@Nefeligeretis
8.11.2022 | 06:25

Κοίτα πως έχει η κατάσταση κατά την γνώμη μου σύμφωνα με όσα ξέρω/έχω διαβάσει/ακούσει/έχω ζήσει.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που αναφέρεις με την ανισότητα, εξαρτάται και υπολογίζεται από διάφορους παράγοντες. Δεν σημαίνει απλά ''ο άνδρας θα παίρνει παραπάνω από την γυναίκα χωρίς λόγο'' όπως αφήνεις να εννοηθεί. Αυτό ΔΕΝ υπάρχει στην νομοθεσία.
Σημαίνει η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

Σε πολλές στατιστικές δεν λαμβάνονται συνήθως υπόψιν κάποια στοιχεία όπως επίπεδο μόρφωσης/πτυχίο, είδος θέσης/δουλειάς, προϋπηρεσία, ώρες/ημέρες εργασίας (πολύ σημαντικό) και κάποια άλλα.
Αν ένας γιατρός πχ δουλεύει 12+ βάρδιες εφημερίας και παίρνει Χ μισθό τον μήνα, σε σύγκριση με μια καθηγήτρια σχολείου πχ που δουλεύει λιγότερες από 12 ώρες και παίρνει λιγότερο από Χ μισθό τον μήνα, ε δεν μπορεί να κάνει λόγο κανείς για μισθολογικό χάσμα.
Σε ίδιες δουλειές, με ίδια πτυχία κλπ, ο μισθός είναι ίδιος απλά στο ετήσιο εισόδημα (αυτό είναι που μετράνε) υπάρχει διαφορά ίσως λόγω άλλων παραγόντων όπως άδειες, υπερωρίες, καθήκοντα εργασίας κλπ.

Όταν σου ανέφερα παράδειγμα τις δουλειές που έχω κάνει, το ίδιο μπορώ να πω για δουλειές φίλων αλλά και όσα ακούω/διαβάζω. Έχω πχ 2 φίλους γιατρούς (άνδρας/γυναίκα), παίρνουν το ίδιο. Ανάλογα και πόσες υπερωρίες φυσικά θα κάνει ο καθένας.
Το ίδιο ισχύει και για άλλες δουλειές. Αν η γυναίκα πχ δουλεύει λιγότερες ώρες διότι πρέπει αν αφιερώσει πχ χρόνο στα παιδιά της/οικογένεια/κλπ και έχει δουλέψει λιγότερες ώρες/ημέρες ετησίως από έναν άνδρα σε αντίστοιχη δουλειά, λογικό να υπάρχει οικονομική διαφορά.
Επίσης είναι πολλές δουλειές που η γυναίκα θα τις απορρίψει, σε αντίθεση με έναν άνδρα. Όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν γυναικοκρατούμενες και ανδροκρατούμενες δουλειές. Αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο. (Έχω δουλέψει και στις 2 πλευρές).
Εν ολίγοις, τα νούμερα % δεν μεταφράζονται απλά σε ''ο άνδρας παίρνει παραπάνω''. Υπάρχουν ψιλά γράμματα που πολλές φορές αγνοούνται.
Ναι, δεν αμφιβάλλω ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει άνιση διάκριση από εργοδότες/εταιρίες, αλλά θεωρώ δεν είναι defacto ούτε αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, τουλάχιστον όχι τόσο όσο νομίζουν μερικοί.
--------------
Σχετικά με το Υ.Γ. σου, συμφωνώ.
Τώρα αυτό περί ''εκτός πραγματικότητας'' το ανέφερα με χιουμοριστική χροιά, δεν εννοούσα κάτι άσχημο. Εξάλλου μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι, για χ ψ λόγους.
Άσχετα αν έχουμε 'αψιμαχίες', σε συμπαθώ γενικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου ούτε με κανέναν.
Σχετικά με το τελευταίο κομμάτι που λες.
''Τι τους αρέσει επιτέλους;''

Αυτό φίλτατε το γνωρίζουν μόνο αυτές αν και όχι πάντα. Άβυσσος η ψυχή τους. :)

Σχολιάζει ο/η
Scroll to top icon