Ζιν: «Η Ελλάδα είναι σαν τη Μογγολία, έχει Louis Vuitton, όχι υποδομές»

Ζιν: «Η Ελλάδα είναι σαν τη Μογγολία, έχει Louis Vuitton, όχι υποδομές» Facebook Twitter
26

Με τη Μογγολία παρομοιάζει την Ελλάδα ο γνωστός για τις κατά καιρός θέσεις του για έξοδο της χώρα μας από το ευρώ, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν. Σε άρθρο του στη γερμανική επιθεώρηση Wirtschaftswoch,e ο Ζίν αναφέρει ότι και η Ελλάδα και η Μογγολία είναι αναδυόμενες οικονομίες, δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες, η εσωτερική οικονομία τους είναι υπανάπτυκτη και επιπλέον διαθέτουν μια ανώτερη τάξη που έχει πλουτίσει σε βάρος του λαού

Και οι δύο χώρες είναι επίσης, όπως γράφει ο Ζίν, χαοτικές. Στις πόλεις τους υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη, ενώ η έλλειψη ενός λειτουργικού αστικού σχεδιασμού προδίδει διεφθαρμένα συστήματα διοίκησης.

Το βιοτικό επίπεδο είναι σημαντικό, αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες οθόνες, τα δορυφορικά πιάτα και τα καταστήματα Louis Vuitton, απουσιάζουν όμως δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών. Εκτός από τη γεωργία θέσεις προσφέρουν μόνο το κράτος, το εμπόριο και οι διεθνείς οργανισμοί.  

Όπως γράφει ο Ζιν, λείπει και η μεταποιητική βιομηχανία. Η Μογγολία εξάγει φυσικούς πόρους και η Ελλάδα χρεώγραφα.

Η φύση είναι πραγματικά όμορφη, συνεχίζει ο Ζίν  και οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και φιλικοί. Ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος μόνο στην Ελλάδα, αν και οι δύο χώρες έχουν όμορφα τοπία.

Για τον αρθρογράφο, και οι δύο χώρες υποφέρουν από την ολλανδική ασθένεια που χτύπησε την Ολλανδία στη δεκαετίας του ’60, όταν τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου πλημμύρισαν με χρήματα τη χώρα και χρησιμοποιήθηκαν για αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ενώ το κράτος υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. .

26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM