Μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Βρετανική Εκπαίδευση στην Ελλάδα μετά το Brexit», διοργανώθηκε από το British Council σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία με τη συμμετοχή διαδικτυακά της Βρετανίδας Υπουργού, Υπεύθυνης για Ευρωπαϊκά θέματα, κυρίας Wendy Morton, του Υφυπουργού Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κυρίου Βασίλη Διγαλάκη και της Πρέσβεως του ΗΒ στην Ελλάδα, κας Kate Smith.
Η εκδήλωση, που έγινε στις 4 Νοεμβρίου, είχε συμπεριληφθεί με μεγαλύτερη διάρκεια και διαφορετική δομή στη προγραμματισμένη επίσκεψη της Υπουργού στην Αθήνα που ακυρώθηκε λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
Η Υπουργός, κυρία Wendy Morton είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους φορέων σχετιζόμενων με τη Βρετανική εκπαίδευση στην Ελλάδα αναφορικά με τις επιπτώσεις των αυξημένων διδάκτρων στο ενδιαφέρον των Ελλήνων σπουδαστών καθώς και τις ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σχέσεων των δύο χωρών στη μετά Βrexit εποχή.
Η Βρετανίδα υπουργός εξήρε τη συμβολή των Ελλήνων σπουδαστών και ακαδημαϊκών στη Βρετανική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή κοινότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις αλλαγές, οι εκπαιδευτικοί δεσμοί και συνεργασίες θα παραμείνουν ισχυροί. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραμονής στη Βρετανία για εύρεση εργασίας με την περάτωση των σπουδών για 2 χρόνια για πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 3 χρόνια για διδακτορικούς φοιτητές. Για τα δίδακτρα, επισήμανε πως ένας μεγάλο αριθμός προγραμμάτων δεν θα ξεπερνούν το ύψος των διδάκτρων που καταβάλλουν οι Βρετανοί φοιτητές.
Από πλευράς του ο Υφυπουργός Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης τόνισε τις βαθιές ρίζες των σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στη συμβολή της Βρετανικής εκπαίδευσης στις σπουδές πολλών Ελλήνων φοιτητών και την επαγγελματική εξέλιξη Ελλήνων ακαδημαϊκών. Σημείωσε επίσης πως η διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και η προσέλκυση ξένων σπουδαστών αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο έχει θεσπίσει πλαίσιο που ενθαρρύνει την δημιουργία διεθνών συνεργασιών. Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως η στενή εκπαιδευτική συνεργασία θα συνεχιστεί στη μετά Brexit εποχή.
Η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου κα Kate Smith, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την συμμετοχή τους, τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Εξέφρασε την ισχυρή της θέληση να συμβάλλει στη διατήρηση αυτών των στενών δεσμών παρά τις προκλήσεις του Brexit και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την ετοιμότητα της να υποστηρίξει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες και προοπτικές για νέες συνεργασίες.
Κλείνοντας την εκδήλωση η κα Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα η οποία και συντόνισε τη συζήτηση, επισήμανε την πρωταρχική σημασία της εκπαίδευσης στο έργο του British Council στην Ελλάδα και τη στενή συνεργασία του British Council και της Βρετανικής Πρεσβείας με τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και τη Βρετανία για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων και συνεργασιών.