O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ!

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
1
O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένας καλός barman διαθέτει μερικά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διαβάζει συνεχώς και ενημερώνεται για τα νέα trends, ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω του, συλλέγει συνεχώς ερεθίσματα, χτίζει βήμα-βήμα μία φιλοσοφία γύρω από τη δουλειά του, αποκτά επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται κάθε μέρα απέναντι του, φροντίζει να είναι πάντα τυπικός, καθαρός και γρήγορος, επιλέγει προσεκτικά τις πρώτες ύλες και δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με τις γεύσεις. Ο Σπύρος Αντωνόπουλος  είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση καλού barman. Πάντα χαμογελαστός, μετρημένος και απόλυτα συγκεντρωμένος στη δουλειά του είναι έτοιμος να προτείνει νέες γεύσεις και ιδέες λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των πελατών του.

Πριν από λίγες ημέρες μας υποδέχθηκε  για να μας μιλήσει για μία νέα, ιδέα. Τη δημιουργία τεσσάρων εξαιρετικών non alcoholic κοκτέιλ που συνδυάζουν βότανα, φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά, αλλά δεν περιέχουν ούτε μία στάλα αλκοόλ. «Τον τελευταίο καιρό διαπίστωσα πως ο κόσμος ζητάει να πιει κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ και έτσι αποφάσισα να κάνω μία νέα προσπάθεια που στο μυαλό μου μοιάζει και με ένα πείραμα. Θέλω να δω κατά πόσο ο κόσμος «ψήνεται» για γεύσεις ή κατοχυρώνει στο μυαλό του το κοκτέιλ απλώς σαν αλκοόλ κρυμμένο σ' ένα ποτό. Θέλει να πιεί αλκοόλ και μέσα σε αυτό αναζητά και ένα παιχνίδι με γαρνιτούρες και φρούτα ή θέλει να δοκιμάσει να πιει ένα κοκτέιλ που θα περιέχει μέσα του ένα ξινό μέρος, ένα γλυκό και κάποια μπαχάρια, κρύβοντας από πίσω ένα αλκοόλ για να απενεχοποιηθεί ότι βγαίνει βράδυ και δεν πίνει αλκοόλ;», μας λέει φανερώνοντας τη φιλοσοφία του και συνεχίζει «Όλες οι συνταγές έχουν μια κοινή λογική. Χρησιμοποιούν ως βάση ένα γλυκό και ένα όξινο μέρος. Το όξινο μέρος μπορεί να αποτελείται από κάποιο εσπεριδοειδές όπως το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το lime και περγαμόντο. Το γλυκό μέρος μπορεί να είναι απλή ζάχαρη, μέλι ανθέων ή ακόμη και πευκόμελο. Και από κει και πέρα υπάρχει ένα κεντρικό φρούτο που θα συνδυαστεί με ένα βότανο ή ένα μπαχαρικό. Το βότανο θα δώσει τη δροσιά και το μπαχαρικό μία διαφορετική πιο οικεία αίσθηση, ενώ το γλυκό και το ξινό είναι αυτό που σε αφυπνίζει, σε ξυπνάει.

Στο τέλος προστίθενται κάποιες λεπτομέρειες που βοηθούν σε θέματα επίγευσης». Tον ρωτάμε τι είναι αυτό που τον παρακινεί να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και πρώτες ύλες. «Μα όλη η σημασία και η ιστορία γύρω από το κοκτέιλ είναι ακριβώς αυτό. Μια σπουδαία αφορμή για να συστήσουμε στον κόσμο πρώτες ύλες, βότανα, μπαχαρικά κ.α. Η τόνκα για παράδειγμα είναι ένα σπάνιο μπαχαρικό που δεν το ξέρει ο κόσμος. Από την άλλη ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό που το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Το πίνουμε κάθε μέρα στα νησιά και στις παραλίες παρέα με ψαράκια και κολοκυθάκια. Πόσος κόσμος έχει δει όμως πώς είναι πραγματικά ο αστεροειδής γλυκάνισος; Πόσος κόσμος τον έχει πιάσει, τον έχει τρίψει στους αγκώνες του;».

1.

Capriccio

(Μανταρίνι, βασιλικός, μέλι, κάρδαμο και τσίλι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

  

2.

Ηallelujah
(Περγαμόντο, πορτοκάλι, μέλι, κανέλα και λεμόνι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Marie Louise

(λουΐζα, cranberry, ρόδι, γιαούρτι και λεμόνι)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Salvia

(φασκόμηλο, ανανάς, τονκα, τζίντερ)

O Σπύρος Αντωνόπουλους προτείνει 4 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Και ένα κοκτέιλ με αλκοόλ για το χειμώνα.
Θα πρότεινα μία oldfashioned συνταγή που σερβίρουμε και εδώ μέσα από διάφορα rum fashioned κοκτέιλ. Μπορούμε να πάρουμε ένα παλαιωμένο απόσταγμα (π.χ. ένα blend από διάφορα ρούμια), να το πειράξουμε ελάχιστα με ένα γλυκό μέρος που μπορεί να είναι ζάχαρη ή μέλι και να προσθέσουμε για να βελτιώσουμε τη γεύση του μερικά bitters από ένα έντονο λικέρ υψηλών αλκοολικών βαθμών όπως είναι το Chartreuse (Σαρτρέζ) που είναι πολύ «βοτανικό». Είναι μια άμεση πρόταση για το χειμώνα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ πάντως, που λόγω υγείας δεν μπορω να πιω αλκοόλ, θα τα έπινα και τα 4. Πολύ καλή ιδέα και βγαινεις και από τη λογική του "Ένα χυμό" ή "μια λεμονάδα" που είναι φουλ ζάχαρη και συντηρητικά.