Oι λόφοι και οι πλαγιές του μυθικού Ολύμπου αποτέλεσαν το τοπίο ανάπτυξης της παραδοσιακής κτηνοτροφίας και γεωργίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σήμερα ίσως μπορούν επίσης να προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας μετά από τα τέσσερα χρόνια της κρίσης και κάποιοι φαίνεται πως όχι μόνο το πιστεύουν αλλά διαμορφώνουν το τοπίο επαλήθευσης του σεναρίου αυτού.
Σίγουρα το παρακάτω άρθρο δε κάνει λόγο για τη σωτηρία της χώρας αλλά αποτελεί μια ιστορία του πώς η παραδοσιακή οικονομία μπορεί και ίσως πρέπει να δεχτεί τονωτικές ενέσεις που θα τη κάνουν πιο αποδοτική και πιο δελεαστική.
«Η γη μας είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές στην Ευρώπη, χωρίς μολυσμένο έδαφος και νερό. Το μικροκλίμα δίνει προϊόντα απίστευτη γεύση, είτε πρόκειται για φρούτα, λαχανικά, λάδι ή το κρέας και το γάλα», λέει ο 49χρονος Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της φάρμας Φωτιάδης, η οποία εξελίχθηκε από μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής και μεταποίησης που σήμερα έχει καταφέρει να αναπτύσσεται διαρκώς.
Η οικογένεια Φωτιάδη εκτρέφει χοίρους εδώ και τέσσερις γενιές στο αγρόκτημα της και σε περιοχές του δάσους, στη γη που κάποτε ανήκε στον παππού του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους.
Η οικογένεια εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού δυναμικού και να καταλαμβάνει πόστα της παραγωγής. Ο γιος Φωτιάδη οδηγεί ένα από τα φορτηγά που κάνουν τις μεταφορές των παραγγελιών, η κόρη του βοηθά στη μονάδα συσκευασίας του κρέατος και ο ίδιος ο πρόεδρος ανεβαίνει ακόμη και στο τρακτέρ όταν χρειαστεί να δουλέψει.
"Η πρόσληψη ενός επιπλέον υπαλλήλου θα μου κοστίζει 1.400 ευρώ και δεν μπορώ να διαθέσω τα χρήματα", λέει ανασηκώνοντας τους ώμους .
Μετά από χρόνια στην παραγωγή αγριογούρουνου, η εταιρεία τώρα στράφηκε στις πιο παραγωγικές ράτσες των μαύρων χοίρων. Η ράτσα αυτή μπορεί με κάθε γέννα να αποδώσει έως και 10 μικρά ενώ τα αγριογούρουνα με τη βία φτάνουν τα 4.
Η φάρμα βρίσκεται έξω από την πόλη της Κατερίνης περίπου 450 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και το αγρόκτημα έχει 240 χοιρομητέρες αναπαραγωγής που αναμένεται να αποδώσουν 160 τόνους κρέατος μέσα στο επόμενο έτος.
Το αγρόκτημα προμηθεύει τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και 60 κρεοπωλεία, εστιατόρια και ντελικατέσεν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Oι μαύρoι κάπροι μπορεί κυριολεκτικά να μετατραπούν σε μαύρο χρυσό για την Ελλάδα, ισχυρίζεται ο κ. Φωτιάδης, φέρνοντας σαν παράδειγμα την προηγούμενη επιτυχία των παραγωγών στην Ιταλία και την Ισπανία.
"Είμαστε ήδη σε επαφή με τους Έλληνες της Ρωσίας. Η Μόσχα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων πόλεων της Ευρώπης και της Ρωσίας και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ανάπτυξη και τοποθέτηση των προϊόντων μας."
" Έχουμε τεράστια ποσά των ενδεχόμενων στην παραγωγή τροφίμων και ένα αγρόκτημα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο για να είναι αποδοτικό", λέει η Κατερίνα Νόρμαν, διευθύντρια ενός βιολογικού αγροκτήματος σύκων στο νησί της Εύβοιας που ξεκίνησε από την οικογένειά της πριν από 35 χρόνια.
"Όσον αφορά τη γεύση ή την ποιότητα, δεν νομίζω ότι έχουμε τίποτα να ανησυχούμε. Εκεί που χρειαζόμαστε βελτίωση είναι στη παρουσίαση, τη τυποποίηση και τη συσκευασία ."προσθέτει .
Η τρούφα είναι επίσης ένα προϊόν που προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή και που μέχρι πρόσφατα ήταν ελάχιστα εκτιμητέα στην Ελλάδα.
Η συνέπεια με την οποία φαίνεται πως ευδοκιμεί το μανιτάρι στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι ιδανική για την καλλιέργεια της.
Αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη και μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία για να αποφέρει καρπούς.
«Δεν μπορούμε να φυτέψουμε χιλιάδες στρέμματα. Οι τρούφες απαιτούν ιδιαίτερο μικροκλίμα, συγκεκριμένες απαιτήσεις του εδάφους και ειδικό υψόμετρο. Πάντως θα μπορούσε να γίνει λύσει για όλους εκείνους που ψάχνουν μια διέξοδο επαγγελματική και στρέφονται στην επαρχία», λέει η Ελευθερία Τζάτζιου, μια 48χρονη κυνηγός τρούφας και σύμβουλος καλλιέργειας σε μονάδες.
Με απόδοση που σε χρήμα μεταφράζεται από 100 έως και 4000 ευρώ το κιλό και με τις βελανιδιές να μπορούν να παράγουν τρούφες για 50 χρόνια τα κέρδη είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες και της επόμενης γενιάς όποιου ασχοληθεί.
Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων Ελλήνων σημαίνει ότι αν και τα gourmet προϊόντα μπορούν να βρουν θέση στις αγορές του εξωτερικού, η εγχώρια ζήτηση θα είναι περιορισμένη για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνεπώς απαιτείται προγραμματισμός για εξαγωγές.
Υπάρχουν επί του παρόντος 1,3 εκατομμύρια Έλληνες άνεργοι και αυτό το νούμερο προκύπτει μόνο από τα επίσημα στοιχεία.
Ανάμεσα στις δέκα καλύτερες εξαγωγές της χώρας τα πέντε πιο δυνατά χαρτιά αποτελούν γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Λάδι, τσίπουρο, κρασί, φρούτα και τυρί είναι η ναυαρχίδες των εξαγωγών μας και κάποια προϊόντα όπως είναι το γιαούρτι και οι ελιές αναμένεται να αποδειχθούν ευεργετικά για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στο Γαλλικό πρακτορείο ο Υπουργός Γεωργίας Αθανάσιος Τσαυτάρης.
"Το βιοτικό επίπεδο πρέπει να αυξηθεί », παραδέχεται και αντιπαραθέτει η παραγωγός τρούφας . "Αν οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα θέρμανσης στα σπίτια τους, κανείς δε μπορεί να σκεφτεί τις τρούφες..."
σχόλια