Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες

Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
11

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε σήμερα ότι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις θα λάβουν μέρος σε ελληνικό διαγωνισμό για τη θαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφότου η Αθήνα παρέτεινε για δύο μήνες τη διαδικασία υποβολής προσφορών, σημειώνει το Reuters.

«Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, θα συμμετέχουν μεγάλες ρωσικές εταιρίες, σύμφωνα με δέσμευση των Ρώσων», ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη διήμερη επίσκεψη του στη Μόσχα. Οι διαγωνισμοί αφορούν έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ, και με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ στη Μόσχα, μια εβδομάδα σχεδόν πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.


Σύμφωνα με το MEGA, ο υπουργός υπογράμμισε πως ανοίγει ένα νέο μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας και πρόσθεσε πως μια αναβαθμισμένη σχέση με τη Ρωσία είναι απόλυτα αναγκαία και θα βοηθήσει προς το καλύτερο τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη συνολικά.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως την κατασκευή του αγωγού TAP, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας και για την επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον South Stream και έχει σχεδιαστεί να σταματήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει θετικά το ζήτημα που έθεσε η Αθήνα για άμεση μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας αλλά και αντίστοιχη μείωση της ποινής που πληρώνει η ΔΕΠΑ για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνική Πινακοθήκη: «Κρατούμαστε παρανόμως» λέει ο συνήγορος του βουλευτή που βανδάλισε εκθέματα

Πολιτική / Εθνική Πινακοθήκη: «Κρατούμαστε παρανόμως» λέει ο συνήγορος του βουλευτή που βανδάλισε εκθέματα

«Δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της κίνησης και της προσωπικής ελευθερίας ενός βουλευτή, παρά μόνο εάν έχει προηγηθεί άδεια της Βουλής, η οποία εν προκειμένω δεν υπάρχει» δήλωσε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Βαθιώτης
LIFO NEWSROOM
Νίκος Παπαδόπουλος: Ποιος είναι ο βουλευτής της Νίκης που κατέστρεψε εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Πολιτική / Νίκος Παπαδόπουλος: Ποιος είναι ο βουλευτής της Νίκης που κατέστρεψε εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Ο Παπαδόπουλος είχε ήδη επιχειρήσει να παρέμβει θεσμικά, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή και αποστέλλοντας επιστολή στη διοίκηση της Πινακοθήκης, ζητώντας την απόσυρση των έργων της έκθεσης «Η Σαγήνη Του Αλλόκοτου»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μιας και μιλάς για το fracking μάθε ότι είναι πολύ ακριβή υπόθεση καιασύμφορη για τις σημερινές τιμές του πετρελαίου. Φυσικά ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ από την εξόρυξη!! Μην τρελαθούμε!http://www.theguardian.com/environment/2015/jan/06/oil-price-casts-shadow-over-frackings-futureΟι ΗΠΑ το χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν αλλά όταν τα κοιτάσματα σταματήσουν δεν θα βγάλουν άλλο εκτός κ αν ανέβουν οι τιμές.Τώρα για το παιχνίδι με την τιμή του πετρελαίου:http://www.vox.com/2014/12/16/7401705/oil-prices-fallingΑΛΛΑ δεν θα μείνει έτσι για πολλά χρόνια ακόμα .Κόσμος της πιάτσας κάνει λόγο για δυο χρόνια. Και όταν μιλάμε για εξόρυξη κοιτασμάτων μιλάμε για εξόρυξη σε 5+ χρόνια και για εκμετάλλευση κάπου 10-20 χρόνια (αν είναι καλό το κοίτασμα).Η τιμή του πετρελαίου κάνει κύκλους. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον τροχό. Μια ματιά στην ιστορία θα σε πείσει :)
Ο Λαφαζάνης μιλα οικόπεδα στο Ιόνιο και τα νότια της Κρήτης. Είναι οικόπεδα που είχαν βγει και νωρίτερα σε προσφορά αλλά το Συριζα τα πάγωσε για λίγο. Ο Καμμένος μιλά για το Αιγαίο όπου δεν έχουν γίνει (επίσημες εστω) έρευνες και που είναι μια πολύ πιο δύσκολη περιοχή καθώς τη διεκδικεί και η Τουρκία. Γ αυτό ο Καμμένος με λογική καφενείου κ έτσι λεει να το συνεκμεταλλευτουμε με τις ΗΠΑ :p
συγγνωμη, ο Λαφαζανης μιλαει με ρωσικες εταιρειες και την ιδια στιγμη ο Καμμενος προτεινει στις ΗΠΑ συνεκμεταλλευση? με επιφυλαξη, διοτι κατι μπορει εγω να μην καταλαβα, αλλα αμα εγω καταλαβα... αυτοι καταλαβαινονται μεταξυ τους ?
Μια χαρά κατάλαβες. λέει ο Σακελαρίδης οτι ο ένφια καταργείται και την ίδια μέρα ο Μάρδας τον κρατά για αόριστο διάστημα. Και αυτά στην ίδια χώρα...Α, ναι, ας θυμηθούμε και αυτό το μνημόνιο που θα καταργούνταν με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Με τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει την εκμετάλλευση σχιστολιθικών πετρωμάτων για εξόρυξη πετρελαίου οι τιμές όχι μόνο θα παραμείνουν χαμηλές αλλά θα κατέβουν κι άλλο. Αυτά που λέει ο Λαφαζάνης είναι για το πόπολο, εδώ έχει πέσει η τιμή των ρώσικων κοιτασμάτων, σιγά μην ασχοληθούν με θαλάσσια εξόρυξη.
Δεν παρακολουθώ στενά το θέμα αλλά όλες οι εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποχώρησαν και μειώνουν δραστικά τις επενδύσεις τους διεθνώς.