#7.Και τι κερδίζεις,αν το κοκκινιστό σου είναι το καλύτερο της γειτονιάς;Ποιο προνόμιο χάνεται,αν το φτιάξει εξίσου καλό και η ξαδέρφη ή ο μπατζανάκης;Από αυτό θα κριθεί η αξιοσύνη σου,η νοικοκυροσύνη σου ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο;Δε νομίζω,ότι το καταλαβαίνω όλο αυτό.Εκτός κι αν δεν είναι συνταγή για γιουβαρλάκια,αλλά για το ελιξήριο της νιότης και η πατέντα πρέπει να προστατευτεί,για να μη χάσει την εμπορική της αξία.Αν και η συνταγή δεν εξασφαλίζει,ότι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.Πάνε χρόνια που δε ζει η γιαγιά μου.Ακόμα θυμόμαστε όλοι τις τηγανιτές της πατάτες.Που τι είναι;Πατάτα και λάδι.Τα ξαδέρφια μου,πολύ μικρότερα από μένα,τη γνώρισαν,όταν δεν έβλεπε σχεδόν πια.Τις καθάριζε με την αφή,τις τηγάνιζε με το αυτί,με το εσωτερικό μέτρημα του χρόνου.Καμιά από τις επόμενες μαγειρικές γενιές δεν κατάφερε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.Κι ας γίνονταν όλα μπροστά στα μάτια μας.Κι ας έχουμε πρόσβαση στα ίδια υλικά και τον ίδιο εξοπλισμό.Κι ας μην έχουμε εφαρμόσει άλλη τεχνική από αυτή που βλέπαμε για χρόνια και μας είναι απόλυτα οικεία.Κι ας έχουμε κερδίσει κι εμείς τα δικά μας γαλόνια στην κουζίνα λόγω εμπειρίας,εξάσκησης,κάνοντας με τη σειρά μας ανθρώπους χαρούμενους γύρω από το τραπέζι.Είχε κι άλλα σουξέ,αλλά διάλεξα επίτηδες το πιο απλό.Δεν είχε κανένα μυστικό η γυναίκα.Η τέχνη της ήταν.Και θα ήταν πολύ χαρούμενη,αν ήξερε πόσα έχουμε αντιγράψει από εκείνη κι ας μην τα καταφέρνουμε όλα τέλεια.