ΚΙΝΗΣΗ

Πέθανε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης

Πέθανε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης Facebook Twitter
4

Την Δευτέρα 26 Αυγούστου απεβίωσε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης, διευθυντής επί 14 χρόνια της ελληνικής έκδοσης του National Geographic και άλλων εκδόσεων.

Ο Νίκος Σ.Μάργαρης γεννήθηκε στο Βόλο το 1943 και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Καθηγητή Κ. Μητράκου.

Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου εξελέγει Καθηγητής Α' και Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου υπήρξε ο εμπνευστής, ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Υπήρξε πρωτοπόρος της Μεσογειακής Οικολογίας Φυτών στην οποία μύησε γενεές φοιτητών που σήμερα συνεχίζουν το έργο του. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, που ευαισθητοποίησαν το ευρύ κοινό σε θέματα φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Αστείρευτη πηγή ενεργητικότητας, ο Νίκος Σ.Μάργαρης ήταν μέχρι την τελευταία ημέρα δημιουργικός και μαχητικός, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μοναδικές πρωτοποριακές εκδόσεις που απέσπασαν πολλά διεθνή βραβεία.

Ένας αταλάντευτα ηθικός, διορατικός και εργατικός άνθρωπος, προικισμένος όσο λίγοι με το χάρισμα του λόγου και την αίσθηση της επικοινωνίας, ο Νίκος Σ.Μάργαρης ήταν ταυτόχρονα μοναδικό πρότυπο για τους νεώτερους συνεργάτες, τους οποίους ενέπνεε και καθοδηγούσε με πραότητα και συνέπεια. Άτομο «μεγαλύτερο από τη ζωή», ήταν πάντα αγαπητός ακόμη και όταν εξέφραζε σκληρές αντίθετες απόψεις.

Στα τέλη του 2012 διαγνώστηκε με καρκίνο στον οποίο υπέκυψε τελικά. Τα τελευταία του κείμενα για το National Geographic στάλθηκαν στις 25 Αυγούστου.

Ο Νίκος Σ. Μάργαρης ευτύχησε να γίνει πατέρας και να κρατήσει πρόσφατα στα χέρια του τον πρώτο του εγγονό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ LIFO

Αλήθειες και μύθοι για την ελληνική οικολογία
Είναι ο πρώτος που έγραψε για οικολογία στις ελληνικές εφημερίδες. Και ο πρώτος που βαρέθηκε τις υπερβολές και τις ασχετοσύνες των «οικοχόνδριων». Μιλά στη LifO έξω από τα δόντια για όλα σχεδόν τα θέματα που απασχολούν τον χώρο.

4

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αείμνηστε Νίκο, σε γνώρισα σαν υποψήφιο διδάκτορα το 66-67 με το χαμόγελο στα χείλη,όταν μας βοηθούσες στα εργαστήρια στο ΚΑΠΟΔ.ΠΑΝ. Αλλά πιό πολύ σέ έζησα στο στρατό νεοσύλλεκτοι στην Κόρινθο,στις πορείες στα Εξαμίλια μέσα στον καυτό ήλιο του Μάη - Ιούνη του 70, πάντα με το γέλιο σου παρά τις ταλαιπωρίες από τους καραβανάδες κομπλεξικούς.Μαζί πήγαμε στη Θήβα για εκπ/ση στο Πυρ/κό απλοί φαντάροι "χαρακτηρισμένοι" μαζί ερχόμασταν με 24ωρες ή 48ωρες στην Αθήνα με το NSU σου. Μετά παρακολουθούσα την προκοπή σου και έλεγα στους δικούς μου: με τον ΜΑΡΡΓΑΡΗ είμασαταν μαζί φαντάροι,τον ήξερα από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Σε καλύτερο Περιβάλλον, από που τόσο αγωνιζόσουνα να μας διδάξεις ότι δικαιούμαστε να έχουμε στη ΓΗ.
Ένας πρωτοπόρος ακαδημαϊκός, ένας σπουδαίος οικολόγος. Είναι ο άνθρωπος που με την ενεργητικότητά του και την εμπιστοσύνη προς τους νέους ανθρώπους, με επέλεξε πριν από 15 χρόνια για συνεργάτη του στην τηλεοπτική του εκπομπή Μεγάλες Παρεξηγήσεις και στη συνέχεια στο περιοδικό National Geographic, όπου συνεργαστήκαμε για 8 χρόνια.Μακάρι να είχα συναντήσει και άλλους τέτοιους ανθρώπους στην καρίερα μου...
Ας τον απολαύσουμε εδώ:Η οικολογία, γράφει ο Ν. Σ. Μάργαρης, είναι ένα πανέμορφο πεδίο γνώσης το οποίο ορισμένοι ειδήμονες ή μη καταφέρνουν να μετατρέπουν σε συνώνυμο καταστροφών και μνημοσύνωνΟ Καραγκιόζης ...οικολόγος!http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=112397