Κουρουμπλής: Στοχευμένες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Κουρουμπλής: Στοχευμένες προσλήψεις στα νοσοκομεία Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας είναι η σημερινή κυβέρνηση, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο υπουργός επισήμανε ότι μέσα στον Μάιο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές και οι επισκέψεις του στα νοσοκομεία όλης της χώρα, θα έχει μια εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και θα προχωρήσει στην επίλυσή τους με στοχευμένες προσλήψεις. Όσον αφορά το θέμα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.

«Παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό τι προϋπολογισμούς διαχειριζόμαστε εμείς, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του '15, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το '14 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το '15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια.

»Υπάρχουν κύμβαλα αλαλάζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ψήφισαν αυτούς τους προϋπολογισμούς και κλαυθμυρίζουν υποκριτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί που συνετέλεσαν στην πλήρη κατεδάφισή του. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει με κάθε τρόπο, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός.

Για το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα. Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση. Εμείς είπαμε, και το είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα θα δημιουργήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής άμυνας σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας όπως είναι το Αιγαίο- που είναι πλήρως εγκαταλειμμένο και αισθάνονται οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές ότι δεν υπάρχει ισοπολιτεία σ΄ αυτόν τον τόπο - η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Ηγουμενίτσα. Τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν με στοχευμένες προσλήψεις, γι΄ αυτό κάνουμε αυτόν τον κύκλο των επαφών».

Στην ερώτηση αν θα αλλάξει το σύστημα πληρωμής των εφημεριών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο Π. Κουρουμπλής τόνισε: «Τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία, για το '12, το '13 και το '14 . Αυτό γινόταν για να παρουσιαστεί πλεόνασμα. Με βάση την προσπάθεια που έκανε η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών, λύσαμε τα νομικά προβλήματα, βρήκαμε τα χρήματα, τροποποιήσαμε τους προϋπολογισμούς και σήμερα είμαστε έτοιμοι, στις 27 Απριλίου, να πληρωθούν όλες αυτές οι εφημερίες και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο».

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη συσχέτισή της με τα αποθεματικά των νοσοκομείων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχει δοθεί καμία τέτοια εντολή, παρά την προσπάθεια που κάνουν και οι δημοσιογράφοι να μάθουν. Διότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Άρα λοιπόν επί της ουσίας εξαιρούνται».

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπακογιάννης κατά Δούκα για την παιδική χαρά της Ακρόπολης: Παραμονές εκλογών στο ΠΑΣΟΚ λύθηκαν ως διά μαγείας τα κωλύματα

Πολιτική / Μπακογιάννης κατά Δούκα για την παιδική χαρά της Ακρόπολης: Παραμονές εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, λύθηκαν ως διά μαγείας τα κωλύματα

Η παιδική χαρά στην Ακρόπολη έχει ολοκληρωθεί εδώ και εννέα μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2023, υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κουρουμπλή,στην Θεσσαλία τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ,μετά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑίου που έχετε για ΔΥΠΕάρχη.Μην μας ταϊζεις σανό δικέ μου.