Update: Ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης.
Ευχαριστούμε ολόθερμα τον καθένα ξεχωριστά αλλά και όλους ΜΑΖΙ που πρόσφεραν από 1-27.000€ κα μας βοήθησαν όχι μόνο να πλησιάσουμε το στόχο, που αρχικά φαινόταν απρόσιτος, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, αφού μέχρι σήμερα το ποσό που έχει συγκεντρωθεί έφθασε τα 104.232€: Τους 686 φίλους της Βιβλιοθήκης που πρόσφεραν τη δωρεά τους στο κουτί εισφορών, τους 155 καταθέτες στους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, τους μεγάλους δωρητές μας, τις εταιρίες εθνικής εμβέλειας, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και τα σχολεία, τις αθλητικές ενώσεις, τους ομογενείς, τους καλλιτέχνες-πρεσβευτές της εκστρατείας που έσπευσαν να διαδώσουν το μήνυμά μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μας αφιερώσουν ειδικά video και τραγούδια, τους χορηγούς επικοινωνίας της εκστρατείας μας και όλους τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε για την άμεση ανταπόκριση στη διάδοση του μηνύματος, τη θερμή συμμετοχή στο όραμά μας, τις επισκέψεις τους στο χώρο μας και τα εγκωμιαστικά σχόλια για το έργο και την προσφορά μας που μας έδωσαν δύναμη για τη συνέχεια. Και φυσικά την ομάδα που με ακόρεστο πάθος σχεδίασε και υλοποίησε την εκστρατεία: το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εργαζομένους στη Βιβλιοθήκη, τους εθελοντές, την εταιρία επικοινωνίας OPUS.
Ανταποκρινόμενοι στην αγάπη του κόσμου που βλέπει στη Βιβλιοθήκη την ελπίδα για το μέλλον του αλλά και στην επιθυμία του να τη στηρίξει, η εκστρατεία μας παίρνει μια μικρή παράταση με στόχο να καλύψουμε τα έξοδα της υλοποίησης των αρχικών εκδηλώσεων, να στηρίξουμε τη λειτουργία του στούντιο ηχογράφησης και τη σύνδεσή του με τη λειτουργία της αίθουσας εκδηλώσεων. Παράλληλα, συνεχίζεται και η εκστρατεία που απευθύνεται στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό στη σελίδα υποστήριξης στο Indiegogo https://www.indiegogo.com/projects/help-us-complete-the-renovation-of-our-library#/.
Οι παραγγελίες του εξοπλισμού του 2ου ορόφου-αναλυτικό κατάλογο του οποίου θα ανακοινώσουμε σύντομα στο support.libver.gr- έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ προγραμματίζουμε ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΩΤΑ στις αρχές Απριλίου!
Σας ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας. Όλοι μαζί ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία.
Η δύναμη των πολλών τα καταφέρνει!
Ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων έχω επισκεφτεί πολλές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, όμως αυτή που με εντυπωσίασε περισσότερο απ' όλες ήταν φυσικά της Βέροιας. Πολυβραβευμένη και πρωτοποριακή, έσφυζε από ζωή κάθε φορά που πήγα.
Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο τεχνολογικά καταρτισμένη ήταν. Καθώς έκανα την εκδήλωση, χωρίς καν να ασχοληθώ εγώ, προβάλλονταν σε οθόνη σελίδες απ' τα βιβλία, ενώ ταυτόχρονα με ηχογραφούσαν (το φτιάξιμο του παραμυθιού ανέβηκε ονλάιν με το που τελειώσαμε, ως podcast στο Soundcloud!) ενώ λίγα λεπτά αργότερα επαγγελματικές φωτογραφίες είχαν προστεθεί στο Flickr της Βιβλιοθήκης.
Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση ήταν η ακομπλεξάριστη νοοτροπία με την οποία λειτουργούσε. Δεν προσπαθούσε να δώσει με το ζόρι βιβλία στους ανθρώπους, αλλά να γίνει ένας ελκυστικός χώρος στον οποίον θα έρθει κανείς για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: Μπορούσες να νοικιάσεις (δωρεάν, όπως και κάθετι που έκανες εκεί) DVD, να παίξεις παιχνίδια στο Wii, να μπεις στο ίντερνετ, να δανειστείς kindles (e-readers) και γενικότερα να διασκεδάσεις, να λάβεις μέρος σε εργαστήρια, να γνωρίσεις καλλιτέχνες και συγγραφείς, να φτιάξεις μουσική στο στούντιο ηχογράφησης κ.α.
Εκεί που η στερεοτυπική βιβλιοθήκη είναι σοβαρή, σκονισμένη και ήσυχη (και απευθύνεται σε μια ελίτ αναγνωστών) η βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι χαλαρή, διασκεδαστική και απευθύνεται ακόμα και σ' αυτούς που δεν διαβάζουν καν βιβλία. Ή μάλλον που δεν διάβαζαν, γιατί συχνά η επαφή κάποιου μ' έναν τέτοιο χώρο, -ακόμα κι αν αρχικά πηγαίνει για να παίξει τζάμπα playstation ή για να πάρει τη νέα ταινία του Ryan Gosling- τον κάνει, χωρίς κι αυτός να καταλάβει πώς, βιβλιόφιλο.
Τα βραβεία που έχει πάρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι πολλά και ονομαστά, τα αφιερώματα σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ επίσης. Και όχι άδικα: Είναι η πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που δημιούργησε τη δική της ιστοσελίδα, που παρείχε δωρεάν πρόσβαση στους υπολογιστές και το διαδίκτυο, που εξόπλισε κινητές βιβλιοθήκες με ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Με δυο λόγια είναι πρότυπο για την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όλα αυτά έγιναν χάρη σε πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο ξεχωριστός κύριος Τροχόπουλος:
«Το έργο του τα είκοσι δύο τελευταία χρόνια στη βιβλιοθήκη της Βέροιας μόνο ονειροπόλο δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει. Κατάφερε με πενιχρά μέσα, σε μια περιοχή που γνώρισε πολλά χρόνια πριν τι σημαίνει κρίση και ανεργία, να μετατρέψει την τοπική βιβλιοθήκη σε ένα ιδανικό σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο που εξυπηρετούσε κι εξυπηρετεί πολύ περισσότερες ανάγκες από το να δανείζει βιβλία στους κατοίκους της Βέροιας. Μάλιστα, η χρήση των νέων τεχνολογιών προκάλεσε την προσοχή του ιδρύματος του Μπιλ Γκέιτς, που βράβευσε τη βιβλιοθήκη τον περασμένο Αύγουστο με 1.000.000 ευρώ. Τότε ήταν που συνάδελφοι του κύριου Τροχόπουλου, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, κατάλαβαν ότι κάτι σωστό συντελείται στη Βέροια.» (Από το πορτραίτο που του κάναμε στην LIFO το 2012, όταν ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος».)
(Τι είναι το Δωμάτιο Έμπνευσης;)
Ο δε επικεφαλής του Future Library του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Δημήτρης Πρωτοψάλτου, γέννημα-θρέμμα Βεροιώτης, σπούδασε κι έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, κατάφερε ωστόσο να βάλει το δικό του λιθαράκι στην όμορφη ιστορία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, που με πολύ κόπο και προσπάθεια έφτασε να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη κυψέλη μάθησης, ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας και ν' αναγνωριστεί για το πρότυπο έργο της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μας είχε πει: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας χρηματοδοτώντας την ανακαίνιση του παιδικού τμήματος, τα γνωστά "Μαγικά Κουτιά", ήρθε σ' εμάς με σκοπό να σχεδιάσουμε μαζί ένα πλάνο για να μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε το παράδειγμά της στην υπόλοιπη χώρα. Το ζητούμενο του ιδρύματος ήταν πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ώριμη κοινότητα γύρω από τις βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, γιατί σε τρία χρόνια θα έχει παραδοθεί ένα τεράστιο πρότζεκτ πάρα πολλών εκατομμυρίων στο οποίο θα στεγαστεί η Εθνική Βιβλιοθήκη. Επομένως θα έπρεπε να δούμε πώς αυτή η επένδυση θα είχε πραγματική επιρροή στον κόσμο και δεν θα ήταν απλώς ένα εντυπωσιακό κτίριο. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ανάγκη στην ελληνική κοινωνία από βιβλιοθήκες. Με το παράδειγμά της η Βέροια αποδεικνύει ότι υπάρχει. Και πολύ μεγάλη.»