Το συνέδριο έχει στόχο να φέρει στον ίδιο χώρο ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων και τομέων, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα και εν γένει την ζωή των σύγχρονων κοινωνιών. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:15 έως 20:45 θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τις πολιτικές υγείας. Στην ενότητα αυτή προεδρεύει η Ιατρός Ενδοκρινολόγος dr. Παρή Ράπτη και ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Πρόεδρος του ΕΟΠΕ είναι ο κύριος Συμεών Σιδηρόπουλος ενώ Αντιπρόεδρος του Διεπιστημονικού Συμβουλίου είναι η Ιατρός Ενδοκρινολόγος dr. Παρή Ράπτη. Θα παρουσιαστούν εκτός των άλλων ερευνητικές εργασίες πολύ σημαντικών καθηγητών από τους τομείς, εκπαίδευση στελεχών υγείας, οικονομικών υγείας, τουρισμού υγείας, επικοινωνίας υγείας και ολικής ποιότητας υγείας.
Οι θεματολογίες και οι τομείς που θα συζητηθούν είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Ειδικότερα, θα παρευρεθούν ερευνητές από πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, ανθρωπιστικές, ιστορικές, επιστήμες και επιστήμες υγείας με στόχο την συγκριτική προσέγγιση και ανάλυση θεμάτων που μόνο διεπιστημονικά μπορούν να τεκμηριωθούν.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διεξάγεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημών:
Saturday, 28 September 2019
19:15 - 20:45
Healthcare Policies
Chairs: Dr. Pari Rapti (Endocrinologist)
Associate Prof. Athanassios Vozikis (University of Piraeus)
Identification of the training needs of health care professionals in Greece
Ioanna Tsantili (University of Piraeus), Prof. Stamatina Hadjidema (University of Piraeus)
Shadow economy: definitions, terms & theoretical considerations
Paraskevi Koufopoulou (University of Piraeus), Prof. Colin C. Williams (University of Sheffield), Associate Prof. Athanassios Vozikis (University of Piraeus), Associate Prof. Kyriakos Souliotis (University of the Peloponnese)
Review of the medical tourism literature: a descriptive analysis of recent trends in Greece
Dimitrios Batakis (University of Crete), Prof. Konstantinos Zopounidis (Technical University of Crete), Associate Prof. Athanassios Vozikis (University of Piraeus), Symeon Sidiropoulos (University of Piraeus, President of HAPSc)
Health Communication: Opportunities and Challenges
Konstantina Briola (Panteion University)
Total Quality Management and leadership: a way to improve healthcare services in Greece
Dimitrios Kritas (University of Crete), Symeon Sidiropoulos (University of Piraeus)
Hellenic Association of political scientists ΕΟΠΕ - HAPSc
Organization in Special Consultative Status with the Economic & Social Council of the UN
Organization - Member of the United Nations Academic Impact
Organization Associated with the United Nations Department of Global Communications
Η ποιότητα της υγείας των πολιτών ενός κράτους είναι συνδεδεμένη με την πρόληψη. Η πρόληψη συνδέεται άρρηκτα με την έρευνα, την ανάλυση των παραμέτρων που υπεισέρχονται, καθώς και με την ενημέρωση.
Εκτός από την πρόληψη, η γνώση και η κατάρτιση πρακτικών καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας εξαρτάται από πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν τα δημοσιονομικά του κράτους.
Η παραγωγικότητα ενός κράτους εξαρτάται από την υγεία των πολιτών του. Η υγεία των πολιτών του συσχετίζεται με την ποιότητα των παρεχόμενων πολιτικών πρόληψης αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών περίθαλψης. Ο τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας όμως, παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλους οικονομικούς τομείς ή δραστηριότητες.
Η σωστή δημοσιονομική ρύθμιση των εξόδων των συστημάτων υγείας είναι δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.
Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας από την κεντρική διοίκηση, την κοινωνική ασφάλιση και τις συνολικές ιδιωτικές δαπάνες υγείας του πληθυσμού συσχετίζονται απόλυτα με την δημόσια χρηματοδότηση και τις δαπάνες για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συμβεβλημένων ιατρών και εργαστηρίων, νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, φαρμάκων, αναλώσιμων και τεχνολογίας. Όλα αυτά αποτελούν δίκτυο συγκοινωνούντων δοχείων.
Η αποτελεσματική θεραπεία σε συσχέτιση με την μείωση δαπανών για θεραπεία και αποθεραπεία, μείωση χρόνου νοσηλείας και αποκατάστασης και επαναφοράς υγιών ανθρώπων στην κοινωνία και στο εργατικό δυναμικό, αλληλεπιδρά με την οικονομική ευρωστία ενός κράτους.
Στην συγκεκριμένη ημερίδα όπου εξαιρετικά σημαντικοί επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας θα παρευρίσκονται ενεργά, θα συζητηθούν διεξοδικά και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις σε θέματα των οικονομικών της υγείας.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας κύριος Αθανάσιος Βοζίκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κύριος Κυριάκος Σουλιώτης και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της υγείας, διασφαλίζουν την εν τω βάθει διερεύνηση των κρίσιμων ερωτημάτων που τίθενται.
σχόλια