Ένα μεγάλης αξίας έργο του Άντι Γουόρχολ πιθανότατα κατέληξε κατά λάθος στα σκουπίδια και πλέον θεωρείται οριστικά χαμένο, όπως παραδέχτηκε την Πέμπτη ο ολλανδικός δήμος στον οποίο άνηκε.
Επρόκειτο για μία μεταξοτυπία του εμβληματικού καλλιτέχνη της pop-art, η οποία απεικόνιζε τη Βεατρίκη της Ολλανδίας, η οποία διατέλεσε βασίλισσα της χώρας από το 1980 έως την παραίτησή της το 2013. Συνολικά 46 έργα τέχνης «πιθανότατα πετάχτηκαν με τα σκουπίδια» κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης στο δημαρχείο, το 2023.
Σε έκθεσή της, η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών που ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έργα «πιθανότατα πετάχτηκαν κατά λάθος μαζί με τα σκουπίδια» κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του δημαρχείου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ως βασική αιτία την πλήρη απουσία πολιτικής ή πρωτοκόλλου για την καταγραφή, αποθήκευση, συντήρηση και φύλαξη των έργων τέχνης.
Πολλά από τα έργα φυλάσσονταν στο υπόγειο του δημαρχείου όσο διαρκούσαν οι εργασίες, αλλά, σύμφωνα με την έκθεση, «δεν αντιμετωπίστηκαν με την απαιτούμενη προσοχή». Ορισμένα μάλιστα είχαν ήδη υποστεί φθορές από νερό ή άλλη καταπόνηση την τελευταία φορά που εντοπίστηκαν, το 2023.
«Δεν είναι αυτός ο τρόπος να διαχειρίζεσαι αντικείμενα αξίας», δήλωσε ο δήμαρχος Χανς φαν ντερ Πας στη δημόσια τηλεόραση NOS. «Πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό όταν δημόσια περιουσία –και δη έργα τέχνης με πολιτιστική και ιστορική σημασία– αντιμετωπίζονται τόσο επιπόλαια. Όμως συνέβη. Το μετανιώνουμε».
Τα έργα προέρχονταν από τη συλλογή του πρώην δήμου του Ούντεν, που συγχωνεύτηκε με άλλους δύο το 2022 για να σχηματιστεί ο νέος δήμος Μαασχορστ. Πριν την ενοποίηση, είχε γίνει απογραφή της δημοτικής συλλογής και ορισμένα έργα παραχωρήθηκαν σε τοπικό μουσείο, άλλα τοποθετήθηκαν στο νέο δημαρχείο, ενώ κάποια επιστράφηκαν στους καλλιτέχνες. Κατά τη διαδικασία αυτή, 46 έργα χάθηκαν.
Το έργο της Βεατρίκης ανήκε στη σειρά Reigning Queens του Άντι Γουόρχολ, που δημιουργήθηκε το 1985 και περιλάμβανε 16 μεταξοτυπίες με πορτρέτα τεσσάρων μοναρχών: της Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βεατρίκης της Ολλανδίας, της Μαργαρίτας Β’ της Δανίας και της Ντομπί Τούαλα του Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).
Ο Γουόρχολ είχε βασίσει τις δημιουργίες του σε επίσημες κρατικές φωτογραφίες των μοναρχών, επιλέγοντάς τες επειδή αναπαράγονταν μαζικά σε γραμματόσημα, τραπεζογραμμάτια και άλλα μέσα.
Η δημοτική αρχή του Μαασχορστ αναγνώρισε πως είναι εξαιρετικά απίθανο να ανακτηθούν τα έργα. «Πρόκειται για μια απώλεια που δεν μπορεί να αποκατασταθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.
Με πληροφορίες από Guardian