Μέσα σε ένα βανδαλισμένο Μουσείο της Αιγύπτου

Ιδού το Εθνικό Μουσείο Μαλάουι στα νότια του Καΐρου, σήμερα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 22.8.2013 | 11:05

 

"Αν συνεχιστούν τόσο ανεξέλεγκτες καταστροφές κινδυνεύουμε να χάσουμε διά παντός ολόκληρη την Αρχαία Αίγυπτο...". Με αυτήν την συγκλονιστική φράση η Γκάρντιαν έκλεινε το χθεσινό της ρεπορτάζ για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Και με αυτήν εδώ το ξεκινούσε: «Μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί αμέτοχος όταν στην Αίγυπτο καταστρέφονται αρχαιότητες που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς;».

 

Δυστυχώς στις στιγμές που η ειρήνη δύει τόσο η Αίγυπτος (σήμερα αλλά και παλαιότερα) όσο και η Συρία, ή το Ιράκ δεν κατάφεραν -όπως είναι λογικό- να διασφαλίσουν τουλάχιστον την ιστορία τους. Οσες εμπόλεμες καταστάσεις κι αν θυμηθούμε, οι λεηλασίες, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές αρχαιοτήτων, μουσείων και εκθεμάτων σπανίως αποφεύχθηκαν.

 

Θα πει κανείς πως όταν από τη μια μεριά της ζυγαριάς μπαίνει η ανθρώπινη ζωή ό,τι και να αντιπαραθέσεις δίπλα, απλώς θα χάσει. Πράγματι, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά, πόσο μάλλον όταν ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα (όπως αυτή του Αιγυπτιακού πολιτισμού), ζωή είναι.

 

 

 

Αυτό είναι το περίφημο Εθνικό Μουσείο του Μαλάουι στα νότια του Καΐρου, το οποίο από την περασμένη Πέμπτη παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου και είχε στις συλλογές του αριστουργήματα από την ελληνορωμαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο του φαραώ Ακενατόν.

 

 

Οι βιτρίνες είναι σπασμένες και άδειες, τα εκθέματα έχουν κάνει φτερά, ενώ άπειρα αγάλματα λεηλατηθεί. Οι ανταποκρίσεις ανέφεραν πως εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ξεσπούν τον θυμό τους στα μουσεία διαλύοντας με όπλα και ό,τι άλλο κρατούν στα χέρια τους ό,τι συναντούν στο δρόμο τους.

 

 

Οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν πως 1.050 εκθέματα εξαφανίστηκαν από το συγκεκριμένο μουσείο. Οι μαρτυρίες ντόπιων απλώς μεγεθύνουν την αθλιότητα καθώς αναφέρουν πως οι βάνδαλοι έκαψαν τις μούμιες που υπήρχαν στο Εθνικό Μουσείο του Μαλάουι και έσπασαν σε μικρότερα κομμάτια τα πιο βαριά αγάλματα προκειμένου να μπορέσουν να τα μεταφέρουν.

 

 

Οπως ήταν λογικό στην UNESCO έχει ήδη σημάνει παγκόσμιος συναγερμός. Το πρώτο τους μέλημα είναι να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να αποτραπεί η παράνομη διάθεσή τουων θησαυρών σε αρχαιοκάπηλους.

 

Τραγική ειρωνεία: μόλις πριν από λίγες μέρες διαβάζαμε πως σε αυτό το άτυπο και χυδαίο "χρηματιστήριο" των αρχαιοκάπηλων, αλλά και το "επίσημο" των συλλεκτών και των "ιδρυμάτων", τα εκθέματα από τις χώρες αυτές έχουν τρομερή ζήτηση.

 

Κομμάτια η ιστορία, θρύψαλα οι ζωές.

 

 

*****