Σε μια από τις πιο όμορφες στοές της Αθήνας, αυτή που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Νικολούδης ανάμεσα στην Πανεπιστημίου 41 και Σταδίου 40, εδώ και ένα χρόνο έχει ρίξει ρίζες ένας μικρός ναός της σοκολάτας, η Chocotopia.
Σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά ο επισκέπτης θα γευτεί, για πρώτη φορά ίσως, τις καλύτερες σοκολάτες του κόσμου. Από το Voiron της Γαλλίας, οι σοκολάτες ενός από τους κορυφαίους, του Stephen Bonnat. Από τη Modica της Σικελίας, οι σοκολάτες της Antica Dolceria Bonajuto. Υπάρχουν ακόμα οι Zotter, οι βιεννέζικες Xocolat με περιορισμένη παραγωγή (750 το χρόνο) κ.α. Από τη Βιέννη, και την Xocolat έρχονται και τα σοκολατάκια της Chocotopia. Τριάντα ανεπανάληπτες γεύσεις. Τα σοκολατάκια μπαίνουν σε χαρτονένιες κασετίνες με εικόνες από την παλιά Αθήνα.
Μεγάλη έκπληξη είναι οι χειροποίητες σοκολάτες της Chocotopia. Σε τιμή σοκολάτας περιπτέρου, μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει γνήσια κριόλο σοκολάτα υγείας, και «χακαρισμένες» ευρωπαϊκές κουβερτούρες με ινδιάνικες και νεπαλέζικες ποικιλίες. Οι ξηροί καρποί και τα ωσμωτικά φρούτα που τις συνοδεύουν είναι πρώτης διαλογής.
Και ύστερα από τόσες σοκολάτες, δράση αναλαμβάνουν το κατσικίσιο γάλα και το ελληνικό μέλι. Ρόφημα σοκολάτας όσο γλυκό ή πικρό το θέλει κανείς, με σπάνιας γεύσης γάλα από το Καρπενήσι, με χαρούπι, μέλι και κουβερτούρες ψυχρής έκθλιψης από τη Σικελία: κάρδαμο, πορτοκάλι, chili pepper, κανέλα, βανίλια Μαδαγασκάρης και ότι χωράει ο νους.
Πρόσφατα η Chocotopia ξεκίνησε και την παραγωγή πραλίνας μπροστά στα μάτια του πελάτη. Φουντούκια από τη Δράμα, κακαόμαζα, ανεπεξέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ελαιόλαδο μπαίνουν μέσα σε ένα μικρό μηχάνημα με μυλόπετρες και βγάζουν σε λίγες ώρες την πιο αγνή και δυνατή gianduja που έχετε δοκιμάσει.
Όμως, αναμφισβήτητα, ο βασιλιάς του καταστήματος είναι το «παγωτορολό» ή ice roll όπως λέγεται στα δημοφιλή βιντεάκια του youtube. Πρόκειται για το γνωστό ταϊλανδέζικο έδεσμα που ήρθε πέρσι τέτοια εποχή στην Αθήνα για πρώτη φορά. Μόνο που η Chocotopia το κάνει εντελώς διαφορετικά. Χωρίς σκόνες γάλακτος και γλυκίσματα περιπτέρου. Χωρίς καν λευκή ζάχαρη.
Το «παγωτορολό» δικαιολογεί το ελληνικό του όνομα γιατί πρόκειται για την παμπάλαια ελληνική συνταγή παγωτού, με κατσικίσιο γάλα, και μέλι αντί για σταθεροποιητές ή άλλα συντηρητικά. Η γλύκα του ελληνικού μελιού, οι σπάνιες σοκολάτες, και η μίξη 100 και πλέον γεύσεων που φτιάχνονται σε λίγα λεπτά, μπροστά στα μάτια σου, δίνουν ζωή στην ξεχασμένη αγνότητα του παλιού ελληνικού παγωτού. Κάτι που πρέπει να δοκιμάσει κανείς για να πειστεί.
Chocotopia
Πανεπιστημίου 41 (Στοά Νικολούδη)
Τηλ. 211 400 15 15
facebook.com/chocotopia.gr
σχόλια