Μαξίμου: Πώς κερδίσαμε την διαπραγμάτευση

Μαξίμου: Πώς κερδίσαμε την διαπραγμάτευση Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
17

Σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει.


"Σε μία διαπραγμάτευση, η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεών της" αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι επισημαίνουν πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής.

 

Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας αναφέρεται από το Μαξίμου ενώ επισημαίνεται πως μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.


Συνοψίζοντας τις εξελίξεις και διαγράφοντας τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση επισημαίνει:


1. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.


2. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο "current program", να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.


3. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι' αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.


4. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.


5. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.


6. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της -πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά? Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Κάπου στα 90ς είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο ο Πιτ Παπαδάκος, ο οποίος περιέγραφε πως σταμάτησε να ακούει μέταλ και επανήλθε στο δρόμο του Θεού. Το βιβλίο λεγόταν "Έτσι νίκησα το Σατανά". Την ιστορία αυτή τη θυμήθηκα εντελώς τυχαία και δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο του άρθρου.
Πραγματικα πρεπει να νομιζουν οτι απευθυνονται σε ενα τελειως αποβλακωμενο κοινο, το οποιο δεν εχει προσβαση σε ιντερνετ η ξενα μεσα ενημερωσης, δεν μιλαει ξενες γλωσσες και γενικα δεν καταλαβαινει και πολλα.. Ειναι η μονη λογικη εξηγηση.Κατα τα αλλα, κοπυ πειστ μειλ Χαρδουβελη.
Συριζόχορτο(politicus arriviscum):Θαμνώδες φυτο ακαθόριστης προέλευσης. Διακρίνεται για την ταχεία ανάπτυξη του και την ικανότητα προσαρμογής σε ποικίλες πολιτικές συνθήκες. Η χρήση του επηρεαζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.
Πίσω απ'ο τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης (τελικά). Πάντως, πέρα από τις λεκτικές αλχημείες, η κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να κερδίσει τους Έλληνες με το μέρος της. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος, πράγματα πολύ σημαντικά, όπως χωρισμός κράτους εκκλησίας (επιτέλους), θέσπιση ευρωπαϊκού νόμου για την ιθαγένεια σε μετανάστες γεννημένους εδώ, καθάρισμα της βρωμιάς που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία από το ποδόσφαιρο μέχρι το δημόσιο και τους ΟΤΑ κλπ. Απ' την άλλη το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι (μόνο) η φοροδιαφυγή αλλά η στρεβλή της δομή, η γραφειοκρατία, η έλλειψη παραγωγικών δομών, τα κλειστά επαγγέλματα, το ασφαλιστικό, για αυτά δεν βλέπω τίποτα και η ανεργία δεν καταπολεμάτε με το κυνήγι των φοροφυγάδων. Υπάρχουν πολλά να γίνουν που δε κοστίζουν λεφτά αλλά χρειάζονται πολιτική βούληση, ας ξεκινήσουν από αυτά.
2. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο "current program", να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον. Ο Ντρακι λεει: Υποθέτω ότι είναι σαφές ότι η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς επίσης και για οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις, θα είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις του παρόντος μνημονίου συναντίληψης και του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που σημειώθηκαν από τις αρχές διαφέρουν από τις διαβεβαιώσεις του υπάρχοντος προγράμματος σε διάφορους τομείς.Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσουμε κατά την διάρκεια της αξιολόγησης το κατά πόσο τέτοια μέτρα, που δεν έχουν γίνει δεκτά από τις αρχές, έχουν αντικατασταθεί με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.Πραγματι δεν προκειται για παιχνιδι με τις λέξεις! παιχνιδι με τη νοημοσυνη μας ομως σίγουρα.
Καλό θα ήταν να σταματήσετε τις βαρύγδουπές ανακοινώσεις γιατί όπως βλέπετε δε σας βγήκαν οι βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες. Ο ελληνικός λαός ειναι αναμφίβολα θιασώτης των μαγαλοστομιών και του φτηνού λαικισμού, αλλά έχει και όριο, μην το υπερβητε γιατι θα έχετε το τελος του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ. Βάλτε τους υπουργούς σας να δουλεψουν σοβαρά κ με υπευθυνότητα και να αφησουν τα καναλια και τις προεκλογικές τυπου δηλώσεις. Είστε πλεόν Κυβερνηση και οχι αντιπολίτευση, σοβαρευτείτε!
Τη συνεχιζουν την παραμυθα και μαλιστα με αξιοθαυμαστη επιμονη. Το ερωτημα παραμενει: Με ποιον συγκεκριμενο τροπο θα δωθει το τελος στη λιτοτητα? Πως? Να κανω υπομονη?Ε, το περιμενα...
"I assume that it is clear that the basis for concluding the current review, and also for any future arrangements, will be the existing commitments in the current Memorandum of Understanding and the Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP)." γράφει σήμερα στην επιστολή του ο Draghi. Δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να τον ενημερώσει να μη χρησιμοποιεί απαγορευμένες λέξεις;
1.Εγώ νόμιζα ότι ''O ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν''www.iefimerida.gr/news/182613/o-syriza-tha-varaei-ntaoyli-kai-oi-agores-tha-horeyoyn#ixzz3Sgnk4fjd2. Εγώ νόμιζα ότι το μνημόνιο θα καταργούνταν την επαύριο των εκλογών.http://www.protothema.gr/politics/article/407284/skourletis-o-suriza-tha-xekinisei-apo-tin-katargisi-tou-mnimoniou/3. Κάποιοι κακόβουλοι ισχυρίζονται ότι τη λίστα την συνέταξε άνθρωπος της Επιτροπής και σας την έστειλε απλά να κάνετε μία προώθηση.http://www.zerohedge.com/news/2015-02-24/stunning-reason-why-eurogroup-rushed-approve-greek-reform-package4. Επειδή έχω διαβάσει το e-mail Χαρδούβελη, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει η κυβέρνηση σε τι ακριβώς είναι καλύτερο το δικό της και σε πόσα σημεία ταυτίζονται απόλυτα. 5. Για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ''θεσμοί'', και να υπάρχουν δημοσιονομικά ισοδύναμα.6. Εγώ νόμιζα ότι οι εταίροι μας (δηλαδή οι Γερμανοί) θα δέχονταν όσα τους προτείναμε, και δεν υπήρχε περίπτωση η κ. Μέρκελ να αρνηθεί τις προτάσεις μας. http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2199470