Ψέλνοντας ύμνους, όπως το «Amazing Grace», οι οκτώ από τους εννέα καταδικασμένους σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών στην Ινδονησία, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρά τη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη υπόθεση.
Η εκτέλεση της έννατης, της Φιλιππινέζας Μέρι Τζέιν Βελόζο, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η έφεση που έχει υποβάλει ένας επίσης κατηγορούμενος Γάλλος υπήκοος.
Οι οχτώ που εκτελέστηκαν ήταν δύο Αυστραλοί, ένας Βραζιλιάνος, ένας Ινδονήσιος και τέσσερις από τη Νιγηρία. Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο, αρνήθηκαν να τους δέσουν μαντίλι στα μάτια και αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα ψέλνοντας.
O γενικός εισαγγελέας της χώρας υπερασπίστηκε τις εκτελέσεις, λέγοντας πως εντάσσονται στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η χώρα εναντίον των ναρκωτικών. «Δίνουμε μία μάχη κατά των φρικτών αδικημάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά και απειλούν την επιβίωση του έθνους μας. Θα ήθελα να πω ότι μία εκτέλεση δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι μία αστεία δουλειά. Αλλά πρέπει να το κάνουμε για να σώσουμε το έθνος από τον κίνδυνο των ναρκωτικών. Δεν γινόμαστε εχθροί με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εκτελεσθέντες», είπε o Muhammad Prasetyo.
Η Αυστραλία, η οποία κατέβαλε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η εκτέλεση, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στην Ινδονησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία της Ινδονησίας, αλλά οικτίρουμε αυτό που συνέβη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Η νομοθεσία στην Ινδονησία είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η χώρα ξανάρχισε να εκτελεί θανατοποινίτες το 2013, έπειτα από μια πενταετή αναστολή της επιβολής της εσχάτης των ποινών. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν εκτελεστεί έξι άτομα.
σχόλια