O Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει ολόκληρο το (ταπεινωτικό) παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup

O Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει ολόκληρο το (ταπεινωτικό) παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup Facebook Twitter
ΤΑΚΕ ΙΤ ΟR LEAVE IT! Για την Τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο επικεφαλής του οργάνου δηλώνει ότι μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ' την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».
9

Ανοιχτό «παράθυρο» αφήνει στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για χρηματοδότηση της Ελλάδας το Μάρτιο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ δηλώνει στους Financial Times ότι αν η ελληνική κυβέρνηση  αρχίσει το πρόγραμμα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ίσως εντός Μαρτίου να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ…

Σημειώνει πάντως ότι θα πρέπει να είναι πραγματική η πρόοδος και όχι μόνο «προθέσεις».

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα 'κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα'», δήλωσε στην συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. 'Πως είναι δυνατόν;'. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει», σημειώνει.

Ο Ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει επίσης αυτό που είχε διαψεύσει η κυβέρνηση όταν είχε δημοσιευτεί στην Bild, ότι δηλαδή η Ελλάδα είχε στείλει λάθος επιστολή με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Όπως λέει έμεινε έκπληκτος όταν έλαβε το γράμμα το οποίο περιείχε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς αυτά που περιγραφόταν μέσα σε αυτό δεν  ήταν αυτά που είχε συμφωνήσει τις προηγούμενες ημέρες σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Η λάθος επιστολή, είχε όπως λέει, την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη και οι βασικές δεσμεύσεις ήταν πολύ πιο ασαφείς.

 «Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα 'κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα'», δήλωσε στην συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. 'Πως είναι δυνατόν;'. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει», σημειώνει.

Τονίζει ακόμη ότι σε μια δραματική υποχώρηση η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύτηκε να τηρήσει τους υφιστάμενους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος, κάτι που από καιρό ορκίζονταν ότι δεν θα έκανε ποτέ.

Επιβεβαίωσε επίσης την συγκρουσιακή ατμόσφαιρα με τον κ. Βαρουφάκη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τους πληγωμένους εγωισμούς που άφησαν σε όλες τις πλευρές.

Αρνήθηκε πάντως τις αναφορές ότι οι δύο άνδρες κόντεψαν να έρθουν στα χέρια, χαρακτηρίζοντας τες «βλακείες» και λέγοντας: «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».

Ο Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε την απόφαση να επισκεφθεί την Αθήνα πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει επισήμως καν, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.


Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ' ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της με το περίφημο μέιλ που δημοσιοποίησε η ελληνική πλευρά βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί. «Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις».

 «Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με τον εγκλωβισμό (frame) και το ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλον», σημειώνει.
«Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες 'α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν', αυτό δεν βοηθάει πολύ», λέει στην εφημερίδα.

Για την Τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο επικεφαλής του οργάνου δηλώνει ότι μετά από ώρες διαπραγματεύσεων  με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ' την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Κι εγώ απορώ με όσους σχεδόν χαίρονται να υιοθετούν τα πιο αυτομαστιγωτικά σενάρια για τα γεγονότα. Για την οικονομία της κουβέντας, να δεχθώ ότι ο Βαρουφάκης είναι επηρμένος ή/και έξω απ' τα νερά του. Γιατί να δεχτώ ντε και καλά την εκδοχή των άλλων; Αν ο Ντάισελμπλουμ είχε διοριστεί σε ένα χι αξίωμα στην ελληνική δημόσια διοίκηση με τα δεδομένα ψι προσόντα του, όλοι θα φωνάζαμε για την αναξιοκρατία και το κομματικό κράτος που φυτεύουν ανίκανους χωρίς βιογραφικό σε υπεύθυνες θέσεις. Ο Ντάισελμπλουμ είναι απαράδεκτος όχι επειδή τρώει σμάρτις σε ώρα συνεδρίασης, αλλά επειδή είναι φερέφωνο, τόσο απλά. Αμ ο Σόιμπλε; Είναι πανίσχυρος, είναι σκληρός, σύμφωνοι. Γιατί όμως να επαινέσω ή να πιστέψω κάποιον που ο ιστορικός του μέλλοντος μάλλον θα στήσει στον τοίχο; Αυτό που χωρίζει τον Τσίπρα από τον Σόιμπλε δεν είναι η δημαγωγία, είναι η ισχύς. Κι αν ο Βαρουφάκης το παρακάνει με τις συνεντεύξεις, τι λέει η επιστήμη για το ολοφάνερο άγχος του Σόιμπλε να επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία και μικρόφωνο πόσο ισχυρός και αλύγιστος είναι;
το ρεζουμε δηλαδη ειναι σ'αρεσει ο Α και Β αρα <δικαιολογιες> δε σ'αρεσει ο Γ και Δ αρα <καταπελτης>Ο Σοιμπλε μπαι δε γουει κανει κατι παρα πολυ απλο. Σου αφαιρει το δικαιωμα να πεις "δεν ηξερα". Γιατι αμα σε πεταξει εξω, αυτο θα τον σωσει σαν ευρωζωνη, το οτι 5 χρονια σε προειδοποιουσε και το "ατυχημα" ηταν δικη σου επιλογη.
Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο, φίλε μου. Η αισθητική των σμάρτις και της αντρίλας ή μη δε με απασχολεί. Με απασχολεί που έχουμε ένα άλφα παρασκήνιο, και πολλοί σπεύδουν να υιοθετήσουν ως σωστές τις περιγραφές δύο ανθρώπων με ολοφάνερα self-serving ατζέντα: ενός φυτευτού yesman, και ενός ιδεοληπτικού. Όλα τα μέρη κρίνονται.Όσο για το τι κάνει ο Σόιμπλε, αυτό που λες είναι μια εκτίμηση. Κανείς δε νομίζω να είναι απολύτως βέβαιος ότι θα ελέγξει τις επιπτώσεις μια εξόδου, ούτε καν ο Σόιμπλε. Επιπλέον, καθεαυτό το γεγονός της "αναστρεψιμότητας" της ευρωζώνης θα είναι πολύ μεγάλο για να χρεωθεί 100% στους αδιόρθωτους Έλληνες. Τέλος, αναφορές όπως "θέλω να δω πώς θα εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία στους Έλληνες" δεν δείχνουν κάποιον στιβαρό statesman που καθησυχάζει τις αγορές, αλλά έναν επικίνδυνο ιδεολόγο που καίει διπλωματικό κεφάλαιο χωρίς να υπάρχει λόγος.Με δυο λόγια, το ότι εμείς πρέπει να φτιάξουμε επιτέλους τη χώρα μας δε σημαίνει ότι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε είναι αξιόπιστοι, ή έστω κατάλληλοι για τον ιστορικό τους ρόλο.
@γ.ΚιουτσιούκηςΑλήθεια πιστεύεις ειλικρινά οτι όλα αυτά γίνονται "για να εξασφαλίσουν τα δανεικά τους και μια υγιή ευρωπαϊκή οικονομία" ; Πολύ αφελής προσέγγιση- ανάλυση...