Δυο-τρία ανάλεκτα περί φέτας.Η φέτα είναι τυρί ΠΟΠ. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι πρέπει να είναι ελληνική αλλά και ότι πρέπει να παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα. Εκτός των περιοχών παραγωγής φέτας μείναν παραδοσιακές "τυρομάνες" όπως η Κεφαλονιά. Έτσι η εκπληκτική φέτα Κεφαλονιάς δεν δικαιούται νομικά τον χαρακτηρισμό ως φέτα διότι δεν καταχωρίστηκε η Κεφαλονιά στις περιοχές που δικαιούνται να παράγουν φέτα.Η φέτα έχει συγκεκριμένη ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος (70%-30%). Ό,τι δεν έχει αυτήν την ποσόστωση δεν δικαιούται (και πάλι νομικά) να χαρακτηρίζεται ως φέτα. Έτσι από τότε που καταχωρίσαμε την φέτα ως τυρί ΠΟΠ χάσαμε και τις βουτυράτες φέτες που έχουν περισσότετο πρόβειο γάλα που είναι πιο λιπαρό.Η πρώτη πληροφορία είναι από εκπομπή Μαμαλάκη. Η δεύτερη από τον ίδιο τον Ζαφόλια πριν κλείσει.Τρίτον, από την εποχή που η φέτα έγινε ΠΟΠ τυποποιήθηκε. Αυτό έχει σαν προσόν ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα προϊόν με κοινά χαρακτηριστικά. Και άρα εξαγώγιμο. Από την άλλη χάσαμε όμως την ποικιλία της φέτας. Πιπεράτη, βουτυράτη, ωριμασμένη, τελεμές, βαρέλι, αρώματα. Αν θέλετε να ευχαριστηθείτε φέτα αγοράστε χύμα. Οι τυποποιημένες είναι (πάντα) πιο φθηνές αλλά ίδιες μεταξύ τους σε γενικές γραμμές.Φάτε ωραία φέτα με ένα καλό ψωμί να θυμηθείτε γιατί το ψωμοτύρι ήταν βασική τροφή για αιώνες.Ο Ζαφόλιας και ο Ούτρας έχουν κλείσει αλλά πιάστε κουβέντα με τους εναπομείναντες τυράδες. Άλλος πωλητής τυριών άλλο τυράς.