Δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση από αυτή που νιώθεις όταν η επιδερμίδα σου είναι υγιής, χωρίς ατέλειες. Ειδικά όταν μιλάμε για το πρόσωπο. Άλλωστε το καθαρό δέρμα είναι ο καλύτερος "σύμμαχός" μας σε κάθε επίπεδο της ζωής, καθώς μας δίνει μια λάμψη διαφορετική και υπέροχα απροσδιόριστη, ανεβάζοντας τη διάθεσή μας. Όμως τι γίνεται όταν η ακμή κάνει την εμφάνισή της, αλλάζοντας την αρμονική όψη του προσώπου μας;
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Από τη μη φλεγμονώδη ακμή στη φλεγμονώδη ακμή
Η ακμή κάνει την εμφάνισή της με μαύρα στίγματα και σπυράκια, ενώ μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Κατ’ αρχάς μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή φαγεσώρων, δηλαδή μαύρων και λευκών στιγμάτων. Αυτή η ακμή ονομάζεται μη φλεγμονώδης. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια και μεγαλύτερες αλλοιώσεις. Μάλιστα σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο το P.acnes, ένα βακτήριο που όλοι έχουμε στην επιδερμίδα μας εκ φύσεως, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει φλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες διαχέονται στις στιβάδες που βρίσκονται από κάτω. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για φλεγμονώδη ακμή. Σχεδόν στο 60% των ατόμων που έχουν ακμή, οι παραπάνω δύο μορφές συνυπάρχουν και αυτό ονομάζεται μικτή ακμή.
ΑΙΤΙΑ
Ακμή: ένα πρόβλημα με ποικίλες αιτίες
Στη δημιουργία της ακμής παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές (όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της εγκυμοσύνης κλπ), αλλά και στο άγχος και την κόπωση που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη βακτηρίων. Στην περίπτωση της ακμής στο πρόσωπο υπάρχουν κι άλλες αιτίες όπως είναι η ρύπανση, η υγρασία, η λιπαρότητα του δέρματος, η κληρονομικότητα, κάποια φάρμακα όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά ή τα ψυχότροπα, καθώς και η παχυσαρκία. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η διατροφή. Όταν το σμήγμα δεν μπορεί να διαρρεύσει κανονικά, οι πόροι της επιδερμίδας φράζουν και τότε εμφανίζονται μαύρα στίγματα, γνωστά και ως φαγέσωρες, αλλά και σπυράκια.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για την αντιμετώπιση της ακμής απαιτείται ήπια προσέγγιση
Για να μπορέσει η επιδερμίδα να αποβάλει την ακμή καλό είναι να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες:
- Πολύ καλός καθαρισμός της επιδερμίδας με προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής, όπως αφρώδες gel καθαρισμού, χωρίς σαπούνι, που ξεπλένεται με νερό. Πιο συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε στο πρόσωπο, καλό είναι να καθαρίζετε με χλιαρό νερό την επιδερμίδα δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, αποφεύγοντας να τρίβετε με δύναμη. Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιήσετε πολύ ιαματικό νερό για να ανακουφίσετε το δέρμα σας.
- Καθημερινή χρήση προϊόντος ενυδάτωσης, που είναι πραγματικά το κλειδί της επιτυχίας. Ενισχύστε το πρόσωπό σας με ενυδατική φροντίδα κατάλληλη για το λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή, αφού αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής και την πρόληψη των ουλών και των σημαδιών.
- Χρήση προϊόντων μακιγιάζ ειδικά σχεδιασμένων για λιπαρή επιδερμίδα. Καλό είναι να επιλέξετε ένα δερματολογικά ελεγμένο make up με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «δεν δημιουργεί ατέλειες».
- Προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο. Αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο, ο ήλιος δεν είναι καθόλου καλός φίλος της ακμής. Για την ακρίβεια είναι πάρα πολύ κακός.
- Μην σπάτε τα σπυράκια, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης της ακμής και δημιουργία μόνιμων ουλών και σημαδιών.
Πέρα από τα παραπάνω μέτρα, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει και φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής, μια και πλέον οι επιλογές που έχει στα χέρια του είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν σκευάσματα για τοπική (εξωτερική) χρήση με αντιβακτηριδιακή δράση που αντιμετωπίζουν τα σπυράκια και εμποδίζουν στο να σχηματιστούν ουλές και σημάδια. Υπάρχουν και οι δια στόματος συστηματικές θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της έκκρισης σμήγματος ή ακόμα και στην καταπολέμηση της εσωτερικής φλεγμονής. Γι αυτό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.
σχόλια