Η ιστορία του Ουαλίντ, ένα από τα χειρότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Η ιστορία του Ουαλίντ, ένα από τα χειρότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
8

 

Η ιστορία του Ουαλίντ, ένα από τα χειρότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Κοντίνη

Νοέμβριος του 2012, Σαλαμίνα. Η φωτογραφία του Ουαλίντ είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ένας κακοποιημένος άνθρωπος, με παραμορφωμένο πρόσωπο από τα χτυπήματα και μία αλυσίδα περασμένη στον λαιμό του, καθόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μπροστά σε ένα δέντρο.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ουαλίντ δούλευε περίπου ενάμιση χρόνο σε έναν φούρνο στη Σαλαμίνα. Αφότου ξεκίνησε να εργάζεται εκεί, το αφεντικό του έδιωξε σταδιακά σχεδόν όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Παρά την επιπλέον δουλειά όμως και τον μισθό του να παραμένει ο ίδιος, ο Ουαλίντ παρέμενε ικανοποιημένος που έβγαζε κάποια χρήματα, ώστε να βοηθά τη σύζυγό του και τις κόρες του που βρίσκονται στην Αίγυπτο.

Το αφεντικό και οι φίλοι του, μιλούσαν συχνά άσχημα στον Ουαλίντ, κυρίως για θέματα που αφορούν τη θρησκεία του και το γεγονός ότι δεν πίνει αλκοόλ και δεν τρώει χοιρινό. Όπως μου λέει ο ίδιος, προσπαθούσε να μη δίνει σημασία.

Την ημέρα που ξεκίνησε ο βασανισμός του, ο ιδιοκτήτης του φούρνου τού χρωστούσε δεδουλευμένα δύο μηνών. Όταν ξεκίνησε μια σχετική συζήτηση για την πληρωμή, το αφεντικό και τρία ακόμα άτομα άρχισαν να τον χτυπούν. Όχι μόνο δεν τον πλήρωσαν αλλά πήραν μάλιστα την τσάντα του και του έκλεψαν οικονομίες μηνών, δικές του αλλά και φίλων του μεταναστών. «Είχα τα χρήματα πάντα μαζί μου, γιατί η πόρτα στο σπίτι μας δεν κλείνει καλά. Τα κουβαλούσα όλα εγώ γιατί το μόνο που έκανα ήταν να πηγαίνω δουλειά - σπίτι και σπίτι - δουλειά», τονίζει ο Ουαλίντ.

Μετά από αρκετά χτυπήματα, του πέρασαν μία αλυσίδα από τον λαιμό, την οποία κλείδωσαν με ένα λουκέτο, τον έδεσαν χειροπόδαρα και τον μετέφεραν από τον φούρνο σε έναν στάβλο. Εκεί τον έδεσαν από τον τοίχο, η αλυσίδα είχε απόσταση από τον τοίχο μόλις λίγα εκατοστά, λέει χαρακτηριστικά ο Ουαλίντ. Τον χτύπησαν, τον βασάνισαν και τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν.

Την επόμενη ημέρα, ο Ουαλίντ μαζεύοντας ότι δύναμη του είχε απομείνει, όταν άκουσε ότι έφυγαν όλα τα αυτοκίνητα από τον στάβλο, πήρε μία πέτρα και έσπασε την αλυσίδα. Βγήκε έξω και άρχισε να τρέχει, χωρίς να μπορεί να δει καθαρά, εξαιτίας των χτυπημάτων, και χωρίς να γνωρίζει που πηγαίνει. Κατέρρευσε μπροστά από το δέντρο της φωτογραφίας. Εκεί τον εντόπισε ένας κάτοικος της περιοχής και φώναξε την αστυνομία.

Η ιστορία του Ουαλίντ, ένα από τα χειρότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα Facebook Twitter

Επειδή δεν είχε χαρτιά, έμεινε στο κρατητήριο για τρεις ημέρες, πριν εισαχθεί σε νοσοκομείο, παρά τα σοβαρά τραύματά του, ενώ κινδύνεψε να απελαθεί λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη. Με τον Ουαλίντ μιλήσαμε περίπου δύο χρόνια μετά την επίθεση. Έχει χάσει την όρασή του σχεδόν ολοκληρωτικά από το ένα μάτι, είχε ακόμα πρόβλημα με το ένα του πόδι και τα τραύματα στην κοιλιά του τον πονούσαν ακόμα.

Η δίκη των κατηγορούμενων για τον βασανισμό του, η οποία είχε πάρει πολλές αναβολές, συνεχίζεται σήμερα. Ο ιδιοκτήτης του φούρνου, ο γιος του και δύο ακόμα άνδρες βαρύνονται με κατηγορίες για αρπαγή, ληστεία, απρόκλητη σωματική βλάβη και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.  Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, παραμένουν ελεύθεροι και διαμένουν στην ίδια περιοχή με τον Ουαλίντ, ενώ τον έχουν ξανα-απειλήσει για τη ζωή του, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος.

* Το πρότζεκτ «Ξενοφοβία» καταγράφει μαρτυρίες θυμάτων ρατσιστικής βίας.

Ελλάδα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
γιατι μπαινουμε σε αυτο το ηλιθιο τρυπακι, οτι μονο οι βολεμενοι/λευκοι/ελληνες μπορει να ειναι ρατσιστες? Ρατσιστες ειναι ολος ο πλανητης με πολυ λιγες εξαιρεσεις. Και απτις περιοχες που καταγεται ο Walid ακομα περισσοτερο.Υπαρχει μια χαρα και ρατσισμος κατα λευκων και κατα Ελληνων.Και με πολλους νεκρους, και αχαρτογραφητος.Ναι να αγαπαμε τα αλλα εθνη αλλα μη ξεχναμε δεν ειναι λευκη εφευρεση ο ρατσισμος. καλο το self-hate αλλα μη ξεφευγουμε και απτη λογικη στο τελος.
Δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε που έτυχε να είμαστε Έλληνες, Γάλλοι, Αλβανοί ή ότι άλλο, αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται που είναι ρατσιστές. Ιστορία ρατσισμού και κρετινισμού καλύτερα, η ξενοφοβία είναι πολύ λάιτ για τέτοια περιστατικά.
Άλλος ένας λόγος να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα άσχημα χαρακτηριστικά του Έλληνα που μέχρι πριν λίγα χρόνια κρύβονταν στα φουσκωμένα πορτοφόλια μας.
tktk λες "ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ, ή αστυνομικός έχει ράψει ενα σημαιάκι στο μπλουζάκι του. Μάντεψε τί σημαίνει αυτό μεταξύ τους..."Μήπως είναι μέρος της στολής;;;
Ναι είναι μέρος της στολής.Εδώ και κάτι χρόνια(όχι πολλά μην φανταστείτε,15 πάνω κάτω αν θυμάμαι καλά από τον πατέρα μου).Από τότε που σταματήσανε να χρησιμοποιούν αυτές τις άσπρες ιατρικές ρόμπες και το ΕΚΑΒ απέκτησε τις αποκλειστικά δικές του διακριτές στολές.Επόμενη ερώτηση να φανταστώ από τον tktk:Γιατί φοράνε γάντια;Οι παλιορατσιστές ΕΚΑΒίτες φοβούνται να ακουμπήσουν τον άνθρωπο.
Οοοοοοχι βέβαια, πλανασθε Aaahaladita. Ελληνικό σημαιάκι φοράει! Άρα δεν μπορεί παρά να είναι Χρυσό Αυγό, ρατσιστής, ξενοφοβικός και ομοφοβικός, θρησκόληπτος Χ.Ο., πατριδοκάπηλος, εθνικιστής! Έτσι δεν είναι tktk?