Η ΣΥΝΤΑΓΗ: Το γουακαμόλε του Μεξικού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ: Το γουακαμόλε του Μεξικού Facebook Twitter
1


 

Το γουακαμόλε του Μεξικού

 

Τις καλές εποχές της αφθονίας και των ταξιδιών, είχα πάει και στο Μεξικό.

Εκεί δοκίμασα διάφορα ωραία και παράξενα, όπως κατσαρίδες και σκουλήκια της γης, τεμπούρες εξωτικών ψαριών και σοκολατένιες σος πάνω σε μοσχαρίσια φιλέτα.

Να μου πείτε τώρα να σας τα περιγράψω, δεν θυμάμαι, με γελάει η γεύση μου. Πίσω στη γαστρονομική μου βαλίτσα, έφερα μόνο δυό πράγματα: τις μαργαρίτες από centenario τεκίλες και ένα γουακαμόλε. Δώδεκα ώρες τη μέρα έπινα τεκίλες, τις υπόλοιπες δώδεκα έτρωγα γουακαμόλε. Και τις δυό αυτές μαγείες στην πατρίδα μας δεν μπορείς να τις αναπαράγεις, δεν ξεκολλάνε από τον τόπο τους, δεν μεταναστεύουν.

Οι centenario είναι δυσεύρετες και κοστίζουν πολύ, κι εδώ δεν έχεις φρέσκο tamarind να βάλεις σε μια μαργαρίτα. Όσο για το γουακαμόλε, ποτέ στη χώρα μας ένα αβοκάντο δεν απέκτησε τόσο βουτυρένια και νόστιμη υφή, ποτέ ένα λάιμ δεν γέμισε δυό οικοδομικά τετράγωνα με το λιγωτικό άρωμά του.

Γουακαμόλε, όμως, στο περίπου-νόστιμο, μπορείς να φτιάξεις. Αν βρεις και κρητικά αβοκάν-ντο, όπως τα προφέρουν στο νησί, είσαι και πολύ τυχερούλης, γιατί τα χανιώτικα έχουν άλλη-γευστική-χάρη. Το γουακαμόλε το αγαπώ γιατί είναι χορταστικό αλλά και φινετσάτο, αρωματικό αλλά και γήινο, άντρας και γυναίκα μαζί, γιν και γιανγκ.

Το τρως σαν σαλάτα, το καταβροχθίζεις μόνος σου μπροστά στην τηλεόραση, το βγάζεις για «καλό» πρώτο σ’ένα τραπέζι, το μοιράζεσαι και με τους κολλητούς, τσαλαβουτώντας κατευθείαν από το μπολάκι καλαμποκένια τσιπς, ψημμένες αραβικές πίτες και κριτσινάκια αλλά το χρησιμοποιείς και σαν σος σε ένα κοτόπουλο στη σχάρα. Α, και γίνεται μέχρι να πεις κύμινο.

Μόνο, προσοχή: να ωριμάσεις όσο πρέπει τα αβοκάντο. Με άγουρα, δεν γίνεται. Με υπερώριμα και μαυρισμένα πικρίζει ανελέητα, είναι για πέταμα.

 _____________

Υλικά για 1 μεγάλο μπολάκι

2 αβοκάντο

1 μικρό κρεμμύδι

11/2 λάιμ το χυμό και το ξύσμα από το 1 λάιμ

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

(για το σερβίρισμα)

6 ντοματίνια ψιλοκομμένα στα 4

4-5 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο χοντροκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

Πριν το σερβίρουμε, βάζουμε πάνω του τα ντοματίνια, τον κόλιαντρο και αλατίζουμε ελαφρά.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT