ADVERTORIAL
Ακριβώς πριν από 10 χρόνια γεννήθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL.
Η ιδρύτρια και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Φρόσω Τρούσα , ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο της ορχηστικής τέχνης από το Young Place και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School.
Το 2002 δημιούργησε μαζί με το Δημήτρη Νασιάκο, σκηνογράφο και Υπεύθυνο Παραγωγής του ARC FOR DANCE FESTIVAL, το studio χορού Dance Cultural Centre (DAN.C.CE).Το DAN.C.CE είναι ένας χώρος που καλλιεργεί και αναπτύσσει την επαφή μεταξύ των καλλιτεχνών της ορχηστικής τέχνης και του κοινού, που οδηγείται σε αυτόν ορμώμενο από την επιθυμία για χορό.
Η εμπειρία αυτής της αλληλεπίδρασης οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μιας πλατφόρμας σύγχρονου χορού (ARC FOR DANCE FESTIVAL) που θα προσέφερε χώρο σε νέους δημιουργούς για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και ταυτόχρονα θα έδινε στο κοινό την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το παραστατικό κομμάτι της ορχηστικής τέχνης. Αυτή η πλατφόρμα ήταν το έναυσμα για την ίδρυση της καλλιτεχνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας DAN.C.CE UNITIVA η οποία διοργανώνει το Φεστιβάλ από τη γέννηση του έως και σήμερα.
Μέσα σε μια πορεία 10 χρόνων, το Φεστιβάλ παρουσίασε πάνω από 70 ομάδες σύγχρονου χορού της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχευση πάντα την προώθηση των νέων δημιουργών και των έργων τους.
Η επιθυμία ανάπτυξης ενός καλλιτεχνικού διαλόγου αλλά και η ανάγκη για ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των καλλιτεχνών, οδήγησε σε συνεργασίες με άλλα διεθνή φεστιβάλ και ευρωπαϊκά δίκτυα σύγχρονου χορού. Η διοργανώτρια εταιρεία DAN.C.CE Unitiva είναι μέλος του μεγαλύτερου Διεθνούς Δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves-Dance Across Europe από το 2014.
Το ARC FOR DANCE FESTIVAL, ξεκίνησε από ένα προσωπικό μεράκι...αλλά έγινε θεσμός.
Φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια μιας αδιάλειπτης, σύγχρονης και δημιουργικής διαδρομής, μεγαλώνει, εξελίσσεται τόσο εντός όσο και εκτός των πλαισίων των θεατρικών σκηνών και κατακλύζει με χορό την πρωτεύουσα!
Με την ένταξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους, η διοργανώτρια εταιρεία του Φεστιβάλ DAN.C.CE Unitiva, διευρύνει τις δράσεις του και αναπτύσσει σημαντικά το πρόγραμμα του.
Επιθυμία της διοργανώτριας εταιρείας ήταν από την αρχή της ίδρυσης της, η δημιουργία μιας ομάδας, μιας ένωσης ανθρώπων (UNITIVA) που φέρουν σε αυτήν ένα κοινό όραμα, την δημιουργική αλληλεπίδραση με στόχο την ανάπτυξη της ορχηστικής τέχνης στην Ελλάδα.
Η ομάδα της DAN.C.CE Unitiva, η ένωση της Φρόσως Τρούσα, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ, του Δημήτρη Νασιάκου, Υπεύθυνου Παραγωγής και της Εβίτας Καραδημήτρη, Υπεύθυνης Προγραμματισμού/ Διευθύντριας Οπτικής Επικοινωνίας, οδηγούν το ARC FOR DANCE FESTIVAL σε μια νέα εποχή διεύρυνσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάπτυξης κοινού.
Το φετινό ARC FOR DANCE FESTIVAL άρxισε τις δράσεις του στην πόλη από τις 5 Μαΐου και τις κορυφώνει στο Θέατρο Κιβωτός στις 27 Μάη με πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις νέων και έμπειρων δημιουργών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις δράσεις/ παραστάσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σε όλο και περισσότερο κοινό να έρθει σε επαφή με το σύγχρονο χορό.
Η επαφή αυτή ενισχύεται στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης και από την εισαγωγή -για πρώτη φορά- των ανοιχτών, δυναμικών διαλογικών συναντήσεων ανάμεσα σε δημιουργούς και θεατές.
Πιο συγκεκριμένα, οι χορογράφοι Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα, Ερμίρα Γκόρο και Πατρίσια Απέργη συνομιλούν με το κοινό και αποκαλύπτουν τη σύνθετη 'πρώτη ύλη' του χορογραφικού τους έργου, με αφορμή ένα σώμα επιλεγμένων ταινιών και με άξονα τις επιρροές και τους προβληματισμούς που διαμορφώνουν την προσωπική τους δημιουργική διαδικασία (ΑRC_dialogues).
Οι νέοι δημιουργοί έχουν για άλλη μια χρονιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, να δοκιμάσουν τις ιδέες τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό, στην καθιερωμένη ενότητα του φεστιβάλ που δίνει βήμα σε νέους και ανερχόμενους χορογράφους (ARC_prime Movers).
Σε μια πρωτότυπη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το φεστιβάλ ερευνά, με νέα site-specific έργα των Γιάννη Μανταφούνη και Στέλιου Τσάτσου, τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνών και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικές και συμβολικές διαστάσεις του (ARC_hitects).
Στον πυρήνα της διοργάνωσης βρίσκονται εννέα παραστάσεις νέων έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα.Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον τρόπο σκέψης και εργασίας γυναικών δημιουργών. Πιο συγκεκριμένα, στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ θα παρουσιαστούν από τις 24 ως τις 27 Μαΐου έργα των: Μαργαρίτα Τρίκκα, Alexandra Waierstall, Λίντα Καπετανέα & Edivaldo Ernesto, Αναστασία Βαλσαμάκη, Po-Cheng Tsai, Ερμίρα Γκόρο, Jesús Rubio Gamo και Πατρίσια Απέργη (ARC FOR DANCE FESTIVAL).
Πριν την έναρξη των παραστάσεων του παραπάνω τετραημέρου, ο Αντώνης Τζούμα θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη του σκηνικού χώρου με μια λούπα χορευτικών συμβάντων που εκτυλίσσεται στα όρια εσωτερικού και εξωτερικού, προγραμματισμένου και τυχαίου, υπομνηματισμού και διατάραξης (ARC_loop).
Το φεστιβάλ στα πλαίσια διεύρυνσης κοινού, βγαίνει στον δρόμο στο Θησείο με όχημα το έργο Project 1: Alien Express των δύο νέων Σλοβένων δημιουργών Žigan Krajnčan και Gašper Kunšek, και επιχειρεί εντός του ανήσυχου αστικού πεδίου, όπου στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκαν καινοφανείς κοινοτικοί σχηματισμοί και αναδιαρθρώθηκαν τα μη κανονιστικά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας της ελληνικής κουλτούρας (ARC_hood).
Ταυτόχρονα διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς η παιδαγωγική της κίνησης αποτελεί καίρια φροντίδα του ARC FOR DANCE FESTIVAL 10.
Με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση επαγγελματιών και μη για τις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, για τα στοιχεία που συνθέτουν τη γλώσσα του χορού, τα εννοιολογικά και παραστατικά ιδιώματα της, οργανώνει workshops υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εισηγητών-συντονιστών Paul Blackman, Bush Hartshorn και I-Han Huang της ομάδας B.Dance από την Ταϊβάν. (ARC_hothouse).
Επιδιώκοντας να προσεγγίσει την προβληματική της 'αναμετάδοσης' σε σχέση με τον χορό, και έτσι να ανοίξει τη συζήτηση για τη σημασία της παρουσίας, την οικονομία της εμπειρίας στα χρόνια του διαδικτύου και την πολιτική της προσβασιμότητας, η φετινή διοργάνωση εγκαινιάζει και την πρακτική της ζωντανής μετάδοσης (live streaming) ορισμένων από τις παραστάσεις του τετραημέρου σε μεγάλες οθόνες στο κέντρο της πόλης αλλά και στο διαδίκτυο (ARC_flow).
Πληροφορίες για αίτηση συμμετοχής (στα σεμινάρια) και δήλωση συμμετοχής (σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις του φεστιβάλ), καθώς και για ημερομηνίες, ώρες, χώρους διεξαγωγής των δράσεων και τρόπους πρόσβασης παρέχονται στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ: www.arcfordancefestival.gr.
σχόλια