«Η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από το ευρώ, είτε σκόπιμα, είτε κάποιου "ατυχήματος". Αλλά μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να πληρώσει κάποιους εγχώριους λογαριασμούς, αν δεν επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία με τους πιστωτές για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα μετρητά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ευρωζώνης», γράφει το Reuters.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και ότι οι διεθνείς πιστωτές της δεν είναι πρόθυμοι να δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ένας αξιωματούχος, γνώστης του θέματος, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα έως τις 20 Απριλίου.
«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs (από το «I Owe You» - υποσχετικοί τίτλοι) -τίτλους που θα λένε ότι ο κάτοχός τους θα λάβει ένα χ ποσό ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον», σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης.
«Αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να συναλλάσσονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν "νόμισμα", ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Reuters, αν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει το ποσό που οι Έλληνες μπορούν να πάρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013.
Σημειώνεται επίσης ότι τα IOUs μπορεί να μη γίνουν ευρέως αποδεκτά σε καταστήματα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για την τακτοποίηση μόνο ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με το κράτος, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον στην αρχή. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα κρατούσε τα ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Αυτός ο διακανονισμός θα μπορούσε να είναι προσωρινός για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους πιστωτές για να ξεκλειδώσει περισσότερα ευρώ σε δάνεια», αναφέρει άλλος αξιωματούχος στο Reuters. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι ήταν διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εγχώριες υποχρεώσεις της προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να εξυπηρετήσει το χρέος.
Το πρακτορείο πάντως επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, υποστηρίζοντας ότι αναμένει μια συμφωνία με τους πιστωτές σύντομα. Το Reuters παραθέτει επίσης δήλωση αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «θεωρούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και μετά θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση όπως έχει συμφωνηθεί στην επταμερή συνάντηση».
«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από την ευρωζώνη ή από την Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της», σημειώνει ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ένα κίνητρο για να επιστρέψει στη δραχμή, διότι τότε θα μπορούσε να υποτιμήσει απότομα το νέο νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει μεγάλη αύξηση στον τουρισμό.
«Εάν επρόκειτο να χρεοκοπήσουν, είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην ευρωζώνη παρά έξω από αυτήν, γιατί τότε θα ήταν ένα πρόβλημα όλων των χωρών που μοιράζονται το ευρώ, όχι μόνο για την Ελλάδα», υπογραμμίζει τρίτος αξιωματούχος.
Όπως τονίζει το Reuters, το μεγαλύτερο ερώτημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ - αν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, αν θα αφήσει το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει αναγκάζοντας τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα, είτε αν η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες, να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM.
Αλλά οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αυτά τα σενάρια στηρίζονται σε τόσα «αν», που δεν συζητούνται ούτε καν ανεπίσημα, καταλήγει το Reuters.