Ανοιχτό «παράθυρο» αφήνει στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για χρηματοδότηση της Ελλάδας το Μάρτιο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ δηλώνει στους Financial Times ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αρχίσει το πρόγραμμα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ίσως εντός Μαρτίου να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση υπο-δόσης από τα παρακρατημένα 7,2 δισ…
Σημειώνει πάντως ότι θα πρέπει να είναι πραγματική η πρόοδος και όχι μόνο «προθέσεις».
«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα 'κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα'», δήλωσε στην συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. 'Πως είναι δυνατόν;'. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει», σημειώνει.
Ο Ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει επίσης αυτό που είχε διαψεύσει η κυβέρνηση όταν είχε δημοσιευτεί στην Bild, ότι δηλαδή η Ελλάδα είχε στείλει λάθος επιστολή με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Όπως λέει έμεινε έκπληκτος όταν έλαβε το γράμμα το οποίο περιείχε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς αυτά που περιγραφόταν μέσα σε αυτό δεν ήταν αυτά που είχε συμφωνήσει τις προηγούμενες ημέρες σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Η λάθος επιστολή, είχε όπως λέει, την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη και οι βασικές δεσμεύσεις ήταν πολύ πιο ασαφείς.
«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα 'κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα'», δήλωσε στην συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. 'Πως είναι δυνατόν;'. Το κοίταξε. Κάποιος το είχε αλλάξει», σημειώνει.
Τονίζει ακόμη ότι σε μια δραματική υποχώρηση η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύτηκε να τηρήσει τους υφιστάμενους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος, κάτι που από καιρό ορκίζονταν ότι δεν θα έκανε ποτέ.
Επιβεβαίωσε επίσης την συγκρουσιακή ατμόσφαιρα με τον κ. Βαρουφάκη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τους πληγωμένους εγωισμούς που άφησαν σε όλες τις πλευρές.
Αρνήθηκε πάντως τις αναφορές ότι οι δύο άνδρες κόντεψαν να έρθουν στα χέρια, χαρακτηρίζοντας τες «βλακείες» και λέγοντας: «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».
Ο Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε την απόφαση να επισκεφθεί την Αθήνα πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει επισήμως καν, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.
Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ' ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της με το περίφημο μέιλ που δημοσιοποίησε η ελληνική πλευρά βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί. «Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις».
«Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με τον εγκλωβισμό (frame) και το ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλον», σημειώνει.
«Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες 'α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν', αυτό δεν βοηθάει πολύ», λέει στην εφημερίδα.
Για την Τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο επικεφαλής του οργάνου δηλώνει ότι μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ' την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».
σχόλια