ADVERTORIAL
Όλοι μας αγαπάμε τον καφέ. Ειδικά στη χώρα μας, που τον τιμάμε σε όλες τις ποικιλίες και τρόπους παρασκευής του. Ζεστό, κρύο, με φίλτρο, στη μηχανή, στη φραπεδιέρα, στη χόβολη. Είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με την καθημερινότητά μας, που αποτελεί εκφραστικό μέσο πρότασης εξόδου. «Πάμε για καφεδάκι», άσχετα αν θα πιούμε ή όχι. Το πρώτο που μας έρχεται να πούμε είναι αυτό. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Αλλά αλήθεια πόσο καλά ξέρουμε τον καφέ που πίνουμε; Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στα Starbucks Κηφισιάς, μίλησα με τον Στάθη Πάζα (Coffee Ambassador) και έμαθα τόσα πράγματα που θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Για αυτό δώστε προσοχή παρακάτω και δείτε τον καφέ με άλλο μάτι.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσο αφορά στη γεύση του είναι φυσικά το καφεόδεντρο και η περιοχή που ευδοκιμεί. Σε αυτό το σημείο, γνωρίζουμε πλέον όλοι τις 2 πιο γνωστές ποικιλίες που είναι οι Arabica και Robusta. Οι πρωταγωνίστριες σε όλη την παραγωγή καφέ στον κόσμο. Αλλά τι πραγματικά ξέρουμε για αυτές;
Arabica
Ξεκινώντας με την Arabica (όχι δεν προέρχεται από τις αραβικές χώρες) είναι η ποικιλία με την εκλεπτυσμένη γεύση(υψηλότερη οξύτητα και πολυπλοκότητα), με περίπου 1% περιεκτικότητα σε καφεΐνη, που ευδοκιμεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα κάνοντας και τη συγκομιδή της πιο δύσκολη.
Robusta
Συνεχίζοντας με τη Robusta, έχει το διπλάσιο ποσοστό περιεκτικότητας σε καφεΐνη, κάνοντας τη γεύση πιο πικρή, ενώ ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα, κάνοντας αντίθετα την συγκομιδή της πιο εύκολη. Εν αντιθέσει δε με τον καρπό Arabica, ο Robusta είναι πιο ανθεκτικός στο κλίμα και στις ασθένειες. Αλλά χάριν αυτής της ευκολίας στην παραγωγή της (που έχει και ένα καλό, που είναι αυτό της καλύτερης τιμής), κατά τους πολλούς χάνει στη γεύση.
Αυτή ακριβώς η ειδοποιός διαφορά, είναι που έχει κάνει την ποικιλία Arabica να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, να πρωταγωνιστεί στην Αμερική και στα Starbucks που επιλέγουν να μην έχουν καθόλου καφέ Robusta, δίνοντας βάση αποκλειστικά στην ποιότητα.
Μία δεύτερη σημαντική πληροφορία είναι η διαφορά του καφέ μοναδικής προέλευσης και χαρμανιών. Όπως μπορείτε ίσως να φανταστείτε, στην πρώτη περίπτωση έχουμε καφέ που προέρχεται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (βλέπε για παράδειγμα Κένυα, Γουατεμάλα και Ινδονησία), ενώ στη δεύτερη ξεκινάει το πάρτι των συνδυασμών και μιλάμε βέβαια για τα χαρμάνια. Αυτά είναι παντρέματα από διάφορες ποικιλίες καφέ από διαφορετικές χώρες, περιοχές και τύπο καβουρδίσματος που ανάλογα με το κατά πόσο πέτυχε ο γάμος, μπορεί να αναδείξουν πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις και αρώματα.
Ξέρατε ότι:
- Περισσότερο από το 90% των κόκκων καφέ καλλιεργείται στην ισημερινή περιοχή του πλανήτη, γνωστή ως «Ζώνη του Καφέ», που περιλαμβάνει τις αναπτυσσόμενες χώρες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία / Ειρηνικό.
- Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια αγρότες ζούνε από την καλλιέργεια καφέ.
- Χρειάζονται περίπου 9 μήνες για έναν πράσινο καρπό καφέ να ωριμάσει και να γίνει κόκκινος.
- Το χρώμα των κόκκων καφέ αλλάζει από κιτρινοπράσινο, σταδιακά σε πορτοκαλοκίτρινο, κανέλας και τέλος στο γνωστό καφέ χρώμα.
- Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, οι κόκκοι ανοίγουν και παράλληλα χάνουν το ¼ του βάρους τους.
- Δεν υπάρχει «espresso κόκκος καφέ». Ο espresso γίνεται από κόκκους καφέ που έχουν καβουρδιστεί με ένα ειδικό προφίλ για espresso.
10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καφέ των Starbucks:
- Περισσότερα από 40 ζευγάρια χεριών τον έχουν φροντίσει πριν φτάσει στην κούπα σας.
- Τα μέλη της ομάδας Starbucks που καβουρδίζουν τους κόκκους καφέ έχουν τουλάχιστον 15ετή εμπειρία στον χώρο.
- Ο καφές ελέγχεται και δοκιμάζεται μέχρι 8 φορές πριν συσκευαστεί.
- Το Καβούρδισμα απαιτεί ιδιαίτερη Δεξιοτεχνία καθότι κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, σάκχαρα και άμυλα των ακατέργαστων πράσινων κόκκων καφέ, μετατρέπονται σε πτητικά έλαια, χαρίζοντας σε μεγάλο βαθμό στον καφέ, το άρωμα και την πλούσια γεύση του.
- Προηγείται γευστική δοκιμή περισσότερων από 250.000 φλιτζανιών καφέ τον χρόνο.
- Οι δοκιμαστές του καφέ, αξιολογούν 28 διαφορετικά δείγματα και δοκιμάζουν 168 ατομικές κούπες καφέ ανά ημέρα, μέχρι να ανακαλύψουν την ιδανική ποικιλία.
- Ο καφές φίλτρου αν δεν καταναλωθεί μέσα σε μία ώρα πετιέται.
- Σερβίρεται μόνο φρέσκο γάλα, το οποίο προστίθεται σε κάθε παραγγελία και δεν επαναχρησιμοποιείται.
- Όλα τα καταστήματα Starbucks διαθέτουν ειδικές μονάδες φιλτραρίσματος νερού με αντίστροφη ώσμωση αναδεικνύοντας το γευστικό του προφίλ.
- Έχουν δεσμευτεί για την προμήθεια της καλύτερης ποιότητας καφέ ποικιλίας Arabica, που καλλιεργείται και αγοράζεται και πωλείται μέσα από ηθικές διαδικασίες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Conservation International. Για την βελτίωση της βιώσιμης παραγωγής, η εταιρεία διαθέτει Κέντρα Υποστήριξης Καλλιεργητών. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα Global Farmer Fund Program, επενδύουν σημαντικά ποσά για την χρηματοδότηση των καλλιεργητών καφέ, ώστε να είναι σε θέση να ανανεώνουν την καλλιέργειά τους και να εφαρμόζουν πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζουν και διαχειρίζονται τις Εφαρμογές C.A.F.E, (Εφαρμογές Ισοτιμίας Καφέ και Καλλιεργητή) που αποτελούν οδηγίες κοινωνικής ευθύνης γύρω από την αγορά του καφέ.
Πηγαίνοντας στα STARBUCKS, θα βρείτε πολλές διαθέσιμες ποικιλίες. Πάρτε μια πρώτη εικόνα και ρωτήστε τον Coffee Master για λεπτομέρειες, όπως ακόμα και με τι βρώσιμο να τον συνδυάσετε γευστικά. Εγώ το πάω συνήθως στο γλυκό...
Ξανθοί (απαλά) Καβουρδισμένοι Καφέδες όπως είναι ο Starbucks Veranda Blend (από ειδικά επιλεγμένους κόκκους καφέ από την Λατινική Αμερική, γλυκός και γευστικός, με μέτρια οξύτητα και ελαφρύ σώμα).
Μεσαίου Καβουρδίσματος Καφέδες όπως είναι ο Colombia Nariño (καφές μοναδικής προέλευσης από την Κολομβία που καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων στις Άνδεις, σε μια ηφαιστειογενή περιοχή, με απαλή και παράλληλα σύνθετη γεύση και νότες αρωματικών βοτάνων και καρυδιών, διαθέτει ζουμερή οξύτητα και μέτριο σώμα.)
- House Blend (χαρμάνι από κόκκους καφέ από την Λατινική Αμερική, με ισορροπημένη γεύση, μέτρια οξύτητα και σώμα).
- Pike Place® Roast (απαλή οξύτητα και νότες κακάο και καβουρδισμένων καρυδιών. Ανταποκρίνεται σε όλους όσοι αρέσκονται σε καφέ με γάλα και ζάχαρη).
- Guatemala Antigua (καφές μοναδικής προέλευσης και καλλιεργείται στην καταπράσινη περιοχή Αντίγκουα στη Νότια Γουατεμάλα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρία ηφαίστεια. Εκλεπτυσμένος και πολύπλοκος, διαθέτει μέτρια οξύτητα και σώμα).
- Kenya (καφές μοναδικής προέλευσης, με χαρακτηριστικό την αίσθηση εσπεριδοειδών, διαθέτει υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα).
Σκούρου Καβουρδίσματος καφέδες όπως είναι ο Caffè Verona® (από την Λατινική Αμερική και την Ασία/ Ειρηνικό, ένας πολύπλοκος καφές, που σημαίνει ότι διαθέτει διαφορετικά στρώματα αρωμάτων, αντί για μια κυρίαρχη γεύση).
- Espresso Roast & Decaf Espresso Roast (από την Λατινική Αμερική και την Ασία / Ειρηνικό χαρακτηρίζεται για το πλούσιο άρωμα, την απαλή οξύτητα, την ισορροπημένη καραμελένια γεύση και απαλή υφή του. Διαθέτει ελαφριά οξύτητα και μέτριο σώμα).
- Sumatra (καφές μοναδικής προέλευσης, η αγαπημένη ποικιλία καφέ των Starbucks partners (εργαζομένων). Χαρακτηρίζεται για τις πικάντικες νότες από βότανα, διαθέτει ελάχιστη οξύτητα και γεμάτο σώμα).
Ψηθήκατε; Μπορείτε να μάθετε από τους ειδικούς στα σεμινάρια (Coffee Seminars) που διοργανώνουν τα Starbucks! Αυτόν τον μήνα μπορείτε να συμμετέχετε στο Σεμινάριο Καφέ με θέμα «3 διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ και πως ο κάθε ένας τρόπος αναδεικνύει τα γευστικά χαρακτηριστικά του» που θα διεξαχθεί στο κατάστημα της Κοραή την Παρασκευή 26/5/2017 και ώρα 12:30-14:30.
σχόλια