Πού βρίσκεται η η Καντίτσα, η μετανάστρια που βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα το 2008

Πού βρίσκεται η η Καντίτσα, η μετανάστρια που βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα το 2008 Facebook Twitter
Η Καντίτσα Σάνκο τον Ιούλιο του 2008, όταν σε ηλικία 23 χρονών είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Γιορτή της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Σήμερα στο Λονδίνο με τον άντρα και την κόρη της.
2

«Πρώτη φορά ήρθα στο Προεδρικό Μέγαρο και για να μην πλήξω, έφερα μαζί μου και την Καντίτσα. Το δικαιούται, είναι δεύτερης γενιάς μετανάστρια. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό ήθελα να δείξω» έλεγε το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του εμφάνιση στο προεδρικό Μέγαρο στη γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η Καντίτσα Σάνκο είναι η Αφρικανή που τον Ιούλιο του 2008 ήταν μόνο 23 ετών, εργαζόταν σαν κομμώτρια και η ζωή της συμπύκνωνε το δράμα χιλιάδων παιδιών μεταναστών που, ενώ γεννιούνται, σπουδάζουν, εργάζονται στην Ελλάδα, παραμένουν για το κράτος ξένο σώμα. Δυστυχώς, η συμβολική εκείνη κίνηση του τότε νέου προέδρου του Συνασπισμού δεν είχε αποτέλεσμα ούτε για την ίδια. Η Καντίτσα έφυγε οριστικά από την Ελλάδα το 2010. «Δεν μπορούσα άλλο την αβεβαιότητα, το τρέξιμο για χαρτιά κάθε χρόνο», λέει η ίδια στην Λίνα Γιάνναρου η οποία της πήρε συνέντευξη για την εφημερίδα Καθημερινή. Σήμερα η Καντίτσα βρίσκεται στο Λονδίνο, έχει παντρευτεί και είναι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού.

 

Η Καντίτσα Σάνκο ήρθε στην Ελλάδα από τη Σιέρα Λεόνε στα 11 της. Οι γονείς της βρίσκονταν ήδη 10 χρόνια στη χώρα μας. Αμέσως γράφτηκε στο διαπολιτισμικό σχολείο, το οποίο θυμάται με νοσταλγία. «Ηταν πάρα πολύ ωραία, οι δάσκαλοι εξαιρετικοί. Γενικά η πρώτη εντύπωση από τη χώρα ήταν η καλύτερη, οι άνθρωποι ευγενείς, συμπαθητικοί». Στο Λύκειο εγγράφηκε σε κανονικό σχολείο προκειμένου να δώσει πανελλήνιες – ο στόχος της ήταν η Νοσηλευτική της Αθήνας. Τελικά δεν έγραψε όσο καλά χρειαζόταν, οπότε στα 18 της γράφτηκε σε ΤΕΕ. Τότε όμως χρειάστηκε να βγάλει δική της άδεια παραμονής. «Ηταν πολύ δύσκολο. Δεν αναγνώριζαν το σχολείο, μου ζητούσαν ένσημα». Ευτυχώς κάποιος της πρόσφερε δουλειά σε ένα κομμωτήριο. «Εργαζόμουν και μου κολλούσε ένσημα ώστε να έχω τα χαρτιά μου». Αργότερα η Καντίτσα έφυγε για λίγους μήνες στην Αμερική σε ιεραποστολική αποστολή αναφέρεται στην Καθημερινή.

 

Πού βρίσκεται η η Καντίτσα, η μετανάστρια που βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα το 2008 Facebook Twitter

 

«Στο μεσοδιάστημα έληξε η άδειά μου οπότε για να επιστρέψω έπρεπε να πάρω βίζα από την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Οταν γύρισα, μου είπαν ότι θα με απελάσουν γιατί δεν έχω χαρτιά». Εντελώς τυχαία τότε ο σύνδεσμος Αφρικανών Γυναικών πρότεινε εκείνη να συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο. «Λίγο αργότερα μου είπαν ότι θα μου βγάλουν χαρτιά, αλλά θα πρέπει να κάνω από το μηδέν όλη τη διαδικασία, ότι είχαν ακυρωθεί όλα τα χρόνια που είχα ζήσει εδώ. Στην ουσία ότι όλη η γνώση που είχα λάβει από το ελληνικό σχολείο, το απολυτήριό μου, ήταν άκυρα». Εκανε ό,τι χρειαζόταν. «Πράγματι τους έφερα ένα σωρό χαρτιά, αλλά και πάλι δεν σήμαινε κάτι ότι σπούδαζα (σ.σ.: εξαιτίας του ιεραποστολικού έργου είχε λάβει υποτροφία για σπουδές στο Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο). Επρεπε να βρω κάποιον να υπογράψει ότι δουλεύω γι' αυτόν. Την ίδια διαδικασία έπρεπε να κάνω κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο που σπούδαζα ένιωθα αναγκασμένη να λέω ψέματα. Ηταν τρελό ότι έπρεπε να κάνω παράνομα πράγματα για να νομιμοποιηθώ».

Η ιστορία θα συνεχιζόταν έτσι αέναα εάν δεν γνώριζε τον σημερινό της σύζυγο, που είναι Αγγλος. «Είναι πολύ διαφορετικά. Εάν είσαι έντιμος άνθρωπος μπορείς να ζήσεις έντιμη ζωή. Μπορώ να φύγω από το σπίτι μου χωρίς ταυτότητα, χωρίς τον φόβο ότι θα με σταματήσουν. Είχα φίλους στην Ελλάδα που, ενώ είχαν γεννηθεί εκεί, είχαν μεγαλώσει εκεί και μιλούσαν ελληνικά χωρίς την ελάχιστη προφορά, κατέληγαν στο τμήμα σε κάθε επιχείρηση σκούπα».

Η Καντίτσα τώρα παρακολουθεί από μακριά, αλλά πολύ στενά, τις εξελίξεις στη χώρα μας όπου συνεχίζουν να ζουν οι δικοί της, τους οποίους επισκέπτεται κάθε χρόνο.

«Την τελευταία φορά που ήρθα οι άνθρωποι μου φάνηκαν πιο σκληροί, πιο μοχθηροί. Δεν τους κατηγορώ. Αλλάζει η κατάσταση τους ανθρώπους».

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αν περάσει τελικά το νομοσχέδιο για την απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς η τότε συμβολική κίνηση του Τσίπρα θα έχει γίνει πραγματικότητα. Είμαστε τόσο κοντά και παράλληλα τόσο μακριά (γιατί όσο δεν γίνεται κάτι έξω με τις διαπραγματεύσεις δεν γίνεται και τπτ στο εσωτερικό) μου φαίνεται απίστευτο. Όπως και τόσοι Έλληνες, τόσοι μετανάστες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ θέλουν να μείνουν στη χώρα και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Ας τους βοηθήσει η χώρα λοιπόν.
Ααχχ,εδώ κούκλα μου φύγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν άλλα παιδιά που γεννηθήκαν στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς και δεν είχαν τέτοια προβλήματα με τα χαρτιά τους, εσύ θα έμενες, με τόσες άδικες δυσκολίες συν την κρίση; Καλά έκανες, να είσαι πάντα ευτυχισμένη με την όμορφη οικογένειά σου, όπου και να είσαι και το αυτό εύχομαι για όλους και όλες.