Μετά τη διατριβή στο κέρασμα ας περάσουμε και στα tips ...To tip or not to tip ?Σε κάθε χώρα, ισχύουν διαφορετικές νοοτροπίες περί των tips Για παράδειγμα στο Βιετναμ θεωρείται παράνομο όπως επίσης και στην Αργεντινή που απαγορεύεται δια νόμου .Σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία ή στην Ελβετία εμπεριέχεται μέσα στον λογαριασμό .Στην Ελλάδα δεν απαιτείται αλλά πάντα είναι ευπρόσδεκτο .Είναι ένας τρόπος να δείξεις την ευχαρίστησή σου για την εξύπηρέτηση που έλαβες δίνοντας το κάτι παραπάνω σε αυτόν που σε εξυπηρέτησε .Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όταν πρωτοξεκινησε η έννοια του φιλοδωρήματος δινόταν πριν καν την εξυπηρέτηση για λόγους αυτοπροβολής αλλά και για εκ των προταίρων ιδιαίτερης μεταχείρησης .Θεωρώ ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια κάποιου και δεδομένων των συνθηκών για το αν θα αφήσει κάποιος φιλοδώρημα και αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό .Πάντα το κάτι παραπάνω σε όλους μας θα ήταν καλοδεχούμενο αλλά από τη στιγμή που δεν το έχεις δε σημαίνει ότι και πρέπει και να το απαιτείς .Όσον αφορά το ύψος του φιλοδωρήματος αρκεί να σκεφτούμε το εξής ,ότι έστω και 20 λεπτά να αφήσει κάποιος σε έναν σερβιτόρο άν ο σερβιτόρος έχει εξυπηρετήσει 50 πελάτες μες την ημέρα θα του βγούν στο τέλος 10 ευρώ παραπάνω .Άρα κανένα ποσό δεν είναι ευτελές, καθώς βάσει της γνωστής παροιμίας φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι..Άρα στο εν κατακλείδι αν θες αφήνεις αν δε θες δεν αφήνεις από την πλευρά του πελάτη και μάζευε και ας ειναι ρόγες από την πλευρά του σερβιτόρου ..
Σχολιάζει ο/η
Scroll to top icon