Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης Facebook Twitter
Kostis Ntantamis / SOOC
16

Το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιδότηση ενοικίου, κουπόνια σίτισης, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το ποσό του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Χρειαζόμαστε ανάπτυξη λέει ο ένας, για καπιταλιστική βαρβαρότητα μιλάει ο άλλος. Μέχρι να έρθει η ανάπτυξη ή ο σοσιαλισμός να γίνεται και τίποτα. Γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και αν λέγεται ή όχι ανθρωπιστική κρίση ή καπιταλιστική βαρβαρότητα αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έχει και πολύ σημασία για την άμεση ανακούφιση της θέσης τους. Να γκρινιάζετε για την ΔΕΗ όσο θέλετε, οι πολύ φτωχοί όμως δεν σας κοστίζουν σχεδόν τίποτα.
Έχω προβληματιστεί πολύ. Όσο και να θέλω να πληρώσουν οι φοροφυγάδες, να υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης που δε θα κατακρεουργεί τη μεσαία και τη χαμηλή τάξη, να έχω εμπιστοσύνη στο κυνήγι των αδικαιολόγητων ευρώ τους τωρινούς δικαστικούς και τα επιτελεία τους, δεν μπορώ να εμπιστευτώ τους προηγούμενους και αυτό είναι που με προβληματίζει. Μπορεί να μου εγγυηθεί κάποιος πως όσα παραθυράκια κι αν έχουν φτιάξει οι προηγούμενοι σε διάφορους νόμους (και δε με νοιάζει το χρώμα τους), οι τωρινοί θα μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Κι αν δεν μπορέσουν οι τωρινοί να κάνουν τη δουλειά τους, μπορεί κάποιος να μου εγγυηθεί, ότι κάποια στιγμή θα γίνει η πρέπουσα δουλειά σ' αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα; Πολύ φιλόδοξο σχέδιο από τη μια, εύχομαι να γίνει πραγματικότητα από την άλλη. Καιρός να πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν είμαστε όσοι πληρώνουμε κορόιδα να πληρώνουμε διπλά και γι' αυτούς.
Από κάπου πρέπει να βρει λεφτά για να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση και -δικά του λόγια, όχι δικά μου- στις άμεσες προτεραιότητες του είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
"δεν είμαστε όσοι πληρώνουμε κορόιδα να πληρώνουμε διπλά και γι' αυτούς"Ρώτα αυτούς που έκαναν "στάση πληρωμών" λόγω "Συριζα" και λόγω "εκλογών". Τέτοια ευθύνη έχει ο μέσος Έλληνας.
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι και το LIFO υιοθετεί τον άστοχο και παραπλανητικό όρο "ανθρωπιστική κρίση" για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι αλήθεια ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζει με ελάχιστά, συνεπεία της χρεοκοπίας της χώρας η οποία οφείλεται : α) στον παρασιτισμό του Νεοέλληνα και β ) στην ανίκανη πολιτική μας τάξη (του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένου). Από εκεί και πέρα όμως αυτό που συμβαίνει δεν συνιστά σε καμμία περίπτωση Α.Κ. Δείτε τον ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ στον όρο. Τα υπόλοιπα είναι διαστρέβλωση, αντίστοιχη με όλες όσες έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να αλώσει και μετά να μείνει στην εξουσία. Και για όσους πουν ότι κολλάω στους όρους : All i know is what i have words for ...
Σωστά. Αν η Ελλάδα έχει ανθρωπιστική κρίση, τι έχει τότε η Βουλγαρία με μισθούς 150 Ευρώ /μήνα; Η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια με δανεικά - μόλις το Κράτος άρχισε να δανείζεται λιγότερο και έκοψε κάποιες κρατικές δαπάνες, πήγε η ανεργία στο 27%. Αυτό σημάνει ότι πολλοί ζούσαν με δανεικά (οι ΔΥ, αλλά δυστυχώς την πλήρωσε ο ιδιωτικος τομέας). Τα ίδια χρόνια που η Γερμανία, για να μείνει ανταγωνιστική στις εξαγωγές της, κράταγε τον μέσο μισθό στα επίπεδα του 2001, η Ελλάδα τον ανέβασε 35%! Μιλάμε λοιπόν για μια φούσκα πού έσκασε.Η πραγματική ελληνική οικονομία είναι στα επίπεδα της Βουλγαρίας/Κροατίας (αλλά με 34 χρόνια στην ΕΕ).
"Ευρω-κονδύλια για τους αγρότες χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τις ανάγκες του κράτους"Έτσι πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ την κρίση ρευστότητας και την ανθρωπιστική κρίση; Πρόστιμα απ'την Κομισιόν που θα φάτε...
Και να που η ανθρωπιστική κρίση τέλειωσε με ένα νομοσχέδιο. Και συσίτια και τζάμπα ρεύμα και δωρεάν βόλτες αλλά και 70 ευρώ για το νοίκι!!!Ο αριστερός είναι άνθρωπος με τεράστια κοινωνική ευαισθησία. Και ένας αριστερός στην Κυβέρνηση είναι ευλογία για τον τόπο.
Όχι, καθόλου δεν έχετε συνειδητοποιησει σε τι κατασταση ζουν ορισμενοι συμπολιτες μας και το κράτος συνεχίζει να τους χαρατσώνει αγρίως!Τα ΨΥΧΟΥΛΑ αυτά υπερκαλύπτονται απο τις βασιλικές αυξήσεις στη ΔΕΗ, στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, στη νεκρανάσταση του τέρατος της ΕΡΤ, στις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ.Καθόλου μα καθόλου δεν έχετε συνειδητοποιήσει λοιπόν σε τι κατασταση ζουν ορισμένοι συμπολίτες μας.
Δυστυχώς Κε Lecter όλα αυτά ήταν μία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν κάποια πολιτικά λαμόγια και να πάρουν την εξουσία.Μοιάζει απίστευτο πως έξυπνοι κατά τα άλλα άνθρωποι πανηγυρίζουν για τα συσίτια του συριζα ενώ αυτά πάντα υπήρχαν και πάνε μόνο περιθωριακοί. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ άνεργος δεν πρόκειται να πάει.Η μόνη λύση φυσικά είναι να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη αλλά κάτι τέτοιο πλέον μοιάζει εντελώς αδύνατο. Ο υπουργός ανάπτυξης, συνεπής στις ιδεοληψίες του, φρόντισε να παγώσει ΟΛΕΣ τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις και πλέον όλη η οικονομία βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές πάγωμα χωρίς καμμία ελπίδα ανάκαμψης.Η κρίση που βλέπατε μέχρι τώρα ωχριά στην πείνα που έρχεται. Τάχα συμπάσχατε στους ανήμπορους, ενώ στην πραγματικότητα όταν σας ζητήθηκε να συνεισφέρετε ωρυόσασταν οτι σας παίρνουν τα σπίτια οι προδότες. Δεν θα χρειαστεί να αγωνιάτε άλλο για τους συμπολίτες σας γιατί η πείνα θα έρθει πολύ σύντομα σε όλους σας χωρίς καμμία εξαίρεση.
Κε\α γουτσου,Καταρχας το απο που προκυπτει τα πολιτικα "λαμογια" ειναι αξιο αποριας για εμενα και μου δειχνει μια προκαταληψη απο μερους σας την οποια και αδυνατω να κατανοησω , διοτι εχω μαθει να κρινω απο αποτελεσματα.Δευτερον δεν μπορω να αντιληφθω ποιον οριζεται ως περιθωριακο. Ελπιζω οχι καποιους ανθρωπους που η δινη της κρισης περιεφερε σε τετοια κατασταση που αδυνατουν να εξασφαλισουν τα στοιχειωδη.Τριτον, δεν μπορω να κατανοησω ουτε την κατηγοριοποιηση που κανετε με τη χρηση βπληθ. προσωπου στο τελος της απαντησης σας!Αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι εχουμε φτασει στο σημειο να κατακρινουμε ενα νομοσχεδιο που προσπαθει να περασει καποια μικρα μετρα (εστω ψιχουλα) , οταν για καποιους συνανθρωπους μας αυτα τα ψιχουλα ειναι ανασα ζωης! Και φυσικα η λυση ειναι να υπαρξει οικονομικη αναπτυξη αλλα νομιζω κανεις δεν ειπε πως με το νομοσχεδιο αυτο θα δωθει λυση.Οποτε ας μην παγιδευομαστε στις ιδεοληψιες μας....
Η "ανθρωπιστική κρίση" αντιμετωπίζεται με θέσεις εργασίας και με κάποια benefits. Χρειάζονται επενδύσεις, ιδιωτικές θέσεις εργασίας, απελευθέρωση της αγοράς, και άλλα πολλά.