Γκάουκ στους Γερμανούς: «Κάναμε στους Έλληνες μια αθλιότατη αδικία»

Γκάουκ στους Γερμανούς: «Κάναμε στους Έλληνες μια αθλιότατη αδικία» Facebook Twitter
3

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του στην Ελλάδα έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Όπως είπε ο κ. Γκάουκ επισκέφθηκε τη χώρα μας ως «εκπρόσωπος μιας νέας, αλληλέγγυας Γερμανίας» ενώ τόνισε ότι ούτε κι αυτός, παρότι «ειδικός», είχε επίγνωση της έκτασης των φρικαλεοτήτων των ναζί στην Ελλάδα. «Κι εγώ ήμουν, ξέρετε, επί οκτώ χρόνια Πρόεδρος ενός Συλλόγου "εναντίον τού να ξεχνά κανείς τη Δημοκρατία" όπου εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω και όρους, όπως Δίστομο, όπου θέρισε η Βέρμαχτ ή τα Ες Ες. Γνωρίζω ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί και κάνουν δουλειά συμφιλίωσης. Αλλά όλη η έκταση δεν ήταν γνωστή ούτε σε εμένα. Και εγώ είμαι κανονικά ένας "ειδικός" για το παρελθόν» είπε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Είπε επίσης ότι πρώτα από όλα, το θέμα αφορά την αδικία που έχει γίνει στους Ελληνες. «Το να αναγνωριστεί από κεντρικό γερμανικό αξίωμα και να ειπωθεί: "αυτό ήταν μια αθλιότατη αδικία. Και σας ζητώ συγγνώμη, στο όνομα του έθνους μου". Αυτός δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά εάν δεν τον διανύσουμε, θα ήταν το ίδιο σαν να ήμασταν ένας λαός που δεν μιλάει για την ίδια τη δική του ενοχή. Και μάθαμε ότι κάπως μπορούμε και να απελευθερωθούμε, ότι είναι μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό σου, όταν δεν αποφεύγεις την ευθύνη σου, αλλά τη συζητάς και προσπαθείς να επανορθώσεις αυτό το οποίο πρέπει να επανορθωθεί» δήλωσε ο κ. Γκάουκ.

Ανέφερε επίσης ότι αν και ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη, καθώς ήταν μόλις πέντε ετών στο τέλος του πολέμου, αισθάνεται κοντά στην ευθύνη των προγόνων του.

«Και αυτό πρέπει να το δείξω όταν πηγαίνω σε αυτούς τους τόπους. Και αυτό που μου είπε, τα αισθήματα τα οποία μου έδειξε εκείνος ο οποίος επρόκειτο να του αφαιρεθεί το δικαίωμα στη ζωή από τους προγόνους μου, ήταν τόσο υπέροχο και μεγαλειώδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις αισθάνεσαι ότι κάτι σαν συγχώρεση είναι εφικτό» πρόσθεσε, για να συνεχίσει:

«Δίπλα σε αυτό υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους αυτό είναι λιγότερο εύκολο και οι οποίοι βρίσκονται, πιθανόν, σε έναν διαρκή θυμό και μπορεί να λένε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτοί λογαριασμοί. Και υπάρχουν. Και γνώριζα πολύ καλά ότι αυτό θα το συναντούσα στην Ελλάδα».

Ο γερμανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανέτρεξε στη βιβλιογραφία, για να συνειδητοποιήσει ότι στη Γερμανία δεν είναι γνωστή η έκταση της θηριωδίας των ναζί στην Ελλάδα.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Χαιρομαι που το ειπε.Αλλα "αθλιοτατη αδικια";Δεν μου πολυαρεσει ο χαρακτηρισμος.Αθλιοτατη αδικια θα μπορουσε να χαρακτηρισθει το "αναγκαστικο δανειο".Η συλλυβδην εκτελεση αθωων και γυναικοπαιδων ,ομως,ειναι αδικια ; Διοτι στο δικο μου το λεξιλογιο ειναι "εγκλημα" και "σφαγη".
Επειδή δεν είναι μόνο στο δικό σου λεξιλόγιο και στο δικό μου, αλλά και στο λεξιλόγιο του διεθνούς δικαίου, αν το χαρακτήριζε σφαγή θα έπρεπε να υποστεί και τις συνέπειες. Ενώ έτσι δημιούργησε απλώς μια αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα.