Σε μια ήσυχη γειτονιά της Καλλιθέας άνοιξαν οι «Ελιές»
Ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της.
Σε μια ήσυχη γειτονιά της Καλλιθέας, εκεί όπου μεγάλωσαν, τέσσερις φίλοι ένωσαν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και άνοιξαν έναν όμορφο και ζεστό χώρο με την ονομασία «Ελιές». Φιλόξενο περιβάλλον, με το τουβλάκι και το ξανθό ξύλο να κυριαρχούν και τους ντενεκέδες του λαδιού-βάσεις των τραπεζιών να δίνουν τη διακοσμητική άποψη.
Το μενού, χωρίς φλυαρίες, μιλάει άπταιστα ελληνικά και ακολουθεί την εποχή, όπως και τα πιάτα ημέρας. Οι φέτες ζυμωτού ψωμιού, ψημένες και ραντισμένες με ευωδιαστό ελαιόλαδο, «σκάνε» στο τραπέζι με τη συνοδεία κάππαρης και γευστικού ντοματένιου πελτέ. Δυνατό ξεκίνημα που ανακαλεί στη μνήμη το νόστιμο προδόρπιο των παιδικών χρόνων. Το μαστέλο περνάει ελαφρά από το τηγάνι και η πλούσια γεύση και τα αρώματά του δένουν γευστικά με τις νότες εσπεριδοειδών από το γλυκό λεμόνι (€6,30). Γήινο το σαγανάκι με την τηγανιά μανιταριών με κομματάκια από παραδοσιακό λουκάνικο Τζουμαγιάς από τις Σέρρες, γραβιέρα και αχαλίνωτη μυρωδιά φρέσκων μυρωδικών που σαγηνεύουν τον ουρανίσκο (€6,8) – ωραίος μεζές. Η βελουδένια φάβα από λαθούρι Φενεού με εκτυφλωτικό υπέροχο κίτρινο χρώμα «παντρεύεται» όμορφα με το καλό ελαιόλαδο, το τηγανητό μπουμπούκι της κάππαρης και τη λιαστή ντομάτα (€4,20). Δύσκολα να πετύχω σωστούς κολοκυθοκεφτέδες. Τι εννοώ; Να έχουν μπόλικο τριμμένο κολοκύθι, ελάχιστο αλεύρι για να δένει τα υλικά και, φυσικά, να μην είναι λαδοπιωμένοι. Τα απλά είναι και τα πιο δύσκολα. Εδώ, όμως, ο μάγειρας Άγγελος Σαρμπάνης φτιάχνει με μαεστρία αφράτους «λουκουμάδες» κολοκυθιού που ευωδιάζουν δυόσμο και άνηθο και ενισχύει την τσαχπινιά τους με κρύα σάλτσα γιαουρτιού (€5,10). Μην τους αναζητήσεις στο χειμωνιάτικο μενού. Είπαμε ότι η κουζίνα ακολουθεί την εποχή. Τι ωραίο και τι αληθινό το κρητικό ζυμαρικό καλογερικό, που αγκαλιάζουν πυκνή και νόστιμη σάλτσα ντομάτας, βασιλικός και ξινομυζήθρα (€6,10)! Με όρεξη φάγαμε τα καλοζυμωμένα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια (€9,20), με συνοδευτική σάλτσα ψητής ντομάτας που αναδεικνύει την ποιότητα της καλής πρώτης ύλης.
Αξίζει να μνημονεύσω τη λίστα κρασιών του ελληνικού αμπελώνα: εντυπωσιάστηκα από τα οινικά διαμαντάκια που φιλοξενεί και την εξαιρετική τιμολόγηση. Συνοδεύσαμε το δείπνο με Πρεκνάδι από το Κτήμα Διαμαντάκου, ένα κρασί από τη γηγενή ποικιλία Πρεκνιάρικο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα.
Στις Ελιές θα βρεις τη σύγχρονη καθημερινή κουζίνα στα καλύτερά της. Αξίζει πολλές επισκέψεις.