Τελεσίγραφο από Eurogroup: Έχετε μία εβδομάδα

Τελεσίγραφο από Eurogroup: Έχετε μία εβδομάδα Facebook Twitter
30

Με τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να δεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έληξε το Eurogroup. «Η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο δεν κατέληξε σε συμφωνία. Έκανε μάλιστα λόγο για απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές.

«Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, εφόσον η Ελλάδα ζητήσει παράταση.

«Κάθε αίτημα θα γίνει στη βάση της συνεργασίας με το Eurogroup. Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει αν θα κάνει το αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με την ελαστικότητα που διαθέτει. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί», υπογράμμισε. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι χωρίς συμφωνία τα χρήματα από τον EFSF θα επιστρέψουν στο Λουξεμβούργο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως «όταν μιλάει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για μία "γέφυρα" μιλάει για το ίδιο πράγμα». Σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά τις λέξεις «όταν μιλάμε για επιμήκυνση το κάνουμε γιατί υπάρχουν όροι που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση αποδοχής των βασικών στοιχείων αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» επεσήμανε.

«Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης», είπε ο Γάλλος επίτροπος.

«Θα δώσουμε χρήματα όταν η αξιολόγηση είναι επιτυχής και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Πριν γραψω κι εγω τα δικα μου,διαβασα με προσοχη τα σχολια σ'αυτο και σε παραπλησια αρθρα που δημοσιευτηκαν σχετικα με τα τεκταινομενα των τελευταιων ημερων.Πρωτ'απ'ολα σε οσους αναρωτιουνται τι εγινε και αλλαξε η σταση των Ευρωπαιων τις τελευταιες μερες,νομιζω πως αυτο που εγινε ηταν η επισκεψη του κ.Σαμαρα στις Βρυξελλες και η υπογραφη του στο κειμενο της ομαδας του λεγομενου "Λαικου"κομματος που εκπροσωπει και εκπροσωπειται.Ειναι σιγουρο πως συζητηθηκε το ποσο πιο ευκολα θα ηταν ολα εαν ηταν εκεινος στα πραγματα.Αναθαρρησαν οι Ευρωπαιοι(Γερμανοι),αναθαρρησε κι εκεινος,γι'αυτο και επεστρεψε και αρχισε τα τηλεφωνα σε Βενιζελο και Θεοδωρακη.Ειναι βεβαιο πως θα ενταθουν οι προσπαθειες υπονομευσης της κυβερνησης και ειδικα του Βαρουφακη,απαξιωνοντας διαρκως με τον εναν η τον αλλον τροπο τα λεγομενα του.Τελεσιγραφα θα δοθουν.Το θεμα ειναι πως θα αντιδρασουμε εμεις.Προς τους φιλους που γραφουν εδω μεσα χρονια κριτικαροντας διαρκως με ταχα συνετο και λογικο τροπο,οπως ακριβως κανουν και τωρα,θα ηθελα να μας εξηγησουν κατι που ολοι λενε αλλα κανεις δεν αποδιδει ευθυνες.Οι Ευρωπαιοι μας λενε πως εαν φευγαμε το 2012 απο το ευρω,οπως μας απειλουσαν πως θα μας συνεβαινε,θα γινοταν χαμος.Ο κ.Βαρουφακης δεν μασησε τοτε και μεσω της αρθογραφιας του προετρεπε και την ελληνικη κυβερνηση να μη μασησει.Το τι ακολουθησε το βιωσαμε ολοι με τον εναν η τον αλλο τροπο στα χρονια που ακολουθησαν.Τωρα λοιπον ερχονται με τελεσιγραφα που δεν βασιζονται σ'αυτα που υπογραφτηκαν το '10 η το '11αλλα σ'αυτα που υπεγραψε ηΝ.Δ μαζι με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ στα τελη του 2012 και ζητουν υποταγη,για να μη μας διωξουν για παντα κι εμεις πρεπει να υπακουσουμε;Ελπιζω καποτε ο κ.Σαμαρας να λογοδοτησει για οσα εκανε(κι'απ'οσο φαινεται εξακολουθει να κανει)κατα του Ελληνικου λαου.Σ'εμας ευχομαι ελπιδα και κουραγιο για οσα πολυ δυσκολα θ'ακολυθησουν...
Ισως ο μονος τροπος να αλλαξουμε κ να αλλαξουμε τον τοπο μας, ειναι να μην μπει ο μισθος κ η συνταξη την 1η του μηνα. Μονο ετσι θαρρω θα καταλαβουμε... κριμα
Πότε στο δημόσιο έγινε στάση πληρωμών? Πότε οι συνταξιούχοι δεν πήραν (την πενιχρή κάποιοι απ' αυτούς) συνταξη? Για τους απολυμένους ΙΥ ποιος ενδιαφέρθηκε? Μόνο καθαρίστριες, ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες. Εσείς του ιδιωτικού τομέα στα @@ μας.Το γράφω συνεχώς για να σας προλάβω. Ναι είμαι γερμανοτσολιας...
Σε λίγο τελειώνουν οριστικά όλοι οι μύθοι: Ο μύθος πως η καθημερινότητα μας είναι προβληματική εξαιτίας ενός μνημονίου. Ο μύθος πως τα προβλήματα λύνονται με "καλύτερη διαπραγμάτευση" και όχι με ριζικές αλλαγές στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς. Ο μύθος των γερμανικών αποζημιώσεων που θα κάνει τους ουρανούς να βρέχει λεφτά. Ο μύθος πως οι μισθοί ανεβαίνουν με πολιτική απόφαση και όχι με την παραγωγικότητα. Ο μύθος πως η δραχμή θα μας κάνει πάλι ανταγωνιστικούς και θα χεστούμε στα φράγκα. Ο μύθος της αριστεράς που δεν κυβέρνησε και άρα είναι εξ΄ορισμού καλύτερη από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο μύθος του Ευρωπαϊκού Νότου που θα φανεί αλληλέγγυος στη χώρα-βιομηχανία συνταξιούχων. Ο μύθος των κακών Ευρωπαίων που μας καταπιέζουν γιατί είμαστε καλά παιδιά, φιλότιμοι και καραμπουζουκλήδες.Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι από εμάς και τους γύρω μας είναι διατεθειμένοι να το συνειδητοποιήσουν αυτό και πόσοι θα στραφούν σε ακόμα πιο ακραίες λύσεις.
Βρε ας γίνουν όλα στάχτη και Burberry, αρκεί να συνεχίσουμε να δίνουμε εφάπαξ σε σαραντάχρονες και πενηντάχρονους και συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες!Αυτά είναι τα ιερά και όσια της γενιάς της μεταπολίτευσης και κανένας βελανιδοφάγος δεν θα μας τα στερήσει!
4 χρόνια μνημόνια το ένα εξάμηνο μας πείραξε. Είναι πραγματικά αστείο να γίνεται μια τέτοια κουβέντα με το αν η Ελλάδα πρέπει ή οχι να ζητήσει επέκταση του μνημονίου για ένα εξάμηνο. Με τα λεφτά και τον χρόνο που θα κερδίζαμε απο την επέκταση του προγράμματος θα είχαμε και τον χρόνο και την άνεση να ετοιμάζαμε τις προτάσεις μας για την επόμενη μέρα. Συν του οτι σε αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση θα είχε την δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική της κατά της φοροδιαφυγής και να κλείσει ορισμένα στόματα εντός της ένωσης. Έτσι και αλλιώς έχουμε ήδη κερδίσει δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον το τέλος της τρόικας και δεύτερον την δυνατότητα αλλαγής ορισμένων μέτρων με άλλα ισοδύναμα.
Διορθώνω μιάς κι αυτά τα ψεμματάκια έχουν αρχίσει να γινονται ενοχλητικά.Δεν κερδίσαμε κανένα τελος τρόικας. "Κερδισαμε" μονο την ΑΛΛΑΓΗ τού ονόματος τής τρόικας. Δηλαδή μιά τρύπα στο νερό.Δεύτερον, το να αλλάξεις το μέτρο Α με το μέτρο Β πού όμως έχει το ίδιο σκεπτικό με το μέτρο Α σημαίει πώς πάλι παίζεις οργουελλικά με τίς λέξεις χωρίς στην ουσία να κερδίζεις τίποτα.Αν φυσικά απευθύνεσαι, ως κόμμα, σε βάση ανθρώπων με αμφιβόλου ύψους IQ τότε κερδίζεις την εξουσία παρ΄όλο πού χάνεις στο μάτς με την πραγματικότητα.
Καλά τα πιστεύεις αυτά που λες; σε ένα εξάμηνο η κυβέρνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που δεν την έχει χτυπήσει κανείς τα τελευταία 50 χρόνια; Και γιατί δεν αρχίζει να τη χτυπάει αμέσως; Αν είχε σχέδιο δεν χρειάζεται να ζητά εξάμηνα και τρίμηνα. Με το καλημέρα φέρνει 5 νομοσχέδια να δουν και οι εταίροι απ' τους οποίους ζητάμε δανεικά που το πάμε. Το μόνο που θέλει η κυβέρνηση είναι ο χρόνος να περνάει και να μη γίνεται τίποτα, όπως οι προηγούμενοι. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πια μας έμαθαν...
Αποκλείεται, αφού δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να απορρίψουν τις προτάσεις μας!Οι προηγούμενοι ήταν προσκυνημένου Γερμανοτσολιάδες και για αυτό εφάρμοζαν αυτό το πρόγραμμα. Ενώ όπως θα φανεί από τις διαπραγματεύσεις μας αν η Ελληνική κυβέρνηση τους πρότεινε κάτι άλλο του στυλ δώστε μας λεφτά να κάνουμε προσλήψεις και αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που μας ψήφισαν θα το δεχόντουσαν!Πιάστε από τώρα σύννεφο για να πέσετε, δεν θα βρίσκετε σε λίγο σύντροφοι και συντρόφισσες!
Και γυρνάμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα (που ποτέ δεν είχε απαντηθεί ικανοποιητικά) :Τι θα γίνει εάν η Μέρκελ δεν δεχθεί να επαναδιαπραγματευθεί;Μπορεί να μιλάμε για ένα μη μόνιμο πρόγραμμα, αλλά για παράταση/γέφυρα του προηγουμένου, αλλά δεν παύει να αποτελεί πρόκριμα της επόμενης συμφωνίας και αναγκαστικά πρέπει να ληφθεί πλέον μια απόφαση, έστω και για την γέφυρα αυτή.Πλέον δεν υπάρχει ως απάντηση το "Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεχθεί". Ήδη δεν δέχεται. Τι κάνουμε λοιπόν;α) Υποχωρούμε με την λογική ότι θα το παλέψουμε στην διαπραγμάτευση του μονίμου προγράμματος; ήβ) δεν υποχωρούμε.Από αυτό θα φανεί τι πλάνο υπάρχει (ή αν υπάρχει κάποιο τελικά). Γιατί έως τώρα η γραμμή είναι "δεν υποχωρούμε", οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την χρηματοδότηση.
Ο κυριότερος λόγος που έπεσε το Μεσολόγγι (όπως είπε αργότερα ο ίδιος ο Ιμπραήμ στον Δεριγνύ) ήταν η ξαφνική απόπλευση μεγάλου μέρους του Ελληνικού Στόλου με στόχο να επιτεθεί στην...Βυρητό και να κάνει διανομή λαφύρων (γιατί η κυβέρνηση αρνείτο να τους εκχωρήσει Εθνικές Γαίες). Επιδρομή που τελικά απέτυχε, αλλά όταν ο στόλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι ήταν πλέον αργά. Βλέπεις η τάση να βάζουν κάποιοι το προσωπικό συμφέρον πιο ψηλά από το εθνικό υπήρχε πάντοτε. Όπως τώρα κάνουν εκείνοι που θέλουν να βγούμε από το ευρώ για δικούς τους προσωπικούς λόγους (π.χ. δικά τους χρέη).Όσο για τον Γοργοπόταμο, είτε σας αρέσει είτε όχι, ο λόγος που επέτυχε ήταν επειδή τον οργάνωσαν οι Βρετανοί.
Ο λαος εξουσιοδοτησε τον Τσιπρα να διαπραγματευτει και να μην υποχωρησει αν οι Ευρωπαιοι δε δεχτουν τα αιτηματα μας. Αν ηθελε διαπραγματευση κατα την οποια θα υποχωρουσαμε στις πιεσεις των Ευρωπαιων θα ξαναψηφιζε Σαμαρα και Βενιζελο.