόσια εκδήλωση που θεωρείται ότι παραβιάζει τον αποκαλούμενο «Νόμο για την Προστασία του Παιδιού» του 2021. Ο νόμος περιορίζει τις αναφορές σε ομοφυλοφιλία και ταυτότητα φύλου, ενισχύοντας το ήδη αυστηρό πλαίσιο κατά της LGBTQ+ ορατότητας.
Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου (Benelux) καταδίκασαν από κοινού την απόφαση κατά τη διάρκεια άτυπης συνόδου των υπουργών Ισότητας στη Βαρσοβία, υποστηριζόμενες από 12 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Η Γαλλία εξέδωσε ξεχωριστή, έντονα επικριτική δήλωση, ενώ Ελλάδα και Κύπρος επέλεξαν ηπιότερη φρασεολογία, καταδικάζοντας τις «τελευταίες εξελίξεις» χωρίς να κατονομάσουν την Ουγγαρία.
Στο πλαίσιο της νέας τροπολογίας, οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν συστήματα αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση συμμετεχόντων σε απαγορευμένες εκδηλώσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα έως 485 ευρώ, τα οποία αν δεν καταβληθούν, θα εισπράττονται ως φορολογικές οφειλές. Η τροπολογία αναγνωρίζει μόνον δύο φύλα και δίνει προτεραιότητα στα «δικαιώματα του παιδιού» έναντι άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εξετάζει τις συνταγματικές αλλαγές για πιθανές παραβιάσεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αλλά και της Οδηγίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που περιορίζει τη χρήση αναγνώρισης προσώπου από τις αρχές. Νομική δράση θα εξεταστεί «εφόσον χρειαστεί», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, υπερασπίστηκε τις αλλαγές, δηλώνοντας πως «στην Ουγγαρία υπερασπιζόμαστε την κοινή λογική» και καταφερόμενος εκ νέου κατά της «woke ιδεολογίας». Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουγγαρία και τις Βρυξέλλες εντείνονται, καθώς εκκρεμούν ήδη προσφυγές για τον Νόμο Εθνικής Κυριαρχίας, τις πολιτικές μετανάστευσης και την άρνηση του Όρμπαν να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από Euronews