«Οι Έλληνες ήταν ξαπλωμένοι σε μια αιώρα και έπεσαν…»

«Οι Έλληνες ήταν ξαπλωμένοι σε μια αιώρα και έπεσαν…» Facebook Twitter
14

«Οι Έλληνες ήταν ξαπλωμένοι στην αιώρα και δεν δημιούργησαν θέσεις εργασίας με τα χρήματα που έπαιρναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα έπεσαν από την αιώρα και πρέπει επιτέλους να σηκωθούν», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, λέγοντας ότι οι δομές στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη ανάλογη με τα πρότυπα της Ε.Ε.

Μιλώντας στην δημοσία αυστριακή ραδιοφωνία η κ. Φέκτερ, είπε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται στην Ελλάδα απέτρεψαν την κατάρρευσή της. Σημείωσε δε ότι  για να τηρήσουν οι Έλληνες τις συμφωνίες είναι απαραίτητη η καθυστέρηση των δόσεων μέχρι να αποφανθεί η τρόικα ως προς την πρόοδο της χώρας.

Σύμφωνα με την αυστριακή υπουργό, οι συμφωνίες προβλέπουν μια πληθώρα μέτρων που θα δώσουν στους Έλληνες τη δυνατότητα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, για παράδειγμα, να αλλάξουν τις δομές, ώστε τα χρήματα του δανείου «να μην ρέουν μόνιμα σε ένα τρύπιο βαρέλι».

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως αυτό έχει αποφασιστεί εν μέρει με την ψήφιση φιλόδοξων νόμων από την ελληνική βουλή, ωστόσο δεν έγινε στη συνέχεια τίποτε για την εφαρμογή τους και μόνο με την πίεση που ασκεί η ΕΕ επιτεύχθηκαν μερικά πράγματα.

Ερωτώμενη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η κ. Φέκτερ είπε πως αυτό πρέπει να το αποφασίσει η ίδια η χώρα συμπληρώνοντας πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν την ακλόνητη βούληση να την αφήσουν στην Ευρωζώνη και να της δώσουν κίνητρα ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI

σχόλια

6 σχόλια
Εντάξει η κυρία Φέκτερ τα λέει αυτά για εσωτερική κυρίως κατανάλωση. Εδώ πώς είναι δυνατόν να τα υπερασπίζονται με τόσο ένταση άνθρωποι, που κατά τα άλλα αυτο-θεωρούνται προοδευτικοί και μεταρρυθμιστές, αλλά είναι κατά βάθος συντηρητικοί και "επαρχιώτες" Ευρωπαίοι....;
Εντάξει αυτα που λέει η μαντάμ αλλά αυτο το "τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται στην Ελλάδα" δεν είναι ακριβώς δίνονται αλλά δανείζονται και δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο απο ότι τα εχουν παρει εκείνοι απο την Ε.Κ.Τ, δηλαδή...ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ...Αυτά δεν μας τα λέει η μαντάμ.
«δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο απο ότι τα εχουν παρει εκείνοι απο την Ε.Κ.Τ, δηλαδή...ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ...»Κι εσείς λοιπόν μην τα δέχεστε! Μη δανείζεστε καθόλου ή δανειστείτε απ' τις αγορές μ' επιτόκιο 30% που συμφέρει.«Αυτά δεν μας τα λέει η μαντάμ».Το «μαντάμ» απ' τον Τσίπρα το κολλήσατε ή ήσαστε από παλιά αγενής;
Το μαντάμ ούτε απο τον Τσίπρα το κόλλησα (γιατί δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ), ούτε νομίζω ότι προσδιορίζει αγένεια. Αγένεια μπορεί να είναι το οτι σας αποκαλώ τώρα άσχετο, αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο για αυτά που γράφετε και εξηγούμε γιατί: Το πρώτο δάνειο των 110 δις ευρώ προερχόταν από τα κράτη-μέλη είχε επιτόκιο τουλάχιστον 5,8% που τότε ήταν πάνω από το μέσο επιτόκιο δανεισμού των χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία (γύρω στο 2-3% τότε). Όταν τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν, τότε ανέθεσαν στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικό Σταθερότητας (EFSF) να δανείζει την Ελλάδα που πετυχαίνει επιτόκια γύρω στο 1-2% και μας δανείζει με επιτόκια κοντά στο 4%. Από τα πρώτα 110 δις ευρώ, οι χώρες-μέλη έδωσαν μόλις τα 73 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχει αναλάβει να τα δώσει το EFSF με βάση την νέα δανειακή σύμβαση, η οποία προβλέπει και το νέο δάνειο των 109 δις ευρώ. To EFSF το εγγυώνται τα κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), αλλά αντλεί κεφάλαια από την έκδοση ομολόγων στι διεθνείς αγορές. Με άλλα λόγια, δεν βάζει κανένα κράτος-μέλος το χέρι στην τσέπη.Κατάλαβατε γιατί σας λέω άσχετο, και να είναι καλά, ένας γνωστός οικονομολόγος που μου το εξήγησε το όλο θέμα (και τον ευχαριστώ) και σας το παραθέτω παραπανω.
ayrton 24.10.2012 | 09:39«Όταν τα επιτόκια εκτοξεύτηκαν, τότε ανέθεσαν στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικό Σταθερότητας (EFSF) να δανείζει την Ελλάδα που πετυχαίνει επιτόκια γύρω στο 1-2%».Μόλις επιβεβαίωσα πως πράγματι έτσι είναι.
Άλλη μια πιστή υπάλληλος του Σιωνισμού... Πήξαμε και βρωμίσαμε από δαύτους. Καιρός να τους δέιξουμε την αλήθεια που πιστεύουμε εμείς που δεν είμαστε σιωνιστές, αλλά ανθρωπιστές.
Νιώθω πως υπάρχει ένας γιγαντιαίος εγγαστρίμυθος με άπειρες μαριονέτες σε όλη την Ευρώπη και όταν μιλάει, την ίδια ατάκα επαναλαμβάνουν όλες μαζί. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.
Μια εξήγηση είναι ότι αυτά που λέει η Φέκτερ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι η πραγματικότητα. Με ποιο απ' τα παρακάτω διαφωνεί κανείς;1) Δεν δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας με τα λεφτά που μας έδινε η ΕΕ γι' αυτό το σκοπό.2) Η στήριξη με € δις απ' την ΕΕ απέτρεψε την άμεση κατάρρευσή μας.3) Τα Μνημόνια προβλέπουν πολλές μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν έγουν γίνει.
1) H EE κάνει το ίδιο με όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν, δεν ήταν μόνο δικό μας αυτό το προνόμιο.2) Αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως ήταν καλύτερα να είχαμε χρεοκοπήσει, τουλάχιστον θα είχε μπει ένας πάτος σε αυτό το παροιμιώδες πλέον βαρέλι.3) Το μνημόνιο προβλέπει επίσης μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας και λοιπών βαλκανικών χωρών. Λύσε μου την απορία πως μπορεί να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα με μισθό 250 ευρώ. Όσο για τις καλές μεταρρυθμίσεις, τα παράπονά σου στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που ακόμα τις καθυστερούν.