Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα!

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
2

Αν είσαι καλοφαγάς, αν ξοδεύεις αρκετά για τη διατροφή σου, αν θες κάτι εξαιρετικό για μια γαστρονομική εμπειρία στο σπίτι, αν ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό σου, τότε οι προμήθειες μοιάζουν με έναν μίνι-μαραθώνιο: τρέχα για τα λαχανικά και τα φρούτα στις βιολογικές λαϊκές και στα κοντινά μποστάνια (τα ποια;), για αγνό κρέας στον σούπερ χασάπη ή στο χωριό (το ποιο;), σε ψαγμένα μπακάλικα για τα νόστιμα τυριά και τα βιολογικά όσπριά σου (ποιος δεν ψωνίζει και τα όσπριά του από το βολικό σούπερ μάρκετ), πάει η μέρα… Δοκίμασα για έναν μήνα να παραγγείλω ποιοτικά τρόφιμα απ’ όσες περισσότερες ιστοσελίδες ήταν δυνατόν, ελπίζοντας να βρω χρόνο για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να χωρέσω μέσα στη μέρα.

Με ενθουσίασε η ιδέα ότι παραγωγοί στέλνουν τα εκλεκτά τους προϊόντα κατευθείαν στον καταναλωτή (ή κάποιος τα συλλέγει για να τα παραδώσει σε σένα) αλλά και η ευκολία του πράγματος: επιτέλους, τέρμα το κουβάλημα, αν όχι τίποτε άλλο… 

Είχα αμφιβολίες για το αν το εγχείρημα θα πετύχαινε και οι επιλογές μου θα έφθαναν αλάνθαστες και χωρίς καθυστέρηση στο σπίτι. Κατάφερα, τελικά, να βρω μερικές αξιόπιστες εταιρείες από τις πολλές που προσπαθούν να φέρουν κοντά τους παραγωγούς και τους απαιτητικούς καταναλωτές τόσο σε σπίτια όσο και σε… βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας όπου η ποιοτική (και ακριβή) πρώτη ύλη έχει τον κυρίαρχο λόγο.

Καλημέρα καινούργια αγάπη (e-shopping), λοιπόν, καλημέρα καινούργια ζωή: 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter

 

1. ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ (www.mfarma.gr)

Εκλεκτά, ποιοτικά αλλά και σπάνια κρέατα (ελάφι, χήνα, αγριόχηνα, ορτύκι, πάπια) σε τιμές ελαφρώς ακριβότερες από αυτές της αγοράς, με πολλές προσφορές όμως κάθε βδομάδα που κατεβάζουν τις τιμές στα επίπεδα της ποιοτικής αγοράς. Ο Δάμης Πειθής ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια να εκτρέφει τα δικά του ζώα στη φάρμα του στο οροπέδιο Μπράλου Φθιώτιδος και προμηθεύει μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας από το 2011 πολλά απαιτητικά γκουρμέ νοικοκυριά και εστιατόρια με φρεσκότατα κρεατικά αλλά και αυγά, κοτόπουλα, παστουρμά, μπρεζάολα καθώς και με επιλεγμένα όσπρια, γαλακτοκομικά και τυριά της περιοχής του. Ίσως να μην ενδώσεις αμέσως στα εκλεκτά rib eye, κομμένα στα 3 εκατοστά πάχος, λόγω κόστους, αλλά θα μείνεις πελάτης του για τις τόσο παρεξηγημένες μοσχαρίσιες μπριζόλες, τις γάλακτος αλλά και τις σταβλίσιες, το εγγυημένο μοσχαρίσιο συκώτι, τα μοσχαρίσια λουκάνικα και το νόστιμο χοιρινό. Ένα μικρό, πεντακάθαρο κρεοπωλείο στην Καλογρέζα (Αλαμάνας 24, 210 2713126 και 6944 950555) αξίζει μια πρώτη «εκπαιδευτική» επίσκεψη για να γνωρίσεις από κοντά τα κομμάτια κάθε ζώου και να αποφασίσεις τι κρέας θα χρησιμοποιήσεις για κάθε φαγητό. 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
 

2. ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ (www.gineagrotis.gr)

 

Ναι, ο τίτλος του site είναι σωστός: μπορείς να «γίνεις αγρότης» και να επιμελείσαι όσο σχολαστικά θες την καλλιέργειά σου στα χωράφια των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία. Ή, απλώς, με ένα κλικ να παραγγείλεις ένα ατομικό, μεσαίο ή οικογενειακό κιβώτιο ζαρζαβατικών που θα έρχεται στην πόρτα σου μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα με την περιοχή όπου κατοικείς. Τα λαχανικά είναι πιστοποιημένα βιολογικής καλλιέργειας, εποχικά και φρεσκοκομμένα. Κολοκύθες, μελιτζάνες, πιπεριές τσίλι, μανιτάρια και πατάτες Πέλλης, καθώς και αυγά, φρούτα (ρόδια, φιρίκια και κυδώνια), ψωμί από Ντίνκελ αλλά και αμύγδαλα, σαλέπι και φρέσκα μυρωδικά. Τιμές σαφώς ανώτερες της συμβατικής λαϊκής και ίσως χαμηλότερες της βιολογικής. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, διευθυντής της εταιρείας, ετοιμάζει σύντομα το πρώτο ελληνικό farmer’s market στον Άγιο Στέφανο για όποιον έχει χρόνο και προτιμά να διαλέγει ο ίδιος ένα-ένα τα λαχανικά του.

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
 

3. ΕΥΒΙΟΤΟΠΟΙ (eviotopoi.gr)

 

Οι Ευβιότοποι είναι ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα (πιστοποιημένο από την «Bio Hellas») υπαίθριας εκτροφής ελληνικών μοσχαριών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών. Εκεί εκτρέφονται όλων των ειδών τα οικόσιτα ζώα με τη χρήση ήπιων και βιολογικών μεθόδων. Το κρέας είναι εγγυημένα ελληνικό και όχι απλώς ελληνικής προέλευσης. Όταν παραγγείλεις, διάλεξε κάτι ασυνήθιστο, όπως η πικάνια (που θεωρείται το καλύτερο κομμάτι του μοσχαριού για ψησταριά ή φούρνο), το οσομπούκο και ο σιδηρόδρομος (για φούρνο και κατσαρόλα). Ιδιαίτερα ελκυστικά τα combos (συνδυασμοί μοσχαρίσιου, χοιρινού κρέατος με λουκάνικα και κοτόπουλο) που σου λύνουν τα χέρια για μπάρμπεκιου με φίλους. Το site τους είναι ενημερωτικό, με συνταγές και προτάσεις για το καταλληλότερο μέρος του κρέατος για κάθε φαγητό. Αξίζει μια επίσκεψη στην «μπουτίκ» τους –όπως την ονομάζουν– στην οδό Αγγελοπούλου 4, στο Ν. Ψυχικό (210 6777173). Από το ίδιο site μπορείς να παραγγείλεις τις συνοδευτικές σος της Ήδιστον (www.idiston.com.gr), όπως η σος δαμάσκηνο για χοιρινό και αλλαντικά ή εσπεριδοειδών για μαρινάδα. Οι τιμές είναι υψηλότερες από του συμβατικού κρέατος, αλλά ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες πιστοποιημένες εταιρείες του κλάδου.

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
 

4. ΒΙΟΒΟΧ (biobox.gr)

 

Πρωτοπόρος στην αποστολή φρέσκων και εποχικών βιολογικών φρούτων και λαχανικών στο σπίτι, η Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου ξεκίνησε την Biobox το 2006 για να διοχετεύσει τη δική της παραγωγή (από σαράντα πιστοποιημένα βιολογικά στρέμματα του λόφου Μαζογερέ κοντά στο Μαρκόπουλο) ;όπως και από σαράντα ακόμα επιλεγμένα βιολογικά αγροκτήματα. Έκτοτε, σου στέλνει κάθε βδομάδα ένα κομψό κιβώτιο με 12-14 διαφορετικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου και αφαιρώντας κάποιο προϊόν που τυχόν δεν χρησιμοποιείς. Επιλέγεις το μέγεθος του κιβωτίου που καλύπτει τις ανάγκες του σπιτικού σου και με έξτρα χρέωση παραγγέλνεις καλό ελαιόλαδο, μέλι, αυγά, όσπρια και πολλά άλλα προϊόντα μικρών παραγωγών. Την Αλεξάνδρα και την Biobox εμπιστεύονται και βρεφονηπιακοί σταθμοί για τον σωστό σχεδιασμό ενός θρεπτικού μενού και την τροφοδοσία τους! Από την παραγωγή στην κατανάλωση, χωρίς μεσάζοντες, το πιο σημαντικό ατού της Αλεξάνδρας, που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της με mail στο [email protected] ή να της τηλεφωνήσεις για περισσότερες πληροφορίες στο 22991 12975. 

 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter

5. NOT JUST GREEK SALAD (notjustgreeksalad.com)

 

Τρεις φίλοι ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια το not just greek salad με σκοπό την ηλεκτρονική πώληση ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων εκτός συνόρων: αυθεντική φάβα Σαντορίνης από τον συνεταιρισμό Santo, εκλεκτός ξινός τραχανάς της Αρκαδιανής, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς από τα Μυλέλια, σμυρναίικος καφές από ιδιαίτερα χαρμάνια της Tusso για αρωματικό ελληνικό, ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι από τις Γουμένισσες και άλλα πολλά ελληνικά τυποποιημένα τρόφιμα από εκλεκτούς παραγωγούς μας. Το αγγλόφωνο αυτο site φέτος άνοιξε και ένα κομψό παντοπωλείο στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι. Κάθε προϊόν στο site συνοδεύεται από τη συνταγή του για κάθε επίδοξο Εγγλεζάκι που θα τολμήσει να μαγειρέψει φάβα για πρώτη φορά σπίτι του, επειδή το δοκίμασε ως τουρίστας και του άρεσε!

 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter

6. Yiam (www.yiam.gr)

 

Με διαλεχτή πρώτη ύλη τα φρούτα και τα λαχανικά του κάμπου της Αγιάς στη Λάρισα, κοντά στο εργαστήριό της, η Αύρα Πανουσοπούλου από το 1999 παρασκευάζει τα γνωστά σε όλους βαζάκια της και πλέον σ’ τα στέλνει και με ηλεκτρονική παραγγελία σπίτι σου. Αξίζει να παραγγείλεις από εκεί ορεκτικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που φτάνουν μέχρι και το απαιτητικό Λονδίνο (the Life Godess, …) και να σχεδιάσεις έτσι την παραγγελία σου ώστε να φτάσεις τα 30 ευρώ, κερδίζοντας δωρεάν αποστολή. Μπορείς να πληρώσεις με την πιστωτική σου, το PayPal, ή μια απλή κατάθεση στην τράπεζα (αν διαλέξεις τη μέθοδο της αντικαταβολής, θα επιβαρυνθείς με 4 ευρώ από το κούριερ που σ’ τα φέρνει σπίτι).  Διάλεξα γλυκό τριαντάφυλλο με μαστίχα, πάστα πράσινης τομάτας με πιπερόριζα, καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης και δύο βάζα γλυκό σταφύλι με αρμπαρόριζα που φέτος δεν πρόλαβα να φτιάξω μόνη μου. Καθυστέρησα ευχαρίστως λίγο την παραγγελία μου όταν η Αύρα μού τηλεφώνησε να μου προτείνει ότι ίσως άξιζε τον κόπο να περιμένω λίγες μέρες και αντί για δύο βάζα γλυκό σταφύλι να παραγγείλω το γλυκό κάστανο με φυσική βανίλια που καταφθάνει αυτή την εποχή – να πρόσθετα, ίσως, κι ένα τουρσί από μπάμιες με λιαστά τοματάκια για να συνοδεύω τις χειμωνιάτικες σούπες με όσπρια;  Φιλικό σέρβις, συνταγές/συλλεκτικές καρτέλες που συνοδεύουν κάθε βαζάκι, δίνοντάς σου ιδέες για περισσότερες χρήσεις του προϊόντος. Ετοιμάζουνε πυρετωδώς καινούργιο κατάλογο με την έμπνευση του γιου της σεφ Κώστα Παπαχαραλάμπους (όπως πέστο με λιαστά τοματάκια, καπνιστές μελιτζάνες με φέτα, φακές με ρέγκα και άλλες πρωτότυπες νοστιμιές).  Παραλαμβάνεις την παραγγελία σου με κούριερ την επόμενη εργάσιμη ημέρα, αν μένεις σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, ή μετά από δύο μέρες στις άλλες περιοχές. Επίσης, μπορείτε να στείλετε δώρα στους μερακλήδες φίλους σας μέσα από το eshop και να τους εκπλήξετε νόστιμα! 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Έπαιρνα λαχανικά από κάποιον από τους προτεινόμενους, και σταμάτησα όταν έμαθα ότι προμηθευόταν κ από Βοιωτία. Βιολογικά μεν, με μπόλικο χρώμιο κ μόλυβδο δε.
ξεχάσατε τον Κρεμύδα Κωνσταντίνο με τα καταπληκτικά βιολογικά προιόντα απο τα Χανιά της Κρήτης που σου φέρνει κάθε εβδομάδα στην πόρτα σου(Αττική) ολόφρεσκα προιόντα δίχως έξοδα μεταφορας.