Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των μελισσών για την αναπαραγωγή των φυτών και γενικότερα στην τροφική αλυσίδα. Τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει έρευνα του πανεπιστημίου Ρέντινγκ η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLos One, ο πληθυσμός τους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζει σημαντική κάμψη.
Η μελέτη βρήκε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο των μελισσών, τη διαφορά δηλαδή στην προσφορά και τη ζήτηση, σε σημείο να λείπουν αυτή τη στιγμή 13,4 εκατ. αποικίες, ή περίπου 7 δισ. μέλισσες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ήδη στην Ευρώπη έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα προστασίας των μελισσών, όπως το μορατόριουμ στη χρήση εντομοκτόνων με νεο-νικοτινοειδή. Όμως, όπως γράφουν και τα Νέα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές» καλλιέργειες και κατά συνέπεια για περισσότερες μέλισσες. Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο ως το 2020 το 10% των μεταφορικών της καυσίμων να προέρχονται να προέρχεται από από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα. Οπότε ολοένα και περισσότεροι αγρότες στρέφονται στις "ενεργειακές" καλλιέργειες.
Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης. Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία κ.α. Αντίθετα, η Βρετανία, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς η προσφορά μελισσών καλύπτει κάτω από το 25% της ζήτησης.