«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού»

«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού» Facebook Twitter
17

Συνταρακτικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που εξετάζει η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τα εγκλήματα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Η επιτροπή αυτή τεκμηρίωσε κατηγορίες αφού πρώτα άκουσε τις μαρτυρίες 80 πρώην κρατουμένων του καθεστώτος οι οποίοι κατάφεραν να δραπετεύσουν.

 

«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού» Facebook Twitter

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους τη Δευτέρα στη Γενεύη (Ελβετία). Αυτά περιλαμβάνουν και την ιστορία του Shin Dong-hyuk, 30 χρονών που είπε σε δημόσια ακρόαση στη Νότιο Κορέα ότι γεννήθηκε σε ένα πολιτικό στρατόπεδο αιχμαλώτων και πως το πρώτο πράγμα που θυμάται από την παιδική ηλικία είναι μια εκτέλεση. Κι αυτή η εκτέλεση ήταν της μητέρας του, την οποία ο ίδιος κατέδωσε όταν την άκουσε να σχεδιάζει μαζί με άλλους τη διαφυγή της. Στα 14 του έπρεπε να παραστεί και στο δημόσιο απαγχονισμό της.  

«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού» Facebook Twitter

"Ενημέρωσα τη φρουρά για τα σχέδια τους, επειδή αυτοί ήταν οι κανόνες. Ήμουν πολύ περήφανος για τον εαυτό μου. Ζήτησα από τον προϊστάμενό μου να με ανταμείψει, να μου δώσει μια πλήρη μερίδα ρύζι για να γεμίσει το στομάχι », είπε ο Shin στην επιτροπή. Μέχρι την ηλικία των 22, μόλις που επέζησε, πάντα κυριευμένος από μια φοβερή πείνα, αφού η καθημερινή τροφή ήταν το 400 γραμμάρια χυλός καλαμποκιού. Και ήταν τόσο πεινασμένος, που όπως λέει,  ο φρουρός του έδωσε την άδεια, να τρώει ζωντανά ποντίκια.

 

«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού» Facebook Twitter

Στα 22 του, δραπέτευσε από το λεγόμενο πεδίο 14, ένα γκουλάγκ 125 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 65 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ. Σε αυτή τη χώρα των 25 εκατομμυρίων, υπάρχουν 100.000 κρατούμενοι σε τέτοια σωφρονιστικά γκουλάγκ.

«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού» Facebook Twitter

Ένας από τους ερευνητές του ΟΗΕ κάνει λόγο για απαράμιλλη φρίκη. Η έκθεση των 372 σελίδων είναι ένας λεπτομερής κατάλογος των συστηματικών βασανιστηρίων, των δολοφονιών, της έλλειψης τροφής, των απαγωγών και των εξαφανίσεων, μέθοδοι που χρησιμοποιεί το καθεστώς για να κρατήσει υπό έλεγχο τους ανθρώπους.  

«Έστειλα στην εκτέλεση τη μητέρα μου για μια μερίδα ρυζιού» Facebook Twitter

«Η σοβαρότητα, η κλίμακα και η φύση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεκμηριώθηκαν είναι απαράμιλλη στο σύγχρονο κόσμο", λένε οι ερευνητές. Η Βόρεια Κορέα, που δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στη χώρα, απέρριψε ως «εντελώς αβάσιμες" όλες τις κατηγορίες, τις οποίες αποδίδει στις μηχανορραφίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Όπως γράφει η El Ρais, ο επικεφαλής της ομάδας, ο Αυστραλός δικαστής Michael Kirby δήλωσε στην κατάθεσή του ότι οι φρικαλεότητες που περιγράφονται έχουν πολλές ομοιότητες με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί. Ως παράδειγμα υπενθύμισε την ιστορία ενός κρατουμένου στο έργο του οποίου περιλαμβανόταν και η αποτέφρωση πτωμάτων για να χρησιμοποιηθεί η στάχτη ως λίπασμα.

Κατά τις μαρτυρίες, οι Βορειοκορεάτες χωρίζονται σε κάστες κατά τη γέννηση τους. Οι φιλικοι, οι ύποπτοι και οι εχθρικοί. «Γεννήθηκα και θα πεθάνω ποινικός εγκληματίας. Αυτό ήταν το πεπρωμένο μου,», λέει ένας «εχθρικός». Οι πιο απελπισμένοι Βορειοκορεάτες διαφεύγουν στην Κίνα, υπό τον κίνδυνο να συλληφθούν και να εκτελεστούν ή να συμβεί κάτι παρόμοιο στις οικογένειες που αφήνουν πίσω τους.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ