ADVERTORIAL
«Μια φορά Πατρινός, για πάντα Πατρινός!». Αυτή θα μπορούσε να είναι μια διαπίστωση που ισχύει για όλους όσοι κάποια στιγμή της ζωής τους βρέθηκαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα για σπουδές και πέρασαν εκεί μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πατρών δεν κόβουν εύκολα τους δεσμούς με την πόλη που τους φιλοξένησε, όσα χρόνια κι αν περάσουν από το πτυχίο, και λαχταρούν να βρεθούν σε αυτή με κάθε ευκαιρία, έστω για μια γρήγορη βόλτα – για να μην αναφέρω την περίοδο του καρναβαλιού, οπότε και η επίσκεψη είναι σχεδόν επιβεβλημένη.
Έτσι κι εγώ, βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάτρα για μερικές έκτακτες δουλειές κι επί τη ευκαιρία είπα να παρατείνω τη διαμονή μου για ένα βράδυ, σκαστός καθώς ήμουν από την Αθήνα, τους τρελούς ρυθμούς της και τις υποχρεώσεις.
Στην πρώτη μου εξόρμηση με φίλους που έχουν μετεγκατασταθεί μόνιμα εκεί, ήθελα οπωσδήποτε να κάνω μια βόλτα από την καλύτερη και διαχρονική περατζάδα της πόλης, τον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου. Την προσοχή μου τράβηξε αμέσως ένα γνώριμο από τα παλιά μαγαζί – που μάλλον το αναγνώρισα μόνο λόγω θέσης, γιατί μόλις μπήκα μέσα ξαφνιάστηκα, αντικρίζοντας έναν άλλο πλανήτη.
Το Big Ben το είχα προλάβει στις δόξες του, ως φοιτητής, αλλά το νέο Big Ben Art Resto Bar που ανακαινίστηκε πλήρως μόλις πριν από δύο μήνες δεν θυμίζει σε τίποτα το παλιό. Δεν μιλάμε για απλή ανακαίνιση, αλλά για extreme make-over! Τα πάντα όμως στη διακόσμηση είναι σύγχρονα: από την καταπράσινη φυλλώδη επίστρωση στον τοίχο, που συνδυάζεται τέλεια με τις ξύλινες λεπτομέρειες, μέχρι τις ιδιαίτερες καρέκλες και τα σκαμπό στο μπαρ. Εν τω μεταξύ, μόλις είχαν στολίσει για τα Χριστούγεννα και η ατμόσφαιρα ήταν τόσο ζεστή που με έκανε να ανυπομονώ ακόμα περισσότερο για τις γιορτές.
Και απ' ό,τι φάνηκε, βρέθηκα στο Big Ben την κατάλληλη στιγμή: ήταν πρωί κι εγώ πολύ πεινασμένος, οπότε είπα να δοκιμάσω το ήδη φημισμένο –όπως έμαθα από τις πηγές μου– πρωινό τους. Μέσα σε λίγα λεπτά προσγειώθηκε στο τραπέζι μου ένας πύργος από λαχταριστά pancakes με σοκολάτα, το best seller του μαγαζιού που κάνει θραύση.
Και πώς να μην κάνει, αφού το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ του κολωνακιώτικου Malconi's Γιάννης Κοσμαδάκης, ενώ τα γλυκά φέρουν την υπογραφή του γνωστού pastry chef Διονύση Αλέρτα. Μακάρι να είχα λίγο περισσότερο χρόνο (και «χώρο») για να δοκιμάσω περισσότερες γεύσεις, αλλά δεν πειράζει, ευκαιρία να επιστρέψω με την πρώτη ευκαιρία.
Το βλέμμα μου στάθηκε και σε μία αντίθεση που μου έκανε εντύπωση: παρότι πρωί, το μαγαζί ήταν γεμάτο από το πιο ετερόκλητο κοινό που θυμάμαι να έχω δει στην Πάτρα. Από μαθητές Λυκείου που είχαν πεταχτεί για πρωινό στο κενό τους και φοιτητές που απολάμβαναν τον πρωινό τους καφέ πριν από τη σχολή, μέχρι γνωστούς Πατρινούς επιχειρηματίες και επώνυμες κυρίες της τοπικής κοινωνίας που έκαναν ένα διάλειμμα από τις δουλειές τους ή μια στάση από τη βόλτα για τα ψώνια τους.
Σπάνιο για μια επιχείρηση να την αγκαλιάζουν ταυτόχρονα τόσο οι φοιτητές όσο και οι ντόπιοι, και όσοι έχουν περάσει από την Πάτρα γνωρίζουν πως ο συνδυασμός αυτός πρέπει να δουλέψει για να εξασφαλιστεί η μακροημέρευση σε ένα στέκι και όχι να μιλάμε απλώς για άλλο ένα προσωρινό «hot spot».
Μπράβο λοιπόν στους ανθρώπους του Big Ben που έστησαν από την αρχή ένα all-day bar-restaurant, που λειτουργεί καθημερινά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα, για καφέ, πρωινό, γεύμα ή ποτό, πάντα με ψαγμένο μουσικό soundtrack και ατμόσφαιρα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα αθηναϊκά αντίστοιχα spots. Τεράστιο επίτευγμα για τα δεδομένα της επαρχίας που λειτουργεί επιτέλους ως η βασική εναλλακτική επιλογή στη ζωή μιας πόλης ανήσυχης, φιλόξενης και πάντα ενδιαφέρουσας.
Instagram: big_ben_patras