ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

2004-2009: Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε 865.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

2004-2009: Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε 865.000 προσλήψεις στο Δημόσιο Facebook Twitter
33

 

Στοιχεία για τις προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2004-2009 δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με αυτό ο αριθμός τους αντιστοιχεί στο 129% του σημερινού υπηρετούντος προσωπικού. Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή προσελήφθησαν στο Δημόσιο 865.000 άτομα, ενώ σήμερα σε όλο το Δημόσιο απασχολούνται 670.000.

Αναλυτικά:

  • Μόνιμοι και αορίστου χρόνου 167.230
  • Ορισμένου χρόνου-εποχικοί 330.515
  • Συμβασιούχοι έργου 161.383
  • Ωρομίσθιο προσωπικό 120.826
  • Αναπληρωτές καθηγητές 83.636
  • Θητεία 1.542
  • Σύνολο 865.132

Στην πλειονότητά τους οι προσλήψεις της περιόδου εκείνης δεν έγιναν μέσω ΑΣΕΠ. 6 στις 10 ήταν για για υπαλλήλους με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου, οι διαδικασίες για τις οποίες δεν υπάγονταν τότε στον έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής.

Mόνο δύο στις δέκα προσλήψεις αφορούσαν μόνιμο προσωπικό, για το οποίο οι φορείς ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν διαφανείς διαδικασίες. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση καθιερώθηκε η προφορική συνέντευξη.

Παράλληλα, με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου κατέστη δυνατή η μονιμοποίηση 35.240 συμβασιούχων που απασχολούνταν στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την πενταετία Καραμανλή προσλαμβάνονταν κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 98.400 συμβασιούχοι, αριθμός υπερδιπλάσιος των σημερινών 45.600 απασχολουμένων ως συμβασιούχων.

33

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Είναι η ίδια νέα δημοκρατία που μας κυβερνάει ακόμα ή κάνω εγώ κάποιο λάθος;;;;;;αυτός ο συγκεκριμένος είναι ακόμα βουλευτής...και δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη....και πολλοί περιμένουν τον playstationάκια...να βγει να μιλήσει λες και είναι ο σοφός του βουνού....είναι να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο μετά ή δεν είναι;;;;;;
Ναι ειναι η ιδια Νεα Δημοκρατια που μας κυβερναει και εχει για παρεα και τα αλλα "καλοπαιδα" , υπαιτιους για το μεταπολιτευτικο χαλι που ζουμε...τους Πασοκους...
Αν και τα γεγονότα και οι πράξεις μιλούν από μόνα τους, θα ήθελα να συμπληρώσω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτούς τους ίδιους επέλεγε το 80-85% των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη χωρά, αποθεώνοντας τους, ζητώ κραυγάζοντας και την επόμενη αμέσως ημέρα γύριζε στο τσιφλίκι του και το προετοίμαζε για τα επόμενα 4 χρόνια.
Θα ήθελα λοιπόν να υποβάλω μία ερώτηση.Υποθέτω λοιπόν πως λογικό θα ήταν, αφενός στον εν λόγω κύριο να του αποδοθούν οι ευθύνες- κατηγορίες που αρμόζουν και να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη εφόσον αυτό επιβάλετε, και αφετέρου όσοι κακώς - παράτυπα, μπήκαν και εργάστηκαν στο δημόσιο, να απομακρυνθούν. Πότε λοιπόν θα το πάρουμε απόφαση, ότι πρέπει να συνεχίσουμε?Πότε λοιπόν θα καταφέρουμε να διδασκόμαστε από ότι συμβαίνει στο παρελθόν για να πάμε παρακάτω και να μην παραμένουμε τόσο πεισματικά προσκολλημένοι σε αυτό?Το να πηγαίνεις παρακάτω για κάποιο λόγο έχει συνδεθεί με το να ξεχνάμε τι έχει συμβεί, και να συγχωρούμε αυτά που δεν πρέπει.
Καλα, δεν θελει και πολυ σκεψει για να καταλαβει κανεις οτι οι αριθμοι που αφορουν συμβασεις εργου, ωρομισθιους, αναπληρωτες κλπ. αφορουν μεμονωμενες συμβασεις αρα τελικα πολυ λιγοτερα ατομα οι συμβασεις των οποιων ανανεωνονταν καθε τοσο. Μου κανει ομως εντυπωση ο αριθμος των μονιμων και αοριστου χρονου. Ειναι περιπου ιδιος με εκεινον οσων προστεθηκαν στο δημοσιο την δεκαετια του 80´ επι ΠΑΣΟΚ! Περιμενω συμπληρωματικες δηλωσεις Βοριδη (μαλλον θα περιμενω ματαια)!
Για αλλη μια φορα αποδεικνύεται οτι ΠΑΣΟΚ & ΝΔ κατεστρεψεν την χωρα, την βουλιαξαν, την πτωχευσαν. Και το αστειο της ολης υποθεσης ειναι, οτι αυτα τα δύο κόμματα, τα εκαναν "πλακακια" τωρα και λενε οτι θα μας σωσουν!!!
Τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ελλάδα μετά τον Ανδρέα, την έκαναν οι κυβερνήσεις Καραμανλή. Και το χειρότερο είναι ότι μερικοί τον προσμένουν να μιλήσει λες κι είναι κανένας γκουρού ενώ θα έπρεπε να τον είχε καλέσει εισαγγελέας να μιλήσει με το ζόρι...
Στις δεκαετιες '60 '70 η αστυφιλια στην ελλαδα εκδηλωθηκε σαν ρευμα. Οι ανθρωποι της υπαιθρου - καθολου λιμοκτονουντες - σωρηδον κατεκλυσαν τις μεγαλουπολεις. Κυριως την Αθηνα.Σαν μονη βιοποριστικη απασχολιση και διεξοδο , αφου δεν διεθεταν ουτε προσοντα ουτε κεφαλαια, ανακαλυψαν το "ψιλικατζιδικο"Ερημωσε η υπαιθρος.<Καμμια αντιδραση η πολιτεια>Στις δεκαετιες '80, '90, 2000 , με μια μεθοδευμενη αλλαγη , στις ηθικες αξιες, στα ηθη, στη γλωσσα , στην πολιτικη οικονομια, ολη αυτη η μαζα στραφηκε στην εξασφαλισμενη εργασια.Απο εκει αρχιζουν και οι σχεσεις διαφθορας. "Κανε μου να σου κανω" , φακελακια, λαδωματα, διαπλοκες, συγκαλυψεις , ιντριγκες, κοκ.Οχετος οι πολεις. Βιος αβιωτος !< Καμμια αντιδραση απο την πολιτεια. Δηλωνει αγνοια για το εγκλημα >Δεκαετια του '10. Ξενη παρεμβαση με προσχημα τα σαθρα οικονομικα. Βιαιη. Αναλγητη . Ξηλωνει ενα ενα τους αμμολοφους, εφευρεσεις των πολιτευταδων για να βολεψουν την αναισθητη, αλλοφρονα , απαιτητικη , αχορταγη μαζα .. Επιχειρηση "κατεδαφιση" . Οσα εχτισαν οι ελληνες 50 χρονια, και .."πιστευαν" οτι "τα πετυχαν" , τους τα γκρεμιζουν σε 24 ωρες.Ποσο θα κρατηση η κατεδαφιση, τι θα μεινη, δεν ξερω ..Εγω φοβαμαι για το μετα !
Όλα καλά στα παραπάνω σχόλια. Μόνο μιά ερώτηση: ποιός ψηφιζε επί δεκαετίες τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μέλη των οποίων ευθύνονται γιά τα παραπάνω εγκλήματα; (...σιγή ιχθύος...)
Έλα ρε Εγκέλαδε, μη λες τέτοια.Ο κοσμάκης από την αγάπη του για την Ελλάδα το έκανε...δεν είχε προσωπικό κέρδος...ούτε βολεματάκια...ούτε μονιμότητες...ούτε θεσούλες στο δημόσιο...Τον κορόιδευαν τον κοσμάκη τόσα χρόνια. Πού να φανταστεί άλλωστε ότι ο βουλευτάκος που ψήφιζε (για το καλό της πατρίδας) και επί τη ευκαιρία θα του βόλευε και το παιδάκι στο δημόσιο θα ήταν λαμόγιο...οι ξένοι τα φταίνε.κυρίως οι μαύροι που πουλάνε CD.
«Στις δεκαετίες '60 '70 η αστυφιλία στην Ελλάδα εκδηλώθηκε σαν ρεύμα. Οι άνθρωποι της υπαίθρου - καθόλου λιμοκτονούντες - σωρηδόν κατέκλυσαν τις μεγαλουπόλεις. Κυρίως την Αθήνα....» Κε. Δήμου από πού συμπεράνετε πως οι Έλληνες δεν λιμοκτονούσαν κατά τη δεκαετία του 1960 ή κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970; Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές του Ο.Η.Ε της εποχής εκείνης το μέσο εισόδημα του Έλληνα πολίτη αντιστοιχούσε περίπου στο 1/6 του Αμερικανού και εκείνοι που είχαν την ατυχία να ζούνε στην επαρχία - άρα μιλάμε για αγρότες - κέρδιζαν μόλις το 47% από αυτά που κέρδιζαν αυτοί στις πόλεις. Ας μην αναφερθούμε σε εκείνους που ζούσαν στην ορεινή ύπαιθρο που το χειμώνα αποκλείονταν με τα χιόνια και επιβίωναν στα όρια της εξόντωσης με τις πολύ αραιές ρίψεις σακιών με τίποτα όσπρια ή αλεύρι με στρατιωτικά αεροπλάνα. Να μη μιλήσουμε για την επιτηρούμενη ζώνη στο βορρά, όπου ζούσαν περί το ενάμισι εκατομμύριο σε κακές συνθήκες φτώχειας, με τα ένοπλα ΤΕΑ ή τη Χωροφυλακή να αλωνίζουν και να τρομοκρατούν. Γιατί λοιπόν χάσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που πήγαιναν για δουλεία στο εξωτερικό ως μετανάστες; Γιατί πήγαιναν σαν ψυχοκόρες ή θυρωροί στις πόλεις ζώντας σε υπόγεια; Νομίζετε πως η Ελλάδα ήταν ταινία του Σακελάριου; Δηλαδή πιστεύετε πως δεν υπήρχε διαφθορά μεταπολεμικά, όλα ήταν όμορφα και ιδανικά σαν ελληνορθόδοξη ονείρωξη; Η πρόοδος που συντελέστηκε από το '80 και μετά δεν έχει κανένα προηγούμενο στον τόπο μας: στραβά, άκομψα και με τη ελληναράδικη διαφθορά πάντα παρούσα, αλλά πρόοδος και σε όλους τους τομείς και ΚΥΡΙΩΣ για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο τους δεξιόστροφους. Εσείς και οι ομοϊδεάτες σας είσαστε πάντα έτοιμοι να σηκώσετε το δάκτυλο και να δείξετε τον φταίχτη που μας απομάκρυνε από αυτό εσείς ονομάζετε ηθικές αξίες, ήθη, γλώσσα, πολιτική οικονομία. Μας βλέπετε, από την απόσταση της ανωτερότητας σας, αναίσθητη, αλλόφρονα, απαιτητική, αχόρταγη μάζα. Η λογική η ίδια της ζηλόφθονης «ανέραστης» γεροντοκόρης που στα νιάτα της δεν άφηνε κανέναν παραπονεμένο, του τι μιλάς εσύ αφού κι εσύ έτρωγες και του ωχ οι Γερμανοί του 4ου Ράιχ κλπ κλπ Επί της ουσίας, δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν τα στοιχεία ή ποια ήταν η πραγματική επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά από τις πράξεις του Παυλόπουλου, σίγουρα όμως η χρεωκοπία είναι και δική του ευθύνη και ίσως να άξιζε να διερευνηθεί από τους ιστορικούς όσο ζουν οι πρωταγωνιστές.
"Η πρόοδος που συντελέστηκε από το '80 και μετά δεν έχει κανένα προηγούμενο στον τόπο μας: στραβά, άκομψα και με τη ελληναράδικη διαφθορά πάντα παρούσα, αλλά πρόοδος και σε όλους τους τομείς και ΚΥΡΙΩΣ για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο τους δεξιόστροφους "Συγγνώμη αλλά μου φαίνεστε ανενημέρωτος. Από το 80 ή μέχρι το 80;;; Μια ματιά π.χ. εδώ:http://www.greekdefaultwatch.com/2011/08/greek-economy-50-year-overview.html
@ΑταξινόμητοςΤα στοιχεία αυτά είναι προφανές ότι είναι στην καλύτερη περίπτωση κομμένα και ραμμένα για να στηριχθεί από τον συγγραφέα της ανάρτησης η τελείως παραπλανητική εικόνα μιας χώρας όπου υπήρχε ισονομία και δικαιοσύνη στην κατανομή εισοδήματος, σε σχέση τον μέσο κάτοικο της. Ο πλούτος που παραγόταν στη χώρα ή προέρχονταν από τα ποικίλης μορφής προγράμματα τύπου Μάρσαλ ή Τρούμαν, κατέληγε σε ελάχιστα χέρια είτε πολιτικών είτε επιχειρηματιών με τη μορφή των περίφημων παγωμένων πιστώσεων, ενώ δεν πλήρωναν φόρους αλλά και δεν ελέγχονταν από τις εφορίες διότι τέτοιες ήταν οι εντολές τους (υπήρξε χρονιά στη δεκαετία του 1960 που ο ένας από τους δυο πολύ γνωστούς προχουντικά εφοπλιστές δήλωσε καθαρά κέρδη από τη λειτουργία ναυπηγείου λιγότερο από 450 δολάρια Αμερικής της εποχής εκείνης... και έγινε δεκτή η δήλωση του.) Στους εργάτες έγιναν φυσικά κάποιες αυξήσεις που όμως ήταν ήδη εξουδετερωμένες από τον τιμάριθμο (βλ. στοιχεία από δημοσιεύσεις της επιθεώρησης «Νέα Οικονομία»). Όσο για το ποιος σήκωνε το βάρος των φορολογικών εσόδων την εποχή εκείνη, ρίξε μια ματιά στα δημοσιευμένα στοιχεία, έως την περίοδο της Χούντας, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας(OEEC) και πάρε τον φιλαράκο σου και ελάτε να τα ξαναπούμε. Α, και αν δεν σας φτάνουν τα στοιχεία αυτά διότι είναι κατά κύριο λόγο αξιόπιστα, ρίξτε μια ματιά στις κλασικές δημοσιεύσεις "The European markets: a guide for American businessmen" της Chase Manhattan Bank - οι Αμερικανοί δεν παίζουν με τους επιχειρηματίες τους και δη τέτοιες τράπεζες. Σε κάποια από αυτές υπήρχε το ποσοστό κατανομής του εθνικού εισοδήματος, το πιο άδικο σε χώρα της Ευρώπης, η ψαλίδα σχεδόν άγγιζε το 80%. Από τη Χούντα και μετά άρχισε το μπάχαλο το απόλυτο με τα μέτρα του Μακαρέζου και τις διατάξεις της τριανδρίας, πέρα από τα δάνεια από την Αμερική για τον δήθεν εξοπλισμό του Στρατού. Τη δε Χουντικό μηχανισμό του Δημοσίου δεν τον ξήλωσε η ΝουΔούλα, ούτε τη νοοτροπία που οποία εκπροσωπεί τόσο επάξια το κόμμα μέχρι και σήμερα. Όσο για τον Πασοκ, στο τέλος αποδεικνύεται του ιδίου φυράματος, όμως τα πρώτα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης έγιναν αλλαγές προς όφελος των επί δεκαετίες αδικημένων, το ίδιο και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία και την Ιταλία.
Σε έχω ήδη παραπέμψει σε 3 πηγές, πρόλαβες να τις διαβάσεις και να τις απορρίψεις κιόλας; Βέβαια δεν είναι ελληνικά μπλογκ για να σου δώσουν τις πληροφορίες έτοιμες νια-νια για να αγανακτήσεις εύκολα και σίγουρα, αλλά είναι μια καλή αφετηρία. Επίσης υπάρχει απίστευτος πλούτος σχετικών εκδόσεων στο αρχείο της Βουλής και, αν τα καταφέρεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ο ιδανικός τόπος για να διαβάσεις. Γενικά θέλει διάβασμα, δηλαδή αυτό ακριβώς που δεν προσφέρει το διαδίκτυο όταν το χρησιμοποιείς σαν τον παππού με την εφημερίδα στο καφενείο.
Οι πηγές δίνουν άσχετα στοιχεία με το θέμα που συζητάμε. Βρες και παράθεσε μου 1) την εξέλιξη του Ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικές τιμές2) το λόγο Ελληνικό ΑΕΠ/ΕΕ 15 ΑΕΠ3) μεταβολή gini coef. και άλλων δεικτών κατανομής του εισοδήματος4) μεταβολές μέσου διαθέσιμου εισοδήματος5) μεταβολές αμοιβών εργασίας6) μεταβολές δημ. ελλειμμάτων / χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ7) μεταβολές στην απασχολησιμότητα και στον δείκτη ανεργίας κτλ κτλ. Δεδομένα παρακαλώ.
Πραγματικά συζητάμε διαφορετικό θέμα. Αν έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις σε ποιο σημείο απαντώ στο κ. Δήμου στο αρχικό μου σχόλιο, δεν θα μου ζητούσες τέτοια στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της Ελλάδας πριν την ένταξη της στην ΕΟΚ - χρονική περίοδο στην οποία έδωσα περισσότερο βάρος - ή, αντί να πετάξεις μια ανάρτηση που θεωρώ προκλητικά διαστρευλομένη καθώς αγνοεί τις πολιτικό-κοινωνικές συνθήκες της περιόδου (πέρα από τις ανοησίες, κατά την άποψη μου, που γράφει σε σειρά άλλων δημοσιεύσεων του), θα είχες ασχοληθεί να με διαφωτίσεις με στοιχεία που θα αποδείκνυαν όχι απλά στατιστικά αλλά πιο ουσιαστικά (δλδ. λαμβάνοντας υπόψη και τα κοινωνιολογικά ή ακόμα και τα πολιτικά δεδομένα της εποχής στην οποία αναφέρεσαι εσύ). Διευκρινίζω πως δεν θεωρώ ότι η χώρα μας διαχειρίστηκε με σωστό τρόπο τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές που της δόθηκαν με την ένταξη της στην ΕΟΚ, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτώ πως η Ελλάδα έχει κάποια σχέση με την προηγούμενη από την ένταξη της κατάσταση σε σχέση ακόμα και με το Δείκτη Τζίνι.
Εγω παλι γιατι νομιζα τοσα χρονια οτι οταν λεμε 'δεξια' εννοουμε κατι κακους καπιταλιστες, που ειναι υπερ της ελευθερης αγορας και της μειωσης του κρατους? Πολυ με μπερδευει αυτη η χωρα! Και κανει και ζεστη! (ασχετο)
Δεν μας νοιάζει ρε. Εμείς θα τον ξαναψηφίσουμε. Και θα συνεχίσουμε να τον ξαναψηφίζουμε μέχρι να μας παρακαλέσει ο ίδιος να σταματήσουμε λέγοντας ότι δεν του αξίζει η ψήφος μας. Και ακόμα και τότε θα τον ξαναψηφίζουμε μέχρι να μην κατέβει υποψήφιος επειδή βαρέθηκε.Τότε μάλλον θα σταματήσουμε αλλά με βαριά καρδιά.