Να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση, με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είχαν την ευκαιρία 42 νεοφυείς ομάδες μέσα από το έργο της Θερμοκοιτίδας Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ.
Με την έναρξη της λειτουργίας της Θερμοκοιτίδας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο, αναδείχθηκε ένα «φυτώριο» καινοτόμων επιχειρήσεων, στην καρδιά της Αθήνας. Σκοπός του ΕΒΕΑ ήταν και παραμένει να συμβάλει, όχι μόνο στη μείωση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου, αλλά κυρίως στην υπέρβαση μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.
To Geomiso απευθύνεται σε μία πολύ δυναμική και απαιτητική παγκόσμια αγορά, αφού σχεδιάζει και μελετά τη συμπεριφορά έργων μηχανολόγου, ναυπηγού, αεροναυπηγού, πολιτικού μηχανικού (ενδεικτικά αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Geomiso. Το Geomiso αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως πλήρες λογισμικό Ισογεωμετρικής Ανάλυσης. Πρόκειται για κατεξοχήν καινοτόμο προϊόν πενταετούς έρευνας (28.835 ώρες καταγεγραμμένης ερευνητικής αφοσίωσης) πολυμελούς ομάδας διακεκριμένων ερευνητών υπολογιστικής μηχανικής και υπολογιστικής γεωμετρίας του ΕΜΠ.
To Geomiso απευθύνεται σε μία πολύ δυναμική και απαιτητική παγκόσμια αγορά, αφού σχεδιάζει και μελετά τη συμπεριφορά έργων μηχανολόγου, ναυπηγού, αεροναυπηγού, πολιτικού μηχανικού (ενδεικτικά αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία. Το τμήμα R&D της ομάδας συγκροτείται από (i) το τμήμα υπολογιστικής μηχανικής (GiGA CAE Group) και (ii) το τμήμα υπολογιστικής γεωμετρίας (GiGA CAD Group). Τα μέλη της ομάδας, σε αντίθεση με το ρεύμα της εποχής και το Greek brain drain, επέλεξαν στην ‘καρδιά της κρίσης’ να μείνουν στην Ελλάδα, όπου κατά την πενταετία 2010-2014 εκπόνησαν καινοτόμα έρευνα υψηλής προστιθέμενης αξίας με απτά αποτελέσματα.
Το Geomiso, ως το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό Ισογεωμετρικής Ανάλυσης, ενσωματώνει πλήρως σε μία ενιαία λύση τις τεχνολογίες CAD (Computer-Aided Design) και CAE (Computer-Aided Engineering) και γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ σχεδιαστών και μηχανικών, το οποίο ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα. Η διττή του φύση - σχεδιασμού (CAD) και ανάλυσης (CAE) - εκμηδενίζει το γεωμετρικό σφάλμα, συγχωνεύει τη μόρφωση της γεωμετρίας με τη γένεση του δικτύου των πεπερασμένων στοιχείων, αυξάνει κατακόρυφα την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης και μειώνει δραστικά τον απαιτούμενο υπολογιστικό χρόνο και κόστος, με σημαντικότατα συνεπακόλουθα οφέλη στις εφαρμογές της βιομηχανίας και της παραγωγής.
Το Geomiso διαθέτει όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του hi-tech καινοτόμου τεχνικού λογισμικού σχεδιασμού και ανάλυσης. Είναι το αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας και το απόσταγμα του κοινού πάθους για επιστημονική διάκριση και αριστεία, καθώς και της αφοσίωσης στο κοινό όραμα για δημιουργική καινοτομία και δυναμική συμβολή στην ‘αλλαγή των κανόνων’ σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι εξ ορισμού disruptive innovation, που φιλοδοξεί να ‘ταράξει τα νερά’ και να διεκδικήσει σύντομα (μέσω της εμπορικής του εκμετάλλευσης) μερίδιο της σχετικής παγκόσμιας αγοράς CAD/CAE (που υπερβαίνει τα $10 δις).
Το Geomiso έχει τύχει σημαντικών διακρίσεων. Ειδικότερα, διακρίθηκε με το Πρώτο Βραβείο (μεταξύ συνολικά 194 συμμετεχόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας) στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας "ideatree" 2014 και είναι ένα από τα 12 projects (μεταξύ 227 συνολικά), το οποίο στηρίζεται στα πλαίσια του Angelopoulos Clinton GIU Fellowship 2015.
Το έργο Θ.Ε.Α. είναι μέλος του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων, και εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Έργο: Αθήνα" και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2007-2013 του ΕΣΠA.
σχόλια