Με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στην εβραϊκή σεφαραδίτικη κουλτούρα, η Πρεσβεία της Ισπανίας διοργανώνει μια σειρά δραστηριοτήτων με τον τίτλο Saloniki. Ένα αφιέρωμα στη σεφαρδίτικη κουλτούρα.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:
19:00' Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
(Αγίου Μηνά 13)
Εγκαίνια της έκθεσης Εικόνες ενός χαμένου κόσμου. Φωτογραφίες και ιστορίες σεφαραδιτών των Βαλκανίων, όπως τις διηγήθηκαν σε συνεντεύξεις που έδωσαν στο ινστιτούτο Centropa. Η έκθεση παρουσιάζει πορτρέτα και σκηνές από τη ζωή των εβραίων σεφαραδιτών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από 34 πάνελ με φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα στα ισπανικά και αγγλικά.
20:00' Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
(Κατούνη 12-14)
Διάλεξη Και οι Σεφαρδίτες είναι Ευρώπη. Μια οπτική από τη Θεσσαλονίκη, της Εστέρ Μπενταχάν (Κέντρο Σεφαράδ-Ισραήλ Μαδρίτης).
Η Εστέρ Μπενταχάν είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Εβραϊκών Σπουδών του Κέντρου Σεφαράδ-Ισραήλ της Μαδρίτης και αναγνωρισμένη σεφαραδίτισα συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων. Της έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων του νέου ταλέντου της FNAC και το βραβείο Τορρέντε Μπαγιεστέρ. Συνδυάζει τη λογοτεχνία με την έρευνα, και έχει δημοσιεύσει πολλά ακαδημαϊκά κείμενα και μελέτες για τους σεφαρδίτες.
Η διάλεξη θα δοθεί στα ισπανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Είσοδος δωρεάν σε όλες τις εκδηλώσεις.
Επίσης, την Παρασκευή 15 και 22 Απριλίου στις 20:30' θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης (Λιμάνι-Αποθήκη Α) η ταινία Ο άγγελος της Βουδαπέστης (2011), που αφηγείται την ιστορία του ισπανού διπλωμάτη Άνχελ Σανθ Μπριθ, διορισμένο στη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χάρη στον οποίο διασώθηκαν χιλιάδες εβραίοι. Οι ενέργειες των δύο διπλωματών και δικαίων των εθνών, Άνχελ Σανθ Μπρι και Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες, Γενικού Προξένου της Ισπανίας στην Αθήνα το 1943-1944, έσωσαν τη ζωή χιλιάδων εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η εκδήλωση Saloniki. Ένα αφιέρωμα στη σεφαρδίτικη κουλτούρα είναι μια διοργάνωση της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα με τη συνεργασία του Κέντρου Σεφαράδ-Ισραήλ της Μαδρίτης, το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Υπό την αιγίδα της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και την Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.