Kάπου στη μέση είναι η αλήθεια. Η υπερβολή στο οτιδήποτε κάποια συνέπεια επιφέρει. Από την μία η εισαγωγή κρέατος και ζωϊκών πρωτεϊνών είναι η αιτία που ο άνθρωπος ξέφυγε εγκεφαλικά και παρήγαγε πολιτισμό. Από την άλλη η υπερβολή στην κατανάλωση κρέατος (και δη κόκκινου, βοοειδών) βλάπτει εκτός του οργανισμού και το περιβάλλον, ως βαριά βιομηχανία και αποτύπωμα άνθρακα (υπάρχει σχετικό ντοκυμαντέρ). Επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η προώθηση της vegan διατροφής έχει εξίσου οικονομικά συμφέροντα πίσω της για τροφές οι οποίες βασίζονται σε εξίσου βαριά βιομηχανία, ενίοτε με ακόμη χειρότερες συνέπειες (οι τρείς πιο γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες πέραν του Ατλαντικού και εκτός ΕΕ είναι η σόγια, το καλαμπόκι κι η ελαιοκράμβη -η Mosanto έχει πολλά να απαντήσει γι'αυτά). Στα καθ'ημάς, κατά κάποιον τρόπο συμφωνώ με το συμπέρασμα που διατυπώνεις. Στην Ελλάδα που η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (αλλά κι η ελληνορθόδοξη νηστεία παραδόξως) συντελούν σε μια αρκετά χορτοφαγική διατροφή για μεγάλο μέρος του έτους ή αναλογικά στην διατροφή κάποιου είναι κάπως αστείο να ερίζουμε περί βηγκανισμού.
Σχολιάζει ο/η
Scroll to top icon