Τουλάχιστον μην το λέτε και με τόση σιγουριά.Καταρχήν δεν χρειάζεται να θερμανθούν όλα τα μέλια και επομένως δεν έχουν όλα υποστεί την επεξεργασία αυτή. Για όσα χρειάζεται τώρα. Στο μέλι υπάρχει ένα ένζυμο που λέγεται διαστάση. Με την ''κακή'' θέρμανση ο δείκτης της διαστάσης πέφτει κάτω από 8. Και όλα τα μέλια που έχουν διαστάση κάτω από 8 σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως μέλια ζαχαροπλαστικής. Ναι τα μέλια που τρώμε στα γλυκά και στα mars και στα twix δεν έχουν καμιά θρεπτική αξία. Επιπλέον στο μέλι υπάρχει και μια άλλη ουσία που ονομάζεται HMF και χρησιμοποιείται ώς δείκτης ποιότητας. Αυτή η ουσία αυξάνεται με την θερμική επεξεργασία και όσα βρεθούν να έχουν πάνω από 40 mg/kg χάνουν την αξία τους. Οποιοδήποτε μέλι θέλει να αγοράσει όποιος εμπορεύεται αυτό το προϊόν παίρνει πρώτα ένα δείγμα και το στέλνει για ανάλυση σε ένα εργαστήριο. Και σε όλα τα μέλια που μπαίνουν στα ράφια γίνονται συχνά έλεγχοι. Αν το μέλι το ζεστάνεις στους 45 βαθμούς κελσίου (και όχι στους όσους να ΄ναι και το βράσεις) με την μέθοδο του μπεν μαρί δεν χάνει απολύτως καμία αξία του. Μπορείτε προστρέξετε σε όποιον επιστήμονα θέλετε να σας το επιβεβαιώσει. Ένα τέτοιο μπεν μαρί κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ, όσο δηλ. 4 μελίσσια. Και το έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι.