Αθήνα – 17 Ιουλίου 2013 H JT International Hellas είναι ο κύριος υποστηρικτής της αρχιτεκτονικής έκθεσης «Tabak- Καπνός» που ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου στην Καβάλα με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Κάρολου Παπούλια και υποστηρίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Αυστριακή Πρεσβεία, το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας, το Σουηδικό Ινστιτούτο και το Δήμο Καβάλας. Η έκθεση αφηγείται την επίδραση από ευρωπαϊκές και κυρίως αυστριακές τάσεις πάνω στην αρχιτεκτονική των κτιρίων προβολής της Καβάλας εστιάζοντας κυρίως στα καπνομάγαζα, τα γραφεία των εταιριών καπνού και τις οικίες των καπνέμπορων, από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται σημαντικά και ιστορικής αξίας εκθέματα και φωτογραφικό υλικό το οποίο προέρχεται από τη συλλογή της JTI Tobacco Collection στη Βιέννη (συλλογή της πρώην Austria Tabak), από τη φωτογραφική συλλογή του Swedish Match and Tobacco Museum καθώς και προσωπικές συλλογές παλαιών οικογενειών καπνεμπόρων της Καβάλας.
Εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης είναι ο ελληνοαυστριακής καταγωγής αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης, ενώ την ιστορική επιμέλεια έχει αναλάβει η Μαρία Ρεντετζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας και θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2013 και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας και την ΙΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
«Για την JTI είναι μεγάλη τιμή να συνδράμει στην έκθεση Tabak- Καπνός και στο συνέδριο Οι Δρόμοι του Καπνού», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JTI Hellas, Ηλίας Ασημακόπουλος, ο οποίος προσθέτει: «Με την παραχώρηση των εκθεμάτων αλλά και τη συμμετοχή στο συνέδριο επιμελητών από τη συλλογή της JTI Tobacco Collection στη Βιέννη, η JTI συμβάλλει στο να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου, η μεταφορά των τεχνολογιών του καπνού από την αυστροουγγρική αυτοκρατορία στην πόλη της Καβάλας και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν, επηρέασαν σημαντικά την τοπική κοινωνία, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολο της.»
σχόλια