Mπορεί οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της FIFA και της UEFA να απάντησαν αρνητικά στις προτάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή που συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, ωστόσο η κυβέρνηση παρουσιάζεται αμετακίνητη στις θέσεις της, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ρήξης και κατ' επέκταση τον κίνδυνο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις μελλοντικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Κοντονής δήλωσε αναφορικά με το νομοσχέδιο και τις κρατικές παρεμβάσεις στον αθλητισμό:
«Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που μας έγιναν από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε κινητοποιηθήκαμε.
Έγινε τεράστια προσπάθεια από το νομικό συμβούλιο ώστε να δώσουμε με αυτό το νομοσχέδιο μια άμεση απάντηση σε ένα τσουνάμι βίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Τα κρούσματα βίας αφορούν κυρίως το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά έχουν επεκταθεί με παράλογο τρόπο και σε άλλα αθλήματα τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ, μέχρι και σε πρωταθλήματα παίδων.
Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο βάζει ξανά σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16 αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει.
Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της. Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν από τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται από το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή από τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετά από δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».
σχόλια